کد خبر:۵۱۸۹۲۱
جایگاه پژوهش در دانشگاه‌های برتر -۳

فعالیت ۱۱ پژوهشکده در دانشگاه علم‌وصنعت/ از الکترونیک تا مدیریت شهری

دانشگاه علم‌وصنعت با احداث پژوهشگاهی متشکل از ۱۱ پژوهشکده و ۱۴ مرکز پژوهش وفناوری برای انجام فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی، توانسته کمک زیادی به پیشرفت و بهبود کارایی متخصصان و محققان خود کند.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشگاه علم وصنعت یکی از دانشگاه های برتر کشور است که اخیرا هم توانسته جایگاه خوبی در جهان کسب کند. بر اساس رتبه بندی تایمز، دانشگاه علم و صنعت ایران در بین ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان و بالاتر از سایر دانشگاه های کشور جای گرفت؛ که این امر نشان می دهد که این دانشگاه یکی از دانشگاه های پیشرو در علم و پیشرفت فناوری است.

 

بدون شک، وجود پژوهشگاهی برای دست یابی نخبگان، دانشگاهیان و اساتید به امکانات و تجهیزات آزمایشی اهمیت زیادی دارد.

 

در همین راستا و برای  اجرای رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در جمع نخبگان به تاریخ ۱۴ مهر ۸۹ مبنی بر ضرورت تشکیل و فعالیت پژوهشگاه های دانشگاهی، و به منظور توسعه و انسجام هرچه بیشتر فعالیت های پژوهشی در دانشگاهها و ایجاد بستر مناسب جهت تعامل همه جانبه و مؤثر با سازمانها، دستگاههای اجرایی و بخش های مختلف تولیدی و خدماتی کشور، در راستای تکالیف قانون برنامه پنجم توسعه، همچنین مأموریت و وظایف وزارت مبنی بر انسجام امور تحقیقات و فناوری و افزایش کارایی و اثر بخشی تحقیقات کشور، پژوهشگاه علم و صنعت ایران آغاز بکار کرد.

 

 ساماندهی ساختارهای پژوهشی در زمینه های تخصصی و مأموریت گرا، بالابردن کیفیت انجام تحقیقات و مدیریت بهینه دانش و یافته های پژوهشی دانشگاه، انجام طرح های پژوهشی کلان و میان رشته ای جهت رفع نیازهای کشور  ،تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه، ایجاد ساختار مناسب جهت توسعه فناوریهای پیشرفته و کلیدی و بسترسازی مناسب جهت تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی از اهداف تشکیل وتاسیس این پژوهشگاه می باشد.


این پژوهشگاه از ۱۱ پژوهشکده و ۱۴ مرکز پژوهش وفناوری تشکیل شده است. در ادامه به معرفی مختصر پژوهشکده های این واحد می پردازیم:

 

پژوهشکده الکترونیک

پژوهشکده الکترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران در سال ۱۳۷۶ با هدف ارائه خدمات پژوهشی در زمینه الکترونیک شامل ابزار دقیق و اتوماسیون، اندازه گیری الکترونیکی، نیمه هادی و طراحی مدار تاسیس شد. از بدو تاسیس تاکنون آزمایشگاههای تخصصی متنوعی از جمله آزمایشگاه نیمه هادی، آزمایشگاه طراحی مدارات مجتمع، آزمایشگاه تئوری اطلاعات، آزمایشگاه کنترل حرکت پیشرفته و ... در این پژوهشکده فعال بوده‌اند و پروژه‌های صنعتی متعددی در این آزمایشگاه‌ها به انجام رسیده است.


تحولات شگرفی که در سالیان اخیر در صنعت الکترونیک و حوزه‌های مرتبط با آن به وجود آمده است، در کنار نیازها، تقاضاها و شرایط جدیدی که در کشور مطرح شده است، منجر به طرح ایده بازنگری در ساختار و برنامه‌های پژوهشکده شد و درنهایت با توجه به محدودیتهای موجود، برنامه راهبردی پژوهشکده در سال ۱۳۹۱ تدوین و ارائه گردید. بر اساس این برنامه، اهداف بلند مدت و جامع بر اساس نیاز و تقاضاهای موجود تعریف شده‌اند و در راستای تحقق اهداف مورد نظر، حوزه فعالیت‌های پژوهشکده گسترش یافته است. در برنامه راهبردی پژوهشکده، تبدیل دانش به فناوری و محصولات فناورانه به عنوان رویکرد محوری پژوهشکده تعریف شده است. همچنین استفاده از ظرفیت محققین و اعضاء هیئت علمی جوان مورد توجه قرار گرفته است.

