به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ مرکز آمار ایران، وضعیت ضریب جینی در دوره زمانی ۹۳-۱۳۸۰ در مناطق شهری و روستایی را منتشر کرد. در گزارش این مرکز آمده است: در مناطق شهری بالاترین مقدار مربوط به سال ۱۳۸۰ (۰.۴۱۹۹) و کمترین مقدار مربوط به سال ۱۳۹۲ (۰.۳۵۱۲) است. در مناطق روستایی نیز بالاترین مقدار مربوط به سال ۱۳۸۵ (۰.۳۹۹۷) و کمترین مقدار مربوط به سال ۱۳۹۲ (۰.۳۲۴۳) است.
دادهها نشان میدهد که در هر دو منطقه شهری و روستایی ضریب جینی سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است. افزایش ضریب جینی در سال ۱۳۹۳ یکی از پیامدهای تورم بالا، رکود عمیق و افزایش نرخ ارز در پی تحریمهای ظالمانه علیه کشور بود که البته از سالهای قبل آغاز شده بود.
تغییرات ضریب جینی در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۸۹ در مناطق شهری و روستایی استخراج شده است، نشان میدهند که در مناطق روستایی بیشترین کاهش ضریب جینی در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۸۹ مربوط به استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان بوده است. به عبارت دیگر بیشترین کاهش نابرابری در این دو استان، در طی ۵ سال رخ داده است.
این در حالی است که در طی سالهای ۱۳۸۹ الی ۱۳۹۳ در استانهای آذربایجان شرقی و اصفهان نه تنها ضریب جینی کاهش نیافته، بلکه افزایش نیز نشان میدهد. در مناطق شهری بیشترین کاهش ضریب جینی در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۸۹ مربوط به استانهای یزد و سمنان بوده است. به عبارت دیگر بیشترین کاهش نابرابری در این دو استان، در طی ۵ سال رخ داده است. البته استان آذربایجان شرقی که در مناطق روستایی افزایش نابرابری را نشان میداد، در مناطق شهری دارای رتبه ۳ بیشترین کاهش نابرابری در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۸۹ است.
در استان لرستان ضریب جینی سال ۱۳۹۳ نسبت به سال ۱۳۸۹ افزایش یافته است. البته در نقاط شهری استان همدان نیز تمایل به افزایش مشاهده میشود. در بین ۶۳ کشوری که ضریب جینی آنها گزارش شده، ایران در رتبه ۳۹ قرار گرفته است.
برخی از کشورهایی که شکاف درآمدی بیشتری نسبت به ایران دارند، شامل؛ ترکیه (۰.۴۰۰۰)، روسیه (۰.۴۰۱۰)، ایالات متحده آمریکا (۰.۴۰۸۰)، قطر (۰.۴۱۱۰)، چین (۰.۴۲۱۰)، آرژانتین (۰.۴۴۵۰) و شیلی (۰.۵۲۱۰) هستند.