به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، براي اين که بتوانيم بر افسردگي مان غلبه کنيم، خيلي مهم است افسردگي را بشناسيم و بدانيم با غم، حزن و خيلي چيزهاي ديگر که واکنش هاي طبيعي انسان به دنياي پيرامون است، تفاوت دارد.
البته افسردگي هم واکنش انسان است، اما به مديريت بيشتري نياز دارد. همه افراد در طول زندگي زماني را غمگين هستند و هيچ مسئله اي شادشان نمي کند. اين حالت ها در عرض چند روز بايد از بين برود، اما وقتي اين علايم در فرد ماندگار مي شود و از بين نمي رود از طرفي علايم ديگر هم به آن ها اضافه مي شود مي توان شک کرد که فرد به افسردگي مبتلا شده است.
اگر در خانواده و دوستان، فردي مبتلا به افسردگي است اين حال او را مساوي با تنبلي ندانيم و اگر به افسردگي دچار شديم، خودمان را سرزنش نکنيم؛ چون افسردگي، بيماري کاملا قابل درماني است.
اين نکته مهم است که افسردگي با مسافرت، بي خيالي، ازدواج کردن، بچه دار شدن، مصرف دارو بدون تجويز پزشک و... به طور قطعي و کامل درمان نمي شود، بلکه بهترين راه خلاصي از افسردگي درمان آن است و درمان نکردن آن موجب تشديد آن مي شود.
پس چه کنيم؟ برخي از نکاتي که به ما کمک مي کنند بنا به نظر دکتر رئوفه قيومي (در گفت وگو با شفقنا) عبارت است از:
* ساعت خواب و بيداري خودمان را تنظيم کنيم، حتي در شرايطي که براي ما سخت است. اين کار را در روزهاي تعطيل هم انجام دهيم.
برنامه منظم خواب و بيداري از نظر هورموني بسيار براي مبارزه با خلق منفي کمک کننده است.
* از نرمش و ورزش غفلت نکنيم، ورزش کردن باعث افزايش هورموني به نام اپي نرفين در بدن مي شود که بسيار براي خلق خوب است و حتي پيشگيري کننده است، ورزش هايي مانند ايروبيک و شنا بسيار کمک کننده است. تمرينات منظم بدني مهم ترين عامل طبيعي براي رفع افسردگي است؛ زيرا هورمون اندروفين را زياد مي کند و اين هورمون در مغز نگراني را کم و خلق را بالا مي برد.
ورزش کردن خواب را تنظيم مي کند و عزت نفس فرد را افزايش مي دهد؛ از طرفي باعث مي شود نگرش ذهني مثبتي به خود داشته باشيم. از نظر جسمي نيز باعث تنظيم فشار خون، تقويت عملکرد قلب، کنترل قند خون و انتقال اکسيژن به تمام بدن مي شود و اين ها عوامل جسمي است که روي جسم و خلق ما تاثيرگذار است.
* اما مرحله بعدي اولويت بندي در وظايف و اهداف است. گاهي اوقات ما با حجم زيادي از وظايف رو به رو مي شويم که در زمان کمي بايد انجام دهيم و اين ما را تحت فشار مي گذارد در حالي که ما با آموختن مهارت ها براي مديريت زمان مي توانيم اين استرس ها را کاهش دهيم. البته اهدافي که براي خودمان تعيين مي کنيم بايد اهدافي واقع بينانه باشد. اهداف سخت و مشکل را نبايد براي خودمان انتخاب کنيم، ايجاد اهداف روزانه و هفتگي باعث افزايش انگيزه و انرژي ما مي شود و وقتي به اين اهداف مي رسيم به خودمان پاداش بدهيم. معاشرت کردن با دوستان و فاميل و بهره مند شدن از حمايت دوستان و فاميل بسيار کمک کننده است.
* بهتر است هر زماني که حال خوبي داريم احساسات خودمان را بنويسيم. تا وقتي حالمان بد شد بدانيم که اين حال بد پايدار نمي ماند و يک زمان هم حال خوبي دارم.
* تغذيه مناسب و مصرف ميوه و سبزيجات، غلات، امگا 3 و ويتامين ب 12 تاثيرات مثبتي بر خلق دارد و موادي که براي خلق بد است، چربي، کافئين، شيريني، چاي و شکلات است که باعث افزايش دلهره و اضطراب مي شود.
* فراموش نکنيد علائم افسردگي و رفع آن در کودک و نوجوان و مرد و زن متفاوت است و به مطالعه و مشاوره و از همه مهم تر کمک و همراهي اطرافيان و توکل به خدا نياز دارد.
منبع: خراسان