گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»- صادق رضایی؛ سال 93 برای کشتی ایران سالی پر از حوادث ریز ودرشت بود ، حوادثی توام با شادی و غم؛ از قهرمانی کشتی فرنگی برای نخستین بار در جهان گرفته تا مرگ دوقهرمان بلند آوازه و مدالآور کشتی . همسر جهان پهلوان تختی نیز بعد از 47 سال دوری از جهان پهلوان به دیار باقی شتافت؛ همسری که تا آخرین لحظات زندگیاش پرده از رازهای در سینه اش برنداشت ودلش همیشه به یاد تختی و بابک تنها فرزندش بود.
حال نگاهی اجمالی به مهمترین اتفاقات نیمخ نخست سال 93 ورزش ملی کشورمان میاندازیم تا مروری بر خاطرات تلخ و شیرین و عملکرد فدراسیون دکتر رسول خادم که از نوابغ مدیریتی و کشتی است داشته باشیم که با هم پی می گیریم .
آرامش درفروردینِ :
سال جدید شمسی با برگزاری اردوهای تیمهای ملی برای حضور در رقابتهای کشتی قهرمانی آسیا و جامهای جهانی کشتی آزاد و فرنگی آغاز شد. در اواخر فروردین ماه بود که اتحادیه جهانی کشتی با موافقت پیشنهاد فدراسیون کشتی مجوز میزبانی ایران در نخستین دوره جام باشگاههای جهان را صادر کرد و جویبار و خوزستان کاندید اصلی میزبانی مسابقات شدند.
کسب مدال های زرین وکناره گیری محمد بنا دراردیبهشتِ :
ماه دوم سال 1393 با قهرمانی تیم ملی کشتی آزاد ایران در آسیا آغاز شد. در پایان بیستوهفتمین دوره رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی آسیا در آستانه قزاقستان، آزادکاران کشورمان موفق به کسب 6 مدال طلا توسط مسعود اسماعیلپور، سیداحمد محمدی، مصطفی حسینخانی، رضا افضلی، میثم مصطفیجوکار و کمیل قاسمی در اوزان 61، 65، 70، 74، 86 و 125 کیلوگرم شدند. در این رقابتها مهران رضازاده (57 کیلوگرم) پنجم و حامد طالبی زرین کمر (97 کیلوگرم) هفتم شدند. ایران در پایان این مسابقات با 70 امتیاز برای بیستودومین بار بر سکوی قهرمانی آسیا ایستاد. تیمهای مغولستان و قزاقستان هم به ترتیب دوم و سوم شدند.
در پایان رقابتهای کشتی فرنگی قهرمانی آسیا نیز، فرنگیکاران کشورمان موفق به کسب یک مدال طلا، یک نقره و 3 برنز شدند و ایران در پایان این رقابتها با 53 امتیاز بر سکوی سومی آسیا ایستاد. این نتیجه در حالی حاصل شد که تیم کشورمان سال گذشته نایب قهرمان شده بود. قزاقستان با 63 امتیاز اول و قرقیزستان هم با 57 امتیاز نایب قهرمان شد. کره جنوبی هم با 52 امتیاز چهارم شد.
تک مدال طلای ایران را بهنام مهدیزاده در سنگینوزن بدست آورد. یوسف قادریان هم در 80 کیلو به مدال نقره دست یافت. سعید عبدولی، علی علیاری و مجتبی کریمفر هم در اوزان 75، 85 و 98 کیلوگرم ایران را صاحب مدال برنز کردند.
اما اواسط اردیبهشت ماه آبستن حوادث زیادی بود؛ محمد بنا بعد از بازگشت از رقابتهای قهرمانی آسیا دیگر به خانه کشتی نرفت و قید هدایت تیم ملی در جام جهانی کشتی فرنگی را زد. بعد از انتقاداتی که نسبت به عملکرد تیم ملی کشتی فرنگی و کسب عنوان سوم در رقابتهای قهرمانی آسیا شده بود محمد بنا، سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی با بیان اینکه شرایط برای ادامه همکاری وی با فدراسیون فراهم نیست زمزمههایی مبنی بر جدایی سر داد. قرار بود بنا بعد از رقابتهای قهرمانی آسیا در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی که خود را برای حضور در جام جهانی تهران آماده میکرد حضور پیدا کند، اما این اتفاق نیفتاد و اعلام کناره گیری کرد.
بعد از کنارهگیری محمد بنا، ایرج اسفندیاریفر و رسول جزینی، همکاران او در تیم ملی نیز اقدام به ترک اردوی تیم ملی کردند اما این پایان کار نبود و فرنگیکاران حاضر در اردو نیز شبانه و به صورت دسته جمعی خانه کشتی را ترک کردند تا کشتی فرنگی در آستانه جام جهانی گرفتار بحرانی جدی شود. چنین اقدامی در آن شرایط حساس که ایران میزبان جام جهانی کشتی فرنگی بود به هیچ عنوان منطقی و قابل قبول به نظر نمیرسید و مورد تأیید هیچ کس نبود و بهتر بود بنا اگر قصد کنارهگیری داشت یا زودتر این موضوع را اعلام میکرد یا اینکه بعد از پایان جام جهانی دست به این کار میزد. این اتفاقات در حالی رخ داد که قرار بود جام جهانی کشتی فرنگی کمتر از 2 هفته دیگر به میزبانی ایران برگزار شود.
علت کناره گیری بنا :
ماجرا از آنجا شروع شد که محمد بنا بعد از برگشت از رقابتهای قهرمانی آسیا و کسب عنوان سوم در این مسابقات و عدم حضور مسئولین در فرودگاه لب به انتقاد گشود و مسئولان فدراسیون کشتی را در خصوص محدود بودن اختیاراتش خطاب قرار داد.
بنا عنوان کرده بود که اگر قرار باشد شرایط اینگونه باشد و در انتخاب ملیپوشانش دستش باز گذاشته نشود حاضر به ادامه همکاری با فدراسیون نیست، اما صحبتی از عدم همراهی تیم در جام جهانی نکرده بود. هرچند که محمد بنا پیش از بازگشت مجدد و قبول هدایت ملیپوشان شرایط رسول خادم و نحوه انتخاب ملیپوشان را پذیرفته بود.
بعد از اینکه با گذشت 2 روز خبری از محمد بنا در اردوی تیم ملی نشد، شورای فنی کشتی فرنگی تشکیل جلسه داد و رای به پیگیری تمرینات با کادر فنی و همکاران بنا برای حضور در جام جهانی داد تا محمد بنا به اردوها برگردد. پس از این ماجرا جلسه فوقالعاده شورای فنی تیم های ملی کشتی فرنگی برگزار شد و ناصر نوربخش به عنوان مربی ارشد تیم ملی کشتی فرنگی در جام جهانی انتخاب شد.
البته بعد از گذشت چند روز فرنگیکاران شاخص تیم ملی از جمله سوریان، نوروزی، عبدولی، اخلاقی، نعمتپور و ... هم کم کم به اردو بازگشتند تا تیم ملی را در جام جهانی همراهی کنند.
در پایان رقابتهای کشتی قهرمانی نوجوانان آسیا که به میزبانی تایلند برگزار شد، تیم ملی کشتی فرنگی ایران عنوان قهرمانی را به خود اختصاص داد و تیم ملی کشتی آزاد ایران نایب قهرمان شد. فرنگیکاران با کسب 4 مدال طلا، 3 نقره و 2 برنز و با کسب 87 امتیاز قهرمان شدند. تیمهای قزاقستان و ازبکستان هم به ترتیب با 77 و 60 امتیاز دوم و سوم شدند.
در کشتی آزاد هم هند با 80 امتیاز عنوان قهرمانی را به خود اختصاص داد و ایران با 71 امتیاز دوم شد. تیم ژاپن هم با 64 امتیاز سوم شد. آزادکاران ایران در این رقابتها مدال طلایی کسب نکردند و با 3 مدال نقره و 5 مدال برنز به کار خود پایان دادند.
در فینال جام جهانی کشتی فرنگی که با حضور تماشاگران مشتاق در سالن کوچک شهدای هفتم تیر تهران برگزار شد، تیم ملی کشورمان با نتیجه 6 بر 2 از سد روسیه گذشت تا ضمن کسب عنوان قهرمانی و حفظ جام قهرمانی در خانه، انتقام شکست فینال سال قبل را از این تیم بگیرد.
ایران سال گذشته پس از کسب سه عنوان قهرمانی متوالی در جام جهانی در حالی که میزبان بود، در فینال مغلوب روسیه شده بود. این قهرمانی نخستین قهرمانی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان در خانه بود.
29اردیبهشت، احد پازاج، قهرمان سابق آسیا، سرمربی و مربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی کشتی فرنگی جایگزین محمد بنا شد. در پایان جلسه شورای فنی تیمهای ملی کشتی فرنگی اعضای شورا، احد پازاج قهرمان سابق آسیا و سرمربی و مربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی را به عنوان سرمربی جدید تیم ملی کشتی فرنگی بزرگسالان معرفی کردند.
( پهلوان باشی) علیرضا سلیمانی جان به جان آفرین تسلیم کرد
اما آخرین روز اردیبهشت برایجامعه کشتی خوش یمن نبود چرا که یکی از بزرگترین کشتیگیران تاریخ به دیار باقی شتافت. علیرضا سلیمانی، دارنده مدال طلای کشتی آزاد جهان و پهلوان چندین دوره کشور ملقب به«پهلوان باشی» ساعت 6 صبح 31 اردیبهشت به دلیل سکته قلبی درگذشت. وی نخستین مدال طلای جهانی کشتی ایران پس از انقلاب اسلامی را کسب کرده بود.
صید مدال در خرداد :
آخرین ماه از فصل بهار نیز برای کشتی ماهی پر کار و پُر مدال بود. تیم ملی کشتی فرنگی ایران با کسب 5 مدال طلا، یک نقره و 2 برنز به کار خود در رقابتهای قهرمانی جوانان آسیا پایان داد. فرنگیکاران جوان کشورمان توسط علی ارسلان در وزن 60 کیلوگرم، رامین طاهری در 66 کیلو، پیام بویری در 74 کیلو، علی شریفی در 84 کیلو و محمد ابراهیمی در وزن 96 کیلوگرم صاحب مدال طلا و بهروز ملکی در وزن 55 کیلوگرم صاحب مدال نقره شده بود. رضا خدری در 50 کیلوگرم و بابک رزمپوش هم در 120 کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند تا ایران با کسب 75 امتیاز به عنوان قهرمانی مسابقات دست یابد.
18خرداد و در پایان رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی جوانان آسیا که از در اولانباتور مغولستان برگزار شد، تیم کشورمان با کسب 6 مدال طلا، یک نقره و یک برنز و 77 امتیاز، مقتدرانه عنوان قهرمانی قاره کهن را به خود اختصاص داد.
صابر خانجانی در 50، ایمان صادقی در 60، حسن یزدانی در 66، رضا مظفری در 74 کیلو، پدرام جمشیدی در 96 کیلو و امین طاهری در 120 کیلوگرم موفق به کسب مدال طلای این رقابتها شدند. رضا اطری در 55 کیلو نقره گرفت و مجتبی گلیج در 84 کیلو به مدال برنز دست یافت.
همسر جهان پهلوان تختی به دیار باقی شتافت
27خرداد روزی بود که فاطمه توکلی، همسر جهان پهلوان تختی درگذشت. فاطمه (شهلا) توکلی همسر جهان پهلوان تختی بعد از تحمل دوره سخت بیماری در بیمارستان ایرانمهر تهران جان به جان آفرین تسلیم کرد. وی در 30 بهمن سال 1345 با جهانپهلوان تختی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج نیز پسری بهنام بابک بود که در 11 شهریور 1346 به دنیا آمد.
مرحله نهایی رقابتهای انتخابی تیم های ملی کشتی آزاد و فرنگی طی روزهای 29 و 30 خرداد ماه در قزوین برگزار شد و با معرفی نفرات برتر به پایان رسید.
تیر ماه پرحرارت :
فدراسیون جهانی کشتی «فیلا» اعلام کرد آزمایش نخست و دوم دوپینگ طالب نعمتپور، فرنگیکار ایران در جام جهانی تهران مثبت بوده است. در آزمایش نخست گرفته شده از وی که در آزمایشگاه وادا در شهر کلن آلمان مورد شناسایی واقع شد، آثاری از ماده ممنوعه استروئید آنابولیک ترنبیلون دیده بود. در آزمایش دوم وی مواد یافتشده در آزمایش قبلی مورد تایید قرار گرفت. نعمتپور از حضور در تمام مسابقات کشتی به مدت 2 سال محروم شد.
در آخرین روزهای تیرماه فرنگیکاران نوجوان کشورمان در این رقابتها که روزهای 24 و 25 تیرماه در شهر هومنه اسلواکی برگزار شد، با کسب یک مدال طلا (آرمان علیزاده وزن 76 کیلوگرم)، یک مدال نقره (محمدرضا آقانیا وزن 50 کیلوگرم) و سه مدال برنز (کرامت عبدولی وزن 58 کیلوگرم، پویا ناصرپور وزن 46 کیلوگرم و علیرضا نجاتی وزن 42 کیلوگرم) با اختلاف 6 امتیاز نسبت به تیمهای روسیه و آذربایجان، به مقام سوم جهان رسید. در این رقابتها روسیه با 49 امتیاز اول شد، آذربایجان با کسب همین امتیاز عنوان دوم را از آن خود کرد و تیم ایران نیز با 43 امتیاز سوم شد.
در پایان رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی نوجوانان جهان نیز که طی روزهای 28 و 29 تیرماه در شهر هومنه اسلواکی برگزار شد تیم ایران با 2 مدال طلای علیرضا گودرزی و عرفان آئینی در اوزان 42 و 46 کیلوگرم و پنج مدال برنز نادر نصری، کاوه رحمت آبادی، مجتبی عموزاد، امیر اکبرزاده و نعیم حسنزاده در اوزان 50، 54، 58، 63 و 100 کیلوگرم و کسب 68 امتیاز عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کرد.
در این رقابتها تیم روسیه با 78 امتیاز اول و تیم آمریکا نیز با 50 امتیاز سوم شدند. تیمهای گرجستان، آذربایجان و هند نیز به ترتیب با 49، 47 و 37 امتیاز چهارم تا ششم شدند.
مرداد جشن قهرمانی جهان و یک اتفاق ناگوار :
نهم مرداد ماه حسین خواجهوند ملیپوش تیم ملی کشتی فرنگی جوانان که در اردوی تیم ملی حضور داشت، برای رسیدگی به امور شخصی اردو را ترک کرد که در یک سانحه رانندگی به کما رفت و پس از چند روز در بیمارستان لقمان درگذشت.
در پایان رقابتهای کشتی فرنگی قهرمانی جوانان جهان که در زاگرب کرواسی برگزار شد، نمایندگان کشورمان با کسب تنها یک مدال نقره توسط پیام بویری در ( 74 کیلوگرم) و عنوان هشتمی جهان به کار خود پایان دادند. این در حالی بود که تیم ملی کشتی فرنگی ایران سال گذشته با یک طلا، یک نقره و یک برنز سوم جهان شده بود.
