به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت آرمان درباره گرانی دلار نوشته است: چندین عامل در بحث افزایش نزخ ارز تاثیرگذار است؛ موضوعاتی مانند پایان سال میلادی، افزایش تقاضا و... که بانک مرکزی هم بارها اعلام کرده است. عامل دیگر در افزایش نرخ ارز تاثیر منفی نوسان و قیمت ناپایدار ارز بر مردم عادی جامعه است که سبب میشود برای جلوگیری از کاهش پول ملی و حفظ سرمایه خود هرچند کوچک، اقدام به خرید ارز کنند که نهایتا این امر موجب بهوجود آمدن تقاضای کاذب در بازار ارز میشود. ميزان تزریق ارز توسط بانک مرکزی یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در روند افزایش يا كاهش نرخ ارز است.
عرضه کننده و تنظیم کننده ارز کشور، بانک مرکزی است که میتواند با به موقع تزریق کردن ارز در بخش واردات یا خدمات مانند درخواست مسافر، دانشجويان و... باعث کنترل تقاضا شود، اما اگر به هر دلیلی نتواند در زمان مناسب تزریق ارز کند، زمینه نوسان قیمت ارز را فراهم میکند و به افزایش قیمت ارز دامن میزند. اقدامات اخیر بانک مرکزی و حضور نیروی انتظامی یا به نوعی برخورد قهرآمیز با موضوع ارز، در کاهش قیمت ارز اثرگذار نیست. بانک مرکزی و نیروی انتظامی در تمام فصول سال نه فقط در مقطع کنونی باید با صرافان متخلف، سفته بازان و کسانی که در بازار ارز اخلال ایجاد میکنند، برخورد کنند، اما اینکه کاهش قیمت ارز به دلیل اقداماتی این چنینی باشد دور از ذهن است، زیرا هم اكنون تب تقاضا کاهش پیدا کرده و امکان بالا رفتن قیمت ارز بیش از مبالغ ثبت شده نیست. دلیل دیگر آن است که بانک مرکزی با عرضه ارز به بازار قیمت را تا حدودی متعادلتر میکند.
نرخ ۳۹۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان برای دلار در حال حاضر نرخ دور از ذهنی نیست، به این معنی که بر اساس قانون برنامه پنجم و با در نظر گرفتن میانگین تورم ۱۰ درصد و قیمت۳۵۵۰ تومان ارز در اول سال، خود به خود نرخ ارز تا این موقع از سال باید به ۳۸۰۰ تا ۳۹۰۰ تومان میرسید. اما نقدی که به سیستم مدیریت ارزی بانک مرکزی وجود دارد این است که اگر قانون برنامه را از اول سال به صورت تدریجی و متناسب با تورم هر ماهه اجرا میکرد، امروز نرخ ارز حدود ۳۸۵۰ تومان بود و پیامدهای منفی مانند هیجانات و تقاضاهای کاذب در بازار و جو روانی منفی در جامعه ایجاد نمیشد و از آن طرف قانون برنامه پنجم هم رعایت شده بود.
این نقدی است که بخش خصوصی بارها به دولت داشته است، اما متاسفانه دولت در این مورد گوش شنوایی نداشت؛ دولت شش ماه سال قیمت دلار را ثابت نگه داشت که نتیجتا دو ماه سال این افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی به دلار اضافه شد. نکتهای که در موضوع ارز باید به آن توجه داشت، تنظیم بازار و مدیریت شناور توسط بانک مرکزی است، یعنی بانک مرکزی همیشه باید آمادگی عرضه ارز برای مابهالتفاوت تقاضا در واردات و صادرات کشور را داشته باشد. اگر بانک مرکزی توانایی تامین ارز در بزنگاههای مورد نیاز را داشته باشد قطعا بازار ارز دچار نوسان هيجاني نخواهد شد، اما اگر این توانایی را نداشته باشد نرخ ارز افزایش پیدا میکند، اگر هم بیش از نیاز ارز تزریق کند میتواند نرخ ارز را کاهش دهد. پس تعيين كننده اصلي بانک مركزي و نحوه مديريت آن است كه ميتواند تاثير مثبت و يا منفی آن بازار را تحت تاتيرخود قرار دهد.