گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»- صادق رضایی؛ سال ۹۳ برای کشتی ایران سالی پر از حوادث ریز ودرشت بود، حوادثی توام با شادی و غم؛ از قهرمانی کشتی فرنگی برای نخستین بار در جهان گرفته تا مرگ دوقهرمان بلند آوازه و مدالآور کشتی . همسر جهان پهلوان تختی نیز بعد از ۴۷ سال دوری از جهان پهلوان به دیار باقی شتافت؛ همسری که تا آخرین لحظات زندگیاش پرده از رازهای در سینه اش برنداشت ودلش همیشه به یاد تختی و بابک تنها فرزندش بود.
حال نگاهی اجمالی به مهمترین اتفاقات سال ۹۳ ورزش ملی کشورمان میاندازیم تا مروری بر خاطرات تلخ و شیرین و عملکرد فدراسیون دکتر رسول خادم که از نوابغ مدیریتی و کشتی است داشته باشیم که با هم پی می گیریم .
مهرِ غرور انگیز :
در پایان رقابتهای کشتی آزاد بازیهای آسیایی نمایندگان کشورمان موفق به کسب ۴ مدال طلا و یک نقره در ۷ وزن شدند که طلاهای کسب شده توسط آزادکاران، کاروان ورزشی کشورمان را برای ادامه کار و تکرار عنوان چهارمی دوره گذشته امیدوار کرد. این مدالها نقش بسزایی در جایگاه کاروان ورزشی ایران در بازیهای آسیایی داشت و سهم بالایی از صعود ایران در رده های بالایی جدول داشت.
شاگردان خادم که با شکست رحیمی و حسینخانی در روز اول شروع خوبی در این مسابقات نداشتند در روز پایانی از ۴ طلای ممکن ۳ طلا و یک نقره کسب کردند تا پایان خوشی توسط آزادکاران رقم خورده باشد.
مسعود اسماعیلپور، میثم مصطفیجوکار، رضا یزدانی و پرویز هادی در اوزان ۶۱، ۸۶، ۹۶ و ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد به مدال طلا دست یافتند و عزتالله اکبری در ۷۴ کیلو به مدال نقره رسید. بدین ترتیب تیم ملی کشتی آزاد با کسب ۴ مدال طلا و یک نقره به کار خود در این مسابقات پایان داد. آزادکاران در دوره قبل موفق به کسب ۳ مدال طلا، یک نقره و یک برنز شده بودند. آزادکاران ضمن تکرار ۵ مدال گوانگجو از نظر کیفیت مدال پیشرفت محسوسی داشتند و یک برنز را به طلا تبدیل کردند.
در پایان رقابتهای کشتی فرنگی بازیهای آسیایی نیز نمایندگان کشورمان موفق به کسب ۲ مدال طلا توسط اخلاقی در ۸۰ و علیاری در ۹۸ کیلوگرم شدند. افشین بیابانگرد در ۶۶، پیام بویری در ۷۵ کیلوگرم، سعید عبدولی در ۷۱ کیلوگرم، مجتبی کریمفر در ۸۵ و بشیر باباجانزاده در ۱۳۰ کیلوگرم ایران را صاحب ۵ مدال برنز کردند.
کشتی با کسب ۶ مدال طلا، یک نقره و ۵ مدال برنز کمک زیادی به کاروان ورزشی ایران در بازیهای آسیایی کرد و به نوعی میتوان گفت حضوری موفق و درخشان در این رقابتها داشت؛ البته عملکرد آزادکاران درخشانتر از فرنگیکاران بود و به اذعان بسیاری از کارشناسان کشتی فرنگی با وجود کسب ۷ مدال در هر ۷ وزن با وجود تنها ۲ مدال طلا عملکرد درخشانی نداشت و نتوانست انتظارات را برآورده کند چراکه بر اساس پیشبینیها و پتانسل موجود حداقل باید ۴ مدال طلا میگرفت که محقق نشد.
آبانِ ، ماه تلخ و تاریک :
آبان ماه با معرفی تیمهای برتر لیگ جایزه بزرگ فصلی کشور آغاز شد که در پایان مسابقات کشتی آزاد تیم بیمه رازی عنوان قهرمانی این رقابتها را به خود اختصاص داد. تیم جراحی پاستور اندیمشک نیز در کشتی فرنگی عنوان قهرمانی این مسابقات را از آن خود کرد. تیمهای برتر این مسابقات جواز حضور در جام باشگاههای جهان را کسب کردند.
در اواخر آبان رقابتهای کشتی فرنگی بزرگسالان قهرمانی کشور بزرگداشت علیرضا قلیچ خانی، قهرمان کشتی فرنگی جهان با حضور ۲۱۲ نفر از ۳۱ استان در قالب ۳۳ تیم و با انجام ۲۴۶ کشتی در ۸ دور طی روزهای ۲۲ و ۲۳ آبان ماه در سالن شهدای هفتم تیر تهران برگزار شد که در پایان تیم تهران به مقام قهرمانی دست یافت. تیمهای فارس و توابع تهران هم دوم و سوم شدند.
