گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سیدمهدی حاجیآبادی؛ خبرنگاران در اردوی یکروزه از دو واحد صنعتی ویژه در شهرکهای شکوهیه و محمودآباد قم بازدید کردند.
واحد صنعتی تولید صنایع غذایی لینا و واحد صنعتی تولید لوازمخانگی پاکشوما در قم از صنایع شاخص این استان به شمار میرود که توانستهاند با برندهای معتبر داخلی و بینالمللی رقابت داشته باشند.
سعید یوسف زاده رئیس هیات مدیره واحد صنعتی تولید صنایع غذایی لینا با اشاره به گذشت 17 سال از زمان تأسیس این واحد صنعتی بیان کرد: ماموریت این واحد صنعتی تولید محصولات سالم است که در تولید صنایع غذایی استفاده از رنگهای مصنوعی حذف و رنگهای طبیعی جایگزین شده است و می توان از این واحد تولیدی به عنوان تنها واحدی یاد کرد که محصولات غذایی را بدون استفاده از روغن ترانس تولید میکند.
وی با بیان اینکه بهره گرفتن از رنگهای طبیعی در تولید محصولات غذایی موجب 15 برابر شدن قیمت تولید میشود گفت: استفاده از رنگهای شیمیایی در تولید صنایع غذایی موجب بیماریهای قلبی عروقی میشود و همچنین از سوی سازمانهای بینالمللی منع استفاده از این رنگهای شیمیایی توصیه شده است.
همچنین یوسفزاده با اشاره به سختیهای تولید گفت: از جمله مواردی که باعث میشود فضای تولید به سختی پیش برود، بهره بالای تسهیلات بانکی است، چراکه به واقع نمیتوان با وامهای ۱۸ درصد اقدام به تولید با شرایط مطلوب کرد.
وی همچنین در ادامه با اشاره بر اینکه جدای از بهرههای بالای بانکی هزینههای جانبی زیادی نیز در یک تسهیلات تحمیل میشود، عنوان کرد: وام ۱۵ میلیارد تومانی که اخیرا برای توسعه فعالیتها از سیستم بانکی دریافت شده هزینههای جانبی زیادی را به همراه داشته که شاید حدود سه میلیارد تومان از این وام خرج این هزینههای جانبی شده است که به عنوان مثال فقط برای حق کارشناسی با بانک مبلغ بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان خرج شده است و از آن عجیبتر هزینه محضری است که برای دریافت وام مجبور به مراجعه آن بودیم و مبلغی که به عنوان هزینه محضر پرداخت کردیم معادل ۹۷۰ میلیون تومان بود!
یوسفزاده ادامه داد: در کنار تمام این هزینههای تحمیلی از آنجاکه صندوق توسعه ملی تامینکننده تسهیلات این واحد صنعتی بود، این صندوق نیز به نوبه خود شرایطی عجیب برای اعطای این وام داشت؛ به گونهای که از ما نیم درصد از کل وام را در قالب دلار از ما طلب کرد که این مورد معادل ۳۰۳ هزار و ۵۰۰ دلار بود.
رئیس گروه صنعتی لینا با اشاره به اینکه 1061 نفر در این گروه صنعتی مشغول به کار هستند اظهار داشت: شرکتهای صنایع متوسط و بزرگ در کشور دچار مشکلاتی از جمله هزینه های زیاد برای تبلیغات هستند که لینا امسال ده میلیارد و 900 میلیون تومان به صداوسیما برای تبلیغات پرداخت کرده و متاسفانه قوانین در زمینه حمایت از شرکتهای متوسط و بزرگ باید اصلاح شود.
این تولیدکننده صنایع غذایی در انتها با اشاره به حمایتی که دولت از صنایع کوچک و متوسط میکند، اظهار کرد: حمایت دولت از صنایع کوچک و متوسط بسیار پسندیده است اما این را باید در نظر داشت که رها کردن همین صنایع زمانی که به یک صنعت بزرگ تبدیل میشوند، کار درستی نیست و به هر حال صنایع بزرگ نیز نیاز به حمایت دولتی به خصوص در حوزه تسهیل صادرات دارد.