 


هم اکنون این پژوهشکده با بهره گیری از تجهیزات پیشرفته در حوزه‌های مختلف مانند دستگاه لایه نشانی MBE و دستگاههای اندازه گیری منحصر به فرد، در حوزه‌ طراحی و ساخت افزاره‌های نیمه هادی الکترونیکی و نوری، طراحی و ساخت حسگرهای رادیوئی و نوری، سیستمهای الکترونیکی هوا-فضا و اویونیک، سیستمها و شبکه‌های صنعتی، فناوری اطلاعات و ... به فعالیت خود ادامه می‌دهد.


همچنین دو آزمایشگاه جدید با عناوین آزمایشگاه افزاره‌های نیمه هادی نوری و آزمایشگاه حسگرهای رادیوئی و نوری در حال تاسیس می‌باشد.


پژوهشکده سبز

تبدیل منابع انرژی به صورت پاک، بهینه و با جلوگیری از آلودگی محیط زیست، بزرگترین چالش قرن بیست و یکم محسوب می‌شود. جهت دستیابی به توسعه پایدار در بخش انرژی و تولید انرژی بصورت دوستدار محیط زیست، روش‌های متعددی در سطح جهانی رو به توسعه است. بر این اساس، پژوهشکده سبز با هدف تحقیق بنیادی و کاربردی در زمینه انرژی تجدیدپذیر، فن‌آوری‌های مؤثر، تبدیل انرژی، مدیریت انرژی و محیط زیست در سال ۱۳۷۸ کار خود را بصورت فعال آغاز نمود.


اساسی ترین کار پژوهشکده، بررسی نحوه کاهش مصرف انرژی فسیلی و کاهش آلودگی محیط زیست بوده و مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی را همراه با موضوعات علمی و نوین در نظر گرفته و به حل مشکل انرژی در کشور می‌پردازد. همچنین پژوهشکده سعی دارد راهکارهای جایگزینی منابع انرژی تجدیدناپذیر را با منابع انرژی تجدیدپذیر بررسی کند و از روش های علمی و عملی استفاده نماید تا میزان مصرف انرژی تجدیدناپذیر کاهش یابد. پژوهشکده کلیه فعالیت های خود را در سه گروه مدیریت انرژی، انرژی‌های تجدیدپذیر و شبکه های هوشمند انرژی سامان داده است که هر گروه با همکاری کلیه اعضاء هیات علمی فعال در زمینه انرژی به تحقیق در حوزه کاری خود می‌پردازد.

 


علاوه‌بر آن پژوهشکده دارای سه آزمایشگاه تحقیقاتی فعال با عناوین آزمایشگاه پیل سوختی، آزمایشگاه مدیریت انرژی و آزمایشگاه هوشمند سازی شبکه می‌باشد. پژوهشکده با سازمان‌ها و مراکز تحقیقاتی ذیربط نیز تماس داشته و در صورت لزوم از تجربیات آنها نیز استفاده کرده و تبادل اطلاعات انجام می‌دهد. در حال حاضر فعالیت‌های اساسی این پژوهشکده در خصوص مدیریت انرژی در کارخانجات صنعتی، پیل‌های سوختی و هوشمند سازی شبکه می‎باشد. پژوهشکده سبز با صنایع و سازمان‌های مختلف همکاری داشته و همواره تلاش می‌نماید تا پژوهش‌ها با نیازهای صنعت همسو باشند.


پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی ایران

 مهندسی عصبی از شاخه­ های گسترش یافته جدید در حوزه مهندسی پزشکی است. هدف از این رشته پی بردن به مکانیزم عملکرد سیستم های عصبی حسی و حرکتی با استفاده از روش­ های مهندسی و ارائه مدل­ های ریاضی از سیستم عصبی در سطوح مختلف است.

 

گسترش مدل­های ریاضی از سلول­های عصبی، شبکه ­های عصبی بینائی، شنوائی، حرکتی، فرآیند شناخت در انسان و مدلسازی حرکت در انسان از موضوعات مهندسی عصبی است. مهندسی عصبی منشأ ایجاد یک فناوری، تحت عنوان فناوری عصبی شده است. هدف این فناوری، طراحی و ساخت ابزار میکروالکترونیکی است که با ارتباط مستقیم با سیستم عصبی مرکزی و یا اعصاب محیطی، کنترل خارجــی ارگان های بدن را به عهده می­گیرد. امروزه کاربرد فناوری عصبی در توانبخشی و درمان، بسیار گسترش یافته است و تحول شگرفی را در زمینه توانبخشی بوجود آورده است و مقوله درمان بدون دارو را مطرح کرده است. محصولات این فناوری بسیار گران قیمت است و از نیازهای ضروری جهت حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه محسوب می ­ شود.

 

با توجه به گسترش کاربردهای فناوری عصبی در حوزه پزشکی، نظامی و صنعتی و نیاز کشور به محصولات این فناوری، مرکز فناوری عصبی ایران در دانشگاه علم و صنعت ایران ایجاد و در حال گسترش است. فعالیت­ها در حوزه­ی فناوری عصبی از سال ۱۳۷۴ در این دانشگاه شروع شده و در سال ۱۳۹۱ این مرکز تحت عنوان «پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی ایران» در شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد تصویب قرار گرفت.