اما آبان سال ۹۳ پایان خوشی برای جامعه کشتی نداشت چرا که خبر خودکشی بابک قربانی در زندان همه را بهت زده کرد و در شوک فرو برد. بابک قربانی که مدال طلای بازیهای آسیایی گوانگجو را در کارنامه داشت، تیرماه سال ۹۱ مرتکب قتل شد؛ وی که به همراه برادرش که از قهرمانان کشتی آزاد است برای تفریح به دریاچهای در نزدیکی کوه بیستون کرمانشاه رفته بود، پس از درگیری با افراد حاضر در آن محل با اسلحه مرتکب قتل شد. گفته میشود این کشتیگیر که منتظر تعیین زمان اجرای حکمش بود، با مصرف مقدار زیادی قرص، اقدام به خودکشی در سلولش کرد. وی پس از این عمل به بیمارستان منتقل شد، اما پزشکان نتوانستند مانع از فوت قربانی شوند. بدون شک مرگ یک قهرمان در کُنج زندان بدترین اتفاق برای یک رشته ورزشی در یک سال میتواند باشد؛ قهرمانی که به اذعان بسیاری از کارشناسان میتوانست قهرمان المپیک شود، اما حالا زیر خروارها خاک آرمیده است.
تیم کشتی ۳ نفره ساحلی کشورمان در آخرین روزهای آبان موفق به کسب ۳ مدال طلا در بازیهای ساحلی آسیا در تایلند شد هرچند که یکی از مدالها به دلیل دوپینگ یکی از کشتیگیران پس گرفته شد.
در آخرین روز ماه هشتم رقابتهای کشتی آزاد بزرگسالان قهرمانی کشور بزرگداشت امامعلی حبیبی، قهرمان جهان و المپیک روزهای ۲۹ و ۳۰ آبان ماه با شرکت ۲۱۸ کشتیگیر از ۳۱ استان در قالب ۳۴ تیم طی ۸ دور و با انجام ۲۵۴ کشتی، در سالن دانشگاه آزاد اسلامی شهر بابل برگزار شد و در پایان تیم مازندران (الف) به مقام قهرمانی دست یافت. تیمهای مازندران (ب) و تهران هم دوم و سوم شدند.
آذرِماه رقابت های جام باشگاه های جهان در ایران:
در روزهای نخستین آخرین ماه پاییز، اولین دوره مسابقات جام باشگاههای جهان در کشتی آزاد به میزبانی جویبار برگزار شد که در دیدار فینال این مسابقات، بیمه رازی با پیروزی ۶ بر ۲ مقابل تیتان مرکوری آمریکا به قهرمانی رسید. تیم شهرداری و شورای شهر کرج نیز با برتری ۷ بر یک مقابل اتحادیه کشتی چین عنوان سوم این رقابتها را به خود اختصاص داد.
در نخستین دوره رقابتهای جام باشگاههای جهان در کشتی فرنگی نیز که به میزبانی آبادان برگزار شد، تیم جراحی پاستور اندیمشک در فینال با نتیجه ۶ بر ۲ مقابل باشگاه سامورگاشف روسیه به برتری دست یافت و عنوان قهرمانی را از آن خود کرد. در دیدار ردهبندی نیز استانبول بیوک شهریر ترکیه با برتری مقابل اتحادیه کشتی چین به عنوان سوم این رقابتها دست یافت.
دی ماه کم فروغ:
نخستین روز فصل زمستان با انتخاب سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان آغاز شد. اعضای شورای فنی تیمهای ملی کشتی فرنگی روز اول دی ماه برای انتخاب سرمربی تیم ملی فرنگی جوانان تشکیل جلسه دادند و بعد از مدتها کش و قوس، سرانجام رضا سیمخواه را برای هدایت جوانان انتخاب کردند.
اسماعیل پور و سوریان بهترین کشتی گیران سال ایران
برترین کشتیگیران آزاد و فرنگیکار سال فنی ۹۳-۹۲ پس از انجام نظرسنجی در سایت فدراسیون کشتی معرفی شدند که در کشتی آزاد مسعود اسماعیلپور و در کشتی فرنگی حمید سوریان عناوین برتر را از آن خود کردند.
دوپینگ یکی از اعضای تیم ملی ۳ نفره کشتی ساحلی کشورمان که موفق به کسب ۳ مدال طلا در بازیهای ساحلی آسیا در تایلند شده بود مثبت اعلام شد. گفته میشود نتیجه آزمایش نمونه A دوپینگ این کشتیگیر مثبت اعلام شده است و در صورت تأیید نمونه B محکومیت وی قطعی و نامش اعلام خواهد شد.