محمد میمندی، مدیر روابط عمومی گروه صنعتی پاکشوما در نشست خبری با اظهار اینکه در حال حاضر 800 نفر به صورت مستقیم و ۸ هزارنفر غیرمستقیم در این گروه صنعتی مشغول به کار هستند گفت: مساحت کارخانه پاکشوما 10 هکتار است که در 75 هزار مترمربع آن سالن تعبیه شده و روزانه 3 هزار دستگاه لباسشویی به رمزهای مختلف در پاکشوما ظرفیت تولید دارند که در دو شیفت می توانند تولید شوند و با توجه به اینکه 1500 دستگاه در یک شیفت تولید می شوند می توان گفت: ظرفیت تولید این کارخانه 100 درصد است.
وی با بیان اینکه 50 درصد قطعات لوازم خانگی تولیدی در کارخانه پاکشوما قطعات داخلی هستند یادآور شد: باقی قطعات از طریق برندهای مختلف به ایران صادر می شود و در دستگاههای ما مورد مونتاژ قرار می گیرد.
به گفته وی، در حال حاضر در بازار لوازم خانگی سایه رکود وجود دارد که از جمله علتهای آن کاهش قدرت خرید مردم و وجود کالای قاچاق در بازار است.
محمد میمندی با اشاره به طرح مبارزه با عرضه کالای قاچاق در سطح بازار گفت: این طرح یک طرح لازم برای فضای کسب و کار در ایران است اما متاسفانه اثر آن را در بازار لوازم خانگی به عنوان تولیدکننده احساس نکردهایم و هنوز هم کالای بیشناسنامه را در بازار مشاهده میکنیم.
این تولیدکننده لوازم خانگی همچنین با اشاره به نوسانی که در حوزه ارز وجود دارد، ادامه داد: در حوزه لوازم خانگی در حال حاضر مشغول به همکاری با برندها و شرکتهای خارجی هستیم که در این حوزه نیاز به واردات برخی مواد اولیه و قطعات جهت تولید با کیفیت لوازم خانگی داریم و تمام برنامهریزیها را در ابتدای کار با دلار ۳۱۰۰ تومان انجام دادیم در حالی که نوسان ارز امروز قیمت دلار را به ۳۸۰۰ تومان رسانده است که همین امر موجب مشکلات بودجهای برای واحدهای تولیدکننده به خصوص واحدهای لوازم خانگی شده است.
میمندی همچنین با اشاره به شرکتهایی که با آنها اقدام به همکاری مشترک و تولید محصولات مشترک میکنند، اظهار کرد: در حال حاضر با کشورهایی از قبیل چین، ایتالیا و کرهجنوبی در حال همکاری هستیم و محصولات مشترکی را تحت عنوان برندهای خارجی تولید میکنیم و علت اینکه شرکتهای خارجی نسبت به همکاری با این شرکت ایرانی ابراز تمایل کردهاند وجود توانمندی بالا و تجهیزات به روز خط تولید لوازم خانگی بوده که باعث میشود تا بتوانیم کالایی با کیفیت جهانی را در اختیار مصرفکننده ایرانی قرار دهیم.
عوارض واردات قطعات اولیه تولید به تولید ضربه میزند
میمندی در ادامه با اشاره به بازار صادراتی محصولات لوازم خانگی در کشورهایی مانند عراق و افغانستان اظهار کرد: حوزه لوازم خانگی وابستگی ارزی دارند؛ به طوری که ما هم از منابع ارزی برای واردات برخی قطعات مهم استفاده میکنم و هم از منابع داخلی بهره میبریم به گونهای که در حوزه کابل و ورق و هر آنچه توان تولیدی و کیفیت درجه یک در داخل کشور وجود دارد، از آن بهره میبریم اما در مواردی نیز برای تولید لوازم خانگی نیاز است تا قطعاتی را از خارج از مرزها وارد کنیم که مشمول عوارض گمرکی میشوند.
وی ادامه داد: این عوارض گمرکی در حالی واردات قطعات اولیه تعلق میگیرد که بخشی از محصولات نهایی به بازار صادراتی ارسال میشود و طبق قانون باید عوارض وارداتی قطعاتی که در محصولات صادراتی به کار رفته است، به تولیدکننده برگردد اما مشکل اساسی اینجاست که عوارض به بخش دیگری پرداخت شده و برگشت آن را باید از بخش دیگری طلب کنیم که به قدری پیچیدگی کار بالا میرود که عملا تولیدکننده از خیر دریافت عوارض محصولات صادراتی خود میگذرد.
میمندی تولیدکننده لوازم خانