محمدرضا طلایی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و تولیدکنندگان نرمافزار در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با بیان اینکه میزان صادرات و تولیدات نرمافزاری ایران در سال ۹۳ هنوز نهایی نشده است، گفت: به دلیل اینکه شرکتهای صادرکننده نیازی به آمار گمرکات ندارد، بنابراین تا زمانی که آمار خود را ارائه نکنند میزان صادرات مشخص نخواهد شد.
وی به بیان میزان صادرات و تولیدات نرمافزاری ایران در سال ۹۰ و ۹۱ پرداخت و اظهار داشت: میزان صادرات و تولیدات نرمافزاری ایران در سال ۹۰، ۱۰۰ میلیون دلار و در سال ۹۱، ۹۰ میلیون دلار بوده است که براین اساس، میزان صادارت و تولیدات نرمافزاری سال ۹۱ نسبت به سال ۹۰ با ۱۰ درصد کاهش مواجه بوده است.
طلایی افزود: میزان صادرات نرمافزاری سال ۹۲ براساس آمارهای غیر رسمی ۴۰۰ میلیون دلار بوده است.
وی افزود: آمار ارائه شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نشان دهنده سهم کم صادرات محصولات با فناوری بالا «هایتک» در اقتصاد ایران دارد و این سهم در سالهای اخیر از یک درصد صادرات صنعتی کشور هم پایینتر بوده و تاسفبارتر اینکه براساس آمار مرکز پژوهشها، این سهم از سال 84 تاکنون روند نزولی داشته و از حدود ۱.۵ درصد به ۰.۷۳ درصد در سال ۹۲ و سپس به ۰.۵۶ درصد در سال ۹۳ کاهش پیدا کرده است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نرمافزار، فناوری اطلاعات را از فناوریهای زیرساختی برای رفع مشکلات اقتصادی کشور توصیف کرد و ادامه داد: ایران نیز برای رسیدن به جایگاه مناسب در عرصه صادرات و تولیدات نرمافزاری باید امنیت سرمایهگذاری در حوزه فناوری و اطلاعات را افزایش دهد که این مهم جز در سایه حذف قوانین دست و پاگیر و ایجاد بستر مناسب برای تولید و صادرات تأمین نمیشود.
وی به سهم صادرات نرم افزاری در کشورهای مختلف اشاره کرد و یادآور شد: در بخشهای نرم افزارهای کاربردی و بستههای نرمافزاری سفارشات خوبی از کشورهای آمریکای شمالی، آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج فارس و آفریقا داشتهایم.
هندوستان رقیب جدی ایران در صادرات نرمافزاری
طلایی به پتانسیلهای کشور در این زمینه اشاره کرد و اظهار داشت: ایران با توجه به نیروی انسانی خوب و پتانسیل مناسبی که در حوزه صادرات نرمافزار دارد اما متاسفانه هنوز نتوانسته است به جایگاه واقعی خود در این حوزه دست پیدا کند.
وی بزرگترین رقیب ایران در زمینه صادرات نرم افزار در منطقه را هندوستان عنوان کرد و گفت: این کشور با رقمی بالغ بر ۸۰ میلیارد دلار صادرات نرم افزاری در سال توانسته است بازار منطقه را در دست بگیرد.
لزوم تدوین نقشه راه برای پررنگ کردن صادرات نرمافزاری
طلایی افزود: ایران هماکنون جایگاه مناسبی در حوزه تولید و صادرات نرم افزار ندارد و انتظار میرود که دستگاههای دولتی با کمک به بخش خصوصی و معرفی این پتانسیلها به بازار بتوانند فرایند صادرات نرم افزار را آسانتر کنند.
وی تدوین نشدن نقشه راه را موجب کمرنگ شدن نقش ایران در حوزه بینالمللی دانست و اضافه کرد: در صورت حمایت دولت ایران میتواند نیاز منطقه را پاسخ دهد و رتبه اول در زمینه صادرات نرمافزاری را از آن خود کند.
ایجاد اشتغال با کمترین میزان سرمایه گذاری
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نرمافزار با بیان اینکه سرمایهگذاری برای ایجاد یک فرصت شغلی در حوزه فناوری اطلاعات تنها به ۸ میلیون تومان نیاز دارد، یادآور شد: سایر رشتهها برای ایجاد یک فرصت شغلی نیاز به ۸۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان سرمایهگذاری دارند، در حالی که با این مبلغ در حوزه فناوری اطلاعات میتوان ۸ فرصت شغلی ایجاد کرد.
طلایی مهمترین مشکل بازار تولیدات و صادرات نرم افزار را نبود ابزارهای مناسب گمرک در ارزشگذاری کالاهای فناوری اطلاعات عنوان کرد و ادامه داد: بی اطلاعی از ارزشگذاری واقعی کالاهای فناوری اطلاعات باعث وجود مشکلاتی از قبیل جلوگیری از صادرات کالا و صدور نشدن اظهارنامه مالیاتی شده است که این موضوع یکی از معضلات اصلی در زمینه صادرات نرمافزاری است.
وی با تاکید بر اهمیت توجه گمرک به ارزشگذاری واقعی کالاهای صادراتی در حوزه فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: بی توجهی به این موضوع میتواند باعث کتمان صادرکننده از میزان حجم صادرات واقعی شود وبه این ترتیب فاصله قابل توجهی میان میزان حجم صادرات رسمی و غیررسمی ایجاد کند.
دستاوردهای تدوین طرح «حمایت از صادرات نرمافزاری»
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نرمافزار در خصوص موضوع حمایت از صادرات نرمافزار که سوی شورایعالی فضای مجازی صورت گرفت نیز یادآور شد: این موضوع در صورت پیگیری میتواند آمارهای این حوزه را دقیقتر کرده و موجبات افزایش انگیزه بخش خصوص را فراهم کند.
وی به مهمترین دستاورد تدوین طرح حمایت از صادرات نرمافزاری اشاره کرد و گفت: ارزشگذاری روی محصولات نرمافزاری، صدور پروانه مالیاتی برای گمرکات و معافیت مالیاتی برای محصولات این حوزه از درخواستهای این اتحادیه پس از تدوین این طرح است.