اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان سومین دانشگاه كشور از نظر قدمت پس از دانشگاه های تهران و تبریز در حال حاضر شصت و ششمین سال فعالیتش را سپری می كند.
بر اساس چشمانداز سند راهبردی دانشگاه فردوسی مشهد، این دانشگاه در سال ۱۳۹۹ یكی از دو دانشگاه برتر جامع كشور در تولید علم، نظریه پردازی و توسعه فناوری، برخوردار از جایگاه معتبر در بین ۱۰ دانشگاه اول جهان اسلام و جزء ۵۰۰ دانشگاه ممتاز جهان با هویتی اسلامی- ایرانی است.
دانشگاه فردوسی مشهد توانسته با ایجاد پژوهشکده هایی مخصوص اقلیم دانشگاه و رشته های تخصصی تدریس شده در این دانشگاه به بهبود فعالیت های علمی کشور کمک کند، پژوهشکده هایی که شاید شنیدن نامشان هم شما را ترغیب کند تا درباره آن بیشتر تحقیق کنید و بدانید.
پژوهشکده هواخورشید
در راستای اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی ایران و سند چشم انداز کشور و همچنین با استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص بسیج علمی، تولید علم نافع و ارتباط صنعت و دانشگاه پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد ایجاد شد.
پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد در ۱۳۸۹/۷/۲۷ روز ولادت با سعادت آقا علی ابن موسی الرضا(ع) و در پردیس دانشگاه فردوسی مشهد افتتاح گردید. ماموریت پژوهشکده هواخورشید پژوهش، فناوری، طراحی و تجاری سازی در حوزه انرژی های نو از جمله مولدهای بادی و نیروگاههای خورشیدی و همچنین طراحی و نمونه سازی هواپیما های جت تجاری است.
منابع انسانی پژوهشکده هواخورشید در برگیرنده متخصصان دانشگاهی و صنعتگران از جمله اعضای هیات علمی، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کارشناسان مجرب در حوزه های پژوهش و فناوری و صنعت می باشند.
طراحی و ساخت نمونه توربین های بادی و تست آنها طبق استانداردهای جهانی، طراحی و بومی سازی و ساخت نمونه، تست و راه اندازی توربین های بادی مگاواتی، ساخت نمونه سلول های فتوولتایی با راندمان بالا از جمله سلول های ارگانیک و سیلیکانی و لایه نازک و ایجاد آزمایشگاه های مرجع بخش انرژی های بادی و خورشیدی ۲- طراحی و ساخت نمونه سلول های فتوولتایی و تست آنها طبق استانداردهای جهانی از ماموریت های این پژوهشکده است.
این پژوهشکده طرح های زیادی را در حوزه انرژی خورشیدی و انرژی بادی دارد و از جمله طرح های اینده آن می توان به فاز مطالعاتی پروژه ملی توربین مگاواتی ،طراحی و ساخت پروژه توربین مگاواتی در حوزه انرژی بادی و روش های نو ذخیره سازی انرژی و طراحی، ساخت و بهینه سازی انواع سلول های خورشیدی در حوزه انرژی خورشیدی اشاره کرد.
پژوهشکده فناوری زیستی
تحولات چشمگير که در عرصة بيولوژي در حال اتفاق هستند و تغييرات بنيادين ديدگــاه ها نسبت به ظرفيت هاي اين رشته در مراتب زندگي بشر، لازم مي نمايد روش هاي مطالعاتي نيز متحول گردند. در همين راستا شناخت بيوتکنولوژي در ممالک پيشرفته جايگاه ويژه اي را در استراتژي هاي دراز مدت به خود اختصاص داده است. در مسير اين تحولات تکيه اصلي استفاده از فناوري هاي مدرن در کشف وقايع بيولوژيک قرار دارند. از جمله تجربه هاي مفيد مي توان به روش هاي خالص سازي و سنتز مواد مورد استفاده در صنايع دارويي،کشاورزي و پزشکي اشاره نمود، لذا همکاري شيميدانان و بيوشيميست ها در پروژه هاي مرتبط را غير قابل اجتناب مي نمايد.
در دهه هاي اخير دانشمندان با شناسايي مبدأ کنترل کننده کليه صفات موجودات زنده (DNA)، اقدام به دستکاري ويژگي هاي حياتي اين موجودات از طريق دستکاري اين مولکول ها کرده اند. حاصل توسعه اين تکنيک ها منجر به تولد شاخة جديدي به اسم بيوتکنولوژي مولکولي شده است. اين تکنولوژي از يک طرف دست محققين را در جابجايي صفات بين موجودات زنده باز کرده است و از طرف ديگر برخي از موجودات زنده از جمله تک ياخته ايهاي باکتريايي يا مخمري مي توانند با حمل قطعات DNA (ژن) از موجودات ديگر بعنوان کارخانه هاي ساخت محصولات انتخاب شده در لوله هاي آزمايش استفاده شوند. مسلماً اينگونه محصولات، ترکيباتي هستند که براحتي از طريق روند شيميايي قابل سنتز نبوده و در مقادير بسيار جزئي داراي ارزش افزوده فراوان مي باشند و بدين ترتيب فصل جديدي (زراعت مولکولي) در صنعت باز شده است.
قابل ذکر است که در پروژه هاي مرتبط با توليد محصولات نوترکيب، فرمولاسيون، خالص سازي و تجويز اين ترکيبات در صنايع مختلف دارويي، کشاورزي و غذايي نياز به استفاده از طيف وسيعي از تخصص هاي زيست- شيمي خواهد داشت.
توسعه روش هاي کشت و خالص سازي سلول هاي بنيادي در لوله هاي آزمايش تحول بسيار اساسي در چندين سال اخير بوده است که خود چشم انداز بسيار روشني را در بيوتکنولوژي سلولي به همراه داشته است. از جمله اين قابليتها مي توان به موارد زير اشاره کرد: توليد بافت براي استفاده در کلينيک، استفاده بعنوان مدل در غربالگري مولکولي، تست دارويي، مطالعات ژنتيکي و اپي ژنتيک. با تلفيق روش هاي مولکولي و کشت سلول ها فرصت هاي زيادي براي توليد داروهاي جديد، توليد واکسن ها در مقياس وسيع و با هزينه هاي کمتر. و اجراي پروژه هاي تشخيص مولکولي بيماريها و احياناً ژن درماني و توليد گياهان و حيوانات تراريخته به منظور اصلاح نژاد مولکولي بوجود آمده است.
پژوهشکده مطالعات اسلامي در علوم انساني
این پژوهشکده داراي سه گروه پژوهشي (اقتصاد اسلامي، مديريت اسلامي و تعليم و تربيت اسلامي)، کتابخانه تخصصي مشتمل بر بيش از ۳۲۰۰ عنوان کتاب مي باشد.
تبيين فرآيند پژوهش در مباني علوم انساني با توجه به ديدگاه هاي اسلامي در جهت دستيابي به هدف بلند مدت توسعه و گسترش و پژوهش در زمينه تبيين ديدگاه هاي اسلامي در موضوعات و مسايل علوم انساني،ايجاد ارتباط و تعامل علمي و پژوهشي بين مدرسان و استادان حوزه و دانشگاه در حوزه هاي علوم اسلامي و انساني،بررسي و شناسائي مسائل و موضوعات مطرح در قلمرو علوم انساني و اسلامي،همکاري پژوهشي با مؤسسات آموزشي و پژوهشي داخل و خارج کشور به منظور ارتقاي کيفيت فعاليت هاي پژوهشي واحد در زمينه علوم اسلامي و انساني،انجام طرح هاي پژوهشي بنيادي، کاربردي، توسعه اي در هر يک از گروه هاي پژوهشی، استخراج گزاره ها و نظام هاي اسلامي در زمينه موضوع ها و مسائل علوم انساني و اجتماعي و بازنمودن باب پژوهش و بررسي در مسائل و مباحثي که مستقيماً با دين و جامعه اسلامي ارتباط دارد بويژه با انجام پژوهش هاي ميان رشته اي از اهداف اصلی این پژوهشکده می باشد.
فعاليت هاي پژوهشي این پژوهشکده شامل برگزاري بيش از ۱۳۷ جلسه هم انديشي با حضور اساتيد برجسته حوزه و دانشگاه، دو عنوان کتاب تاليفي در نوبت چاپ و ۶ عنوان کتاب تأليف و ترجمه در حال انجام مراحل پيش از چاپ، اتمام چهار طرح پژوهشي کاربردي- توسعه اي ِدرون سازماني و دو طرح پژوهشي ِ برون سازماني و خريد کتاب جهت گسترش کتابخانه می باشد.
پژوهشکده علوم گیاهی
این واحد تاکنون با سازمان ها و موسساتی مانند وزارت جهاد کشاورزی سازمان تحقیقات کشاورزی و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی برخی استان ها سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان هواشناسی، پارک های علم و فناوری همکاری نزدیک و پیوسته ای داشته است و در راستای اهداف دانشگاه مبنی بر توسعه پژوهش و تحقیق تاسیس شد.
از اهداف تاسیس این پژوهشگاه می توان به طراحی و انجام پروژه های تحقیقاتی، اعزام گروه های تحقیقاتی، تهیه فیلم عکس و اسلاید، نگهداری آرشیو نمونه های گیاهی، مطالعه جامع خانواده های گیاهی، تدوین فلور خراسان به روش های متداول علمی و برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت و کارگاه آموزشی برای موسسه ها سازمان های متقاضی اشاره کرد.
دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان یکی از دانشگاه های برتر کشور در طی دو سال اخیر فعالیت گسترده ای در زمینه های مختلف برای پژوهش بویژه در زمینه های بیوتكنولوژی انرژی خورشیدی انرژی باد و برخی نیازهای كلیدی كشور را آغاز نموده است به طوری كه در برخی از پروژه های كلان كشوری به میزان نقش اصلی یا همكار اصلی مشغول فعالیت است كه تاكنون منجر به ایجاد پژوهشگاههای هوا خورشید و بعضی از پژوهشكده های دیگر شده است.