به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، اوقات فراغت دانشجویان در دانشگاه ها موضوع مهمی است که متاسفانه مورد کم توجهی مسئولان امر قرار گرفته است.
با توجه به لزوم توسعه ورزش همگانی در جامعه به خصوص در بین قشر جوان، دانشگاه ها بهترین مکان برای نگاه ویژه مسئولین ورزش، محسوب می شوند.
جامعه 4 میلیون و 500 هزار نفری دانشجویان که اکثرا جوانان را تشکیل می دهند می تواند جامعه هدف مناسبی برای مسئولین امر باشد تا با استفاده از زمان مرده دانشجویان در دانشگاه ها گامی موثر در جهت افزایش سلامت جامعه و توسعه ورزش همگانی بردارند.
غلامرضا شعبانی بهار در گفت و گو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص ورزش دانشجویی و استفاده بهینه از اوقات فراغت دانشجویان در ورزش همگانی گفت: وزارت ورزش، متولی ورزش و بالاترین دستگاه موظف در ورزش است لذا اگر سیاستی در دولت در این حوزه باشد ما پاسخگوی آن هستیم لذا هر دستگاهی که بخواهد در حوزه ورزش به خصوص ورزش همگانی فعالیت کند باید با هماهنگی وزارت ورزش باشد و ما در تدوین برنامه به آن کمک می کنیم و اگر لازم باشد حمایت های مادی و انسانی انجام می دهیم و در بخشی از موارد نیز نظارت می کنیم.
این اختیار را داریم که عملکرد آموزش عالی در توسعه ورزش همگانی را در شورای عالی ورزش بررسی کنیم
وی در ادامه افزود: بحث ورزش دانشگاه ها صرفاً به دانشگاه ها و وزارت علوم خلاصه نمی شود و ما در تدوین برنامه ها به آنها کمک می کنیم و موارد لازم را به آنها گوشزد کرده و در پایان عملکرد آنها را مورد ارزیابی قرار می دهیم. اینکه خود وزارت علوم عملکرد دانشگاه ها را بررسی کند کافی نیست و ما می توانیم در شورای عالی ورزش که به ریاست رئیس جمهور و با معاون اول و دبیری وزارت ورزش برگزار می شود، این عملکرد را مورد بررسی قرار دهیم؛ بررسی عملکرد آموزش و پرورش و وزارت علوم بخشی از برنامه های ماست.
معاون ورزش همگانی وزارت ورزش تصریح کرد: اگر عملکرد ضعیفی در یکی از این حوزه ها وجود داشته باشد در شورای عالی ورزش مطرح و با گوشزد رئیس جمهور این مسئله در سال آینده پیگیری جدی تری خواهد داشت.
وی یادآور شد: در واقع ما عملکرد وزارت علوم را ارزیابی می کنیم و آنها موظفند برای کارکنان، دانشجویان و اساتید خود برنامه ویژه ی ورزشی داشته باشند اما از آنجا که وجه قالب آموزش عالی، دانشجویان هستند و با توجه به اینکه امکانات خوبی در دانشگاه ها وجود دارد، می توان در این حوزه برنامه های خوبی را اجرا کرد. در ابتدا باید این امکانات به برنامه های آزاد برای دانشجویان تبدیل شود.
دانشگاه ها باید زمان آزادی را برای ورزش دانشجویان اختصاص دهند تا هر ورزشی که دوست دارند انجام دهند
شعبانی به برنامه های سالن های ورزشی در دانشگاه ها اشاره کرد: زمانی که دانشجو بودم می دیدم که برنامه سالن های ورزشی به گونه ای است که برای دانشجویانی که عضو تیم های دانشگاه نیستند و یا در حال گذراندن واحد تربیت بدنی 1 و 2 نیستند، فرصتی در نظر گرفته نشده و نمی توانند از سالن های ورزشی استفاده کنند لذا لازم است تا زمان های آزادی برای دانشجویان در سالن های ورزشی در نظر گرفته شود تا هر زمانی که تمایل داشتند بتوانند از این امکانات استفاده کنند.
وی افزود: لازم است که بخشی از زمان این سالن ها در طی روز زمان آزاد اعلام شود و دانشجویان از آن استفاده کنند. در حال حاضر زمانی از سالن ها در اختیار دانشجویان قرار می گیرد ولی موضوع اینجاست که وقت آزاد برای دانشجویانی که به دنبال ورزش قهرمانی نیستند وجود ندارد و دانشجویانی که بخواهند از اوقات فراغت خود در سالن های ورزشی دانشگاه ها استفاده کنند با مشکل روبرو هستند.
استاد تمام دانشگاه بوعلی سینا همدان خاطرنشان کرد: ممکن است دانشجو در زمان استراحت خود بخواهد بخشی از این زمان را برای دویدن و نرمش قرار دهد و بعد از آن به ورزش مورد علاقه خود بپردازد که ما برنامه های آزادی را برای دانشجویان در نظر گرفته ایم تا آنها به صورت گروهی در این سالن ها حاضر شوند و مانند فضاهایی که در پارک ها وجود دارد هر کدام به ورزش مورد علاقه خود بپردازند و به جای اینکه دانشجویان در زمان استراحت خود در رستوران و یا کلاس ها باشند از اوقات فراغت خود در دانشگاه برای ورزش همگانی استفاده کنند. در این زمینه لازم است که حمایت های مالی صورت گیرد.
برگزاری برنامههای ورزش همگانی با حضور خانواده ها راهکار مناسبی است
وی یادآور شد: وزارت علوم باید نگاه ویژه ای به ورزش همگانی دانشجویان داشته باشد، دانشجویان ما اغلب پنج شنبه ها و جمعه ها وقت آزاد دارند با استفاده از برنامه های تپه نوردی، کوهنوردی، دوچرخه سواری و پیاده روی های همگانی می توان در جهت توسعه ورزش همگانی در دانشگاه گام های مثبتی برداشت.
شعبانی بهار تصریح کرد: دانشگاه ها می توانند هر هفته برنامه های پیاده روی را برگزار کنند و حتی با مدیریت صحیح، خانواده آنها را نیز به سمت ورزش همگانی بکشانند. مراکز آموزش عالی در استان ها می توانند با مشارکت یکدیگر برنامه هایی را در حوزه ورزش همگانی برگزار کنند و جدا از ادارات تربیت بدنی، برنامه های مفرحی را برای پرکردن اوقات دانشجویان با ورزش های همگانی داشته باشند.
وی به جایگاه ورزش همگانی در دانشگاه ها و نقش آن در توسعه ورزش همگانی جامعه اشاره کرد و گفت: ما دانشگاه های مختلفی را در کشور داریم که با احتساب خانواده دانشجویان بخش فراگیری از جامعه ی شهرستان ها را در بر می گیرد و می توان از این پتانسیل به خوبی استفاده کرد. اگر زمینه لازم در تحقق این برنامه ها وجود داشته باشد و سازماندهی های جدید در اداره تربیت بدنی وزارت علوم و آموزش عالی صورت گیرد ما به این تفکر ورود کرده و آنها را حمایت می کنیم.
اگر با ورزش همگانی حتی ده درصد از مشکلات موجود را در دانشگاه ها برطرف کنیم رسالت خود را انجام دادیم
معاون ورزش همگانی وزارت ورزش گفت: من اعتقاد دارم که با مدیریت و همدلی این برنامه ها عملی می شود. اگر دانشجو وقت خود را با برنامه های ورزشی پرکند و اوقات فراغت آنان غنی شود، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. اگر با ورزش همگانی و پرکردن اوقات فراغت دانشجویان حتی ده درصد از مشکلات موجود را در دانشگاه ها برطرف کنیم رسالت خود را به خوبی انجام داده ایم و می توان از بسیاری از ناهنجاری ها جلوگیری کرد.
وی به جایگاه رسانه ها در توسعه ورزش همگانی اشاره کرد و گفت: خواهش من این است که رسانه ها و به خصوص رسانه های مکتوب و صدا و سیما واقعاً صادقانه موضوعات ورزش همگانی را بررسی کنند و ببینند چنددرصد از افکار خود را به ورزش همگانی اختصاص داده اند و ببینند آیا این توجه در رسانه ها وجود دارد؟ آیا وزارت ورزش بدون کمک رسانه ها می تواند در تحقق برنامه های خود موفق باشد؟
رسانه ها خمس اخباری که در حوزه ورزش قهرمانی می زنند را به ورزش همگانی اختصاص دهند
شعبانی بهار تصریح کرد: گاهی قلم یک نویسنده از صدها برنامه در وزارت ورزش بُراتر است و می تواند کمک بیشتری در جهت توسعه همگانی داشته باشد، با انعکاس اخبار ورزش همگانی در رسانه ها حتی اگر یک نفر از مسئولین نسبت به این حوزه تغییر نظر دهند، مطمئناً رسالت بزرگی صورت گرفته است.
وی در پایان گفت: ممکن است یک مقاله از یک خبرنگار تأثیر عمیقی در فضای توجه به ورزش همگانی داشته باشد لذا نقش رسانه در این حوزه بی بدیل است و من انتظار دارم که آنها اگر خمس توجهی به ورزش های قهرمانی دارند را در اختیار ورزش همگانی قرار دهند، کار بزرگی در حوزه ورزش همگانی صورت گرفته است. اگر این دید در رسانه وجود داشته باشد که ورزش همگانی توسعه و تبلیغ کند از صد برنامه در وزارت ورزش تأثیرگذاری بیشتری دارد.