در پایان رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی جوانان جهان که در زاگرب کرواسی برگزار شد، تیم ایران با کسب 3 مدال طلا توسط ایمان صادقی در وزن 60 کیلوگرم، حسن یزدانی در 66 کیلوگرم و علیرضا کریمی در 84 کیلوگرم و سه مدال برنز توسط صابر خانجانی، رضا مظفری و امین طاهری در اوزان 50، 74 و 120 کیلوگرم قهرمان شد. همچنین پدرام جمشیدی در 96 کیلو پنجم شد و رضا اطری نیز در 55 کیلوگرم به عنوان هفتمی بسنده کرد.
بدین ترتیب تیم ایران با کسب 64 امتیاز و پس از 19 سال (1995 میلادی) مقتدرانه قهرمان جهان شد. تیمهای آمریکا با 58 و روسیه با 49 امتیاز در ردههای دوم و سوم قرار گرفتند. ترکیه با 42 امتیاز چهارم شد و آذربایجان با 41 امتیاز در رده پنجم قرار گرفت.
جلسه شورای فنی تیمهای ملی کشتی فرنگی برای تعیین ترکیب نهایی تیم ملی کشتی فرنگی بزرگسالان برای حضور در مسابقات جهانی و بازیهای آسیایی برگزار و ترکیب این تیم مشخص شد.
بازیهای آسیایی: 59 کیلوگرم: نماینده نداشتیم - 66 کیلوگرم: امید نوروزی - 71 کیلوگرم: سعید عبدولی - 75 کیلوگرم: هادی علیزادهپورنیا - 80 کیلوگرم: حبیبالله اخلاقی - 85 کیلوگرم: مجتبی کریمفر - 98 کیلوگرم: مهدی علیاری - 130 کیلوگرم: بشیر باباجانزاده
مسابقات جهانی: 59 کیلوگرم: حمید سوریان - 66 کیلوگرم: امید نوروزی - 71 کیلوگرم: افشین بیابانگرد - 75 کیلوگرم: هادی علیزادهپورنیا - 80 کیلوگرم: حبیبالله اخلاقی - 85 کیلوگرم: مجتبی کریمفر - 98 کیلوگرم: قاسم رضایی - 130 کیلوگرم: بهنام مهدیزاده
شهریور ، قهرمانی کشتی فرنگی ایران در جهان و جشن تولد جهان پهلوان تختی :
پس از جلسه شورای فنی تیمهای ملی کشتی آزاد، ملیپوشان آزادکار اعزامی به رقابتهای جهانی و بازیهای آسیایی مشخص شدند.
مسابقات جهانی: 57 کیلوگرم: حسن رحیمی - 61 کیلوگرم: مسعود اسماعیل پور - 65 کیلوگرم: سید احمد محمدی - 70 کیلوگرم: مصطفی حسینخانی - 74 کیلوگرم: رضا افضلی - 86 کیلوگرم: محمدحسین محمدیان - 97 کیلوگرم: رضا یزدانی - 125 کیلوگرم: کمیل قاسمی
بازیهای آسیایی: 57 کیلوگرم: حسن رحیمی - 61 کیلوگرم: مسعود اسماعیلپور - 70 کیلوگرم: مصطفی حسینخانی - 74 کیلوگرم: عزت اله اکبری - 86 کیلوگرم: میثم مصطفی جوکار - 97 کیلوگرم: رضا یزدانی - 125 کیلوگرم: پرویز هادی
16شهریور روز سرنوشتسازی برای کشتی در جهان بود. کنگره فدراسیون جهانی کشتی در این روز در سالن همایشهای بینالمللی شهر تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد که نناد لالوویچ که تنها نامزد ریاست فدراسیون جهانی کشتی بود با رای قاطع اعضای کنگره تا المپیک 2020 به عنوان رئیس فدراسیون جهانی کشتی انتخاب شد.
البته تصمیمات دیگری هم در این کنگره گرفته شد که از آن جمله میتوان به تغییر نام فدراسیون جهانی اشاره کرد. نام فدراسیون جهانی این رشته به اتحادیه جهانی کشتی تغییر یافت.
همچنین با تایید اعضای کنگره از لوگوی اتحادیه جهانی کشتی نیز رونمایی شد که البته برای مسابقات بینالمللی و جهانی نیز لوگوی جداگانه طراحی شد.
در حاشیه این کنگره انتخابات هیأت رئیسه اتحادیه جهانی کشتی هم با حضور 20 نامزد برگزار شد که اعضای جدید توسط کشورهای عضو انتخاب شدند. امیررضا خادم، نماینده کشورمان نیز که برای عضویت در هیأت رئیسه اتحادیه جهانی کشتی در انتخابات شرکت کرده بود برای دومین دوره متوالی ناکام ماند. خادم پیش از این در بازیهای المپیک لندن در انتخابات هیات رئیسه فیلا شرکت کرده بود که ناکام مانده بود.
همچنین پیش از آغاز رقابتهای جهانی کشتی اعضای جدید تالار مشاهیر فیلا در تاشکند ازبکستان رسما معرفی شدند که رسول خادم، قهرمان سابق جهان و المپیک و رئیس فدارسیون کشتی ایران از جمله نفراتی بود که در این مراسم رسما به تالار مشاهیر فیلا پیوست.
5 شهریور همزمان با سالروز تولد جهان پهلوان تختی از سوی فدراسیون کشتی مراسم جشن تولد آن مرحوم در هتل اسپیناس برگزار شد وتمام همدوره های تختی و اعضای تیم های ملی کشتی به همراه مسئولین کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش حضور داشتند.
18شهریور، در پایان چهل و پنجمین دوره رقابتهای کشتی آزاد قهرمانی جهان تیم کشورمان بدون مدال طلا با 3 نقره و 2 برنز و کسب 46 امتیاز با نایب قهرمانی به کار خود در رقابتهای جهانی پایان داد. مسعود اسماعیلپور در 61، سیداحمد محمدی در 65 و کمیل قاسمی در 125 کیلوگرم 3 مدال نقره را برای ایران به ارمغان آوردند. حسن رحیمی در وزن 57 کیلوگرم و محمدحسین محمدیان در 86 کیلوگرم هم کشورمان را صاحب مدال برنز کردند. مصطفی حسینخانی و رضا افضلی سیزدهم شدند و رضای یزدانی با عنوان نهمی به کار خود پایان داد. بدین ترتیب تیم ایران با کسب 45 امتیاز بعد از روسیه نایب قهرمان جهان شد. روسها با کسب 5 مدال طلا و یک برنز و 62 امتیاز قهرمان شدند.
این در حالی بود که شاگردان خادم سال گذشته در مجارستان قهرمان شده بودند. روسها به عنوان قهرمانی این رقابتها دست یافتند.
در پایان رقابتهای کشتی فرنگی قهرمانی جهان که از 22 شهریور ماه به میزبانی تاشکند ازبکستان آغاز شده بود تیم ملی ایران موفق به کسب یک مدال طلا توسط حمید سوریان در 59 کیلو، یک نقره توسط امید نوروزی در 66 کیلو و 2 مدال برنز توسط افشین بیابانگرد در 71 و قاسم رضایی در 98 کیلوگرم شد. همچنین حبیب اله اخلاقی و بهنام مهدیزاده در اوزان 80 و 130 کیلوگرم به عناوین هفتم و هشتم دست یافتند.
تیم ایران که در دوره گذشته این مسابقات به عنوان هشتم رسیده بود، در این دوره با کسب 42 امتیاز به مقام قهرمانی رسید. تیم روسیه بعد از ایران در جایگاه دوم قرار گرفت.
در پی کسب مقام قهرمانی جهان از سوی تیم ملی کشتی فرنگی ایران در مسابقات جهانی ازبکستان، حضرت آیتالله خامنهای با صدور پیامی به اعضا و کادر فنی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان، کسب این افتخار و پیروزی را تبریک گفتند.