اواخر دی ماه فدراسیون کشتی ایران با ارسال نامهای به اتحادیه جهانی به صورت رسمی برای میزبانی رقابتهای جهانی سال ۲۰۱۸ در دو رشته آزاد و فرنگی اعلام آمادگی کرد. فدراسیون کشتی ایران همچنین با ارسال نامهای به اتحادیه جهانی به صورت رسمی برای میزبانی رقابتهای قهرمانی آسیا سال ۲۰۱۷ در دو رشته آزاد و فرنگی اعلام آمادگی کرد. ایران برای آخرین بار در سال ۲۰۰۴ میلادی میزبان رقابتهای قهرمانی آسیا در رشته کشتی آزاد بود.
مراسم قرعهکشی و گروهبندی جامهای جهانی کشتی آزاد و فرنگی عصر ۲۴ دی ماه در لوزان سوئیس، مقر اتحادیه جهانی کشتی، برگزار شد و ۸ تیم حاضر در این مسابقات با قرار گرفتن در ۲ گروه ۴ تیمی حریفان خود را شناختند. در کشتی فرنگی در گروه اول تیمهای ایران، آذربایجان، سوئد و آلمان قرار گرفتند؛ تیمهای روسیه، مجارستان، ارمنستان و ترکیه هم در گروه دوم به رقابت با یکدیگر پرداختند. در کشتی آزاد نیز در گروه اول جام جهانی تیمهای روسیه، کوبا، آمریکا و مغولستان قرار گرفتند. تیمهای ایران، بلاروس، آذربایجان و ترکیه هم در گروه دوم به رقابت با یکدیگر خواهند پرداخت.
بهمن و بزرگترین تورنمنت کشتی دنیا :
بزرگترین تورنمنت کشتی دنیا گرامیداشت دهه مبارک فجر پس از برگزاری مراسم افتتاحیه با سوت نمادین رئیس کمیته ملی المپیک آغاز شد. در این مراسم تمام کشتیگیران و داوران بر روی ۱۵ تشک کشتی ایستادند و مسابقات خود را با سوت کیومرث هاشمی، رئیس کمیته ملی المپیک آغاز کردند. بزرگترین تورنمنت کشتی دنیا (رقابتهای عمومی) گرامیداشت دهه مبارک فجر در سه رده سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان و در دو رشته آزاد و فرنگی روزهای ۱۶ و ۱۷ بهمن ماه در سالن ۱۲ هزار نفری مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار شد.
۳۱۴۱ کشتیگیر، مربی و سرپرست در این رقابتها که برای اولین بار به طور همزمان بر روی ۱۵ تشک برگزار میشود حضور داشتند.
این مسابقات که برای اولین بار به ابتکار فدراسیون کشتی ایران و برای حفظ کشتی در المپیک برگزار میشد در کتاب رکوردهای جهان گینس نیز ثبت خواهد شد.
برترین مربیان فنی در رشته های کشتی آزاد و فرنگی در سال فنی ۹۲ - ۹۳ توسط فدراسیون کشتی معرفی شدند که در مجموع سه رده سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در کشتی آزاد حسین نقیبی از مازندران با مجموع ۳۸۴ امتیاز و در کشتی فرنگی محمدعلی چمیانی از شیراز با ۸۹۴ امتیاز در صدر برترین مربیان فنی سال قرار گرفتند. در مجموع هر دو رشته هم محمدعلی چمیانی، مربی سازنده امید نوروزی بالاتر از سایر مربیان قرار گرفت.
اسفند ماه ، جام جهانی فرنگی به راحتی از دست رفت
تیم کشتی فرنگی آذربایجان در فینال جام جهانی کشتی فرنگی با نتیجه ۴ بر ۴ (امتیاز فنی مثبت بیشتر) از سد تیم روسیه عبور کرد و عنوان قهرمانی جام جهانی کشتی فرنگی را به خود اختصاص داد. هدایت تیم آذربایجان بر عهده جمشید خیرآبادی، مربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی ایران است.
این دیدار در حالی با نتیجه ۴ بر ۴ به پایان رسید که آذربایجان با امتیاز مثبت ۱۸ بر ۱۷ به برتری دست یافت. تیم کشورمان نیز با نتیجه ۶ بر ۲ از سد ترکیه گذشت و عنوان سوم را از آن خود کرد. ایران مدافع عنوان قهرمانی بود.
حضور نناد لالویج رییس اتحادیه جهانی کشتی در ایران و قول میزبانی مسابقات قهرمانی جهان به ایران از سال ۲۰۱۸ به بعد. در این دیدارلالویج هدیه ای را به تورج لارودی از خبرنگاران وکارشناسان پیشکسوت اهدا نمود.
واگذاری کشتی ها و مسابقات سنتی به فدراسیون های ملی منجمله کشتی با کمربند ( آلیش } و انتخاب مسئول بانوان این رشته از سوی رییس فدراسیون.
در پایان قابل ذکر است با توجه به ارائه تقویم سال ۹۴، سالی پر تراکم برای کشتی پیش بینی می شود که نیاز به یک کمک همه جانبه از سوی مسئولین و عاشقان دلسوخته دارد که انشاِء ا.. محقق خواهد شد.