 

در حال حاضر پژوهشکده دارای سه آزمایشگاه تحقیقاتی (آزمایشگاه سیستم­های کنترل عصبی-عضلانی، ازماشگاه مهندسی عصبی، و آزمایشگاه سیستم­های واسط مغز-کامپیوتر)، بخش نگه داری حیوان و بخش جراحی حیوان رت است. آزمایشگاه­های کنترل مغز، آزمایشگاه اخذ و پردازش سیگنال­های عصبی، آزمایشگاه طراحی نروچیپ، بخش نگه دارای حیوان گربه و میمون، و بخش جراحی طراحی و در حال راه اندازی است.

 

 

 دانشکده و پژوهشکده مهندسی خودرو

دانشکده مهندسی خودرو در سال ۱۳۷۹ برای اولین بار در ایران تاسیس و مورد بهره برداری قرار گرفت و موفق به جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی خودرو در سه گرایش گردید. بنیانگذار این دانشکده دکتر محمدحسن شجاعی فرد، با سابقه‌ای بیش از ۳۷ سال در آموزش عالی بود که توانست با کمک همکاران دانشگاهی خود این رشته را در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به تصویب برسانند.


پژوهشکده توربین های گازی

پژوهشکده توربین‌های گازی دانشگاه علم و صنعت ایران در پاسخ به نیازهای متعدد صنعت کشور در حوزه موتورهای هوایی و توربین‌های صنعتی در سال ۱۳۹۱ تاسیس شد و از ابتدای سال ۱۳۹۲ آغاز به کار نمود. هر چند که با فعالیت‌های اعضای هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک، عمر پژوهش‌های صورت گرفته در خصوص انواع توربین‌های گازی در این دانشکده به بیش از ۱۵ سال می رسد. تاکنون ده‌ها پایان‌نامه در مقاطع تحصیلات تکمیلی در حوزه موتورهای هوایی و توربین‌های صنعتی تعریف شده و به پایان رسیده است.


از سوی دیگر با توجه به رشد علمی کشور در سالیان اخیر و حرکت مضاعف بسوی مرزهای دانش، صنایع کشور اقدام به تعریف پروژه‌هایی با موضوعات طراحی و ساخت توربین‌های گازی نموده‌اند که در این میان، با عنایت به پیشینه پژوهش‌های پایه‌ای و کاربردی در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران، این دانشکده امروزه به عنوان قطب موتورهای توربینی در کشور شناخته می‌شود. علاوه بر این، تحقیقات انجام شده تنها به حوزه‌های عملی محدود نشده است و تاکنون ده ها دستاورد پژوهشی شامل مقالات، ثبت اختراع، کتاب و غیره حاصل فعالیت‌های انجام شده در حوزه توربین‌های گازی بوده است.

 


در کنار این پژوهشکده های فعال، پژوهشکده مهندسی فرایند، پژوهشکده مدیریت شهری ، پژوهشکده منابع هیدروکربوری پژوهشکده فناوری­های نوین در حمل و نقل ریلی، پژوهشکده الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت  و پژوهشکده هیدرودینامیک کاربردی و سامانه­ های دریایی در حال تاسیس و راه اندازی هستند.

 

دانشگاه علم وصنعت با احداث پژوهشگاه برای انجام فعالیت های علمی و تحقیقاتی توانسته است کمک زیادی به پیشرفت و بهبود کارایی متخصصان و محققان خود کند.

 

بی تردید این دست فعالیت های دانشگاه علم وصنعت، در  برتری این دانشگاه در  رتبه بندی تایمز بی تاثیر نبوده است.      

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
استاد دانشگاه علم و صنعت
Iran (Islamic Republic of)
۳۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۹
بسیاری از این ها واقعیت ندارند و رییس دانشگاهی که... از ۱۲ ماه حدود ۳ ماهش را در امریکاست و مجموعه ای که به دنبال اخراج اساتید ارزشی از دانشگاه و اذیت کردن آن ها به هر نحویست نمی تواند عملکرد پژوهشی مناسبی داشته باشد. عمده رشدی که صورت گرفته نیز به دلیل ورود اساتید جوان به بدنه دانشگاه است که فعلا مضطرب و ... می باشند که این آقایان چه بلایی قرار است سرشان بیاورند و آیا قراردادشان را تمدید می کنند یا خیر؟ اگر واقعا می خواهید بدانید چه خبر است به جای رپرتاژ آگهی از اساتید ولایی و ارزشمدار دانشگاه پرس و جو کنید تا به حقایق آشنا شوید و بدانید در این دانشگاه چه می گذرد.....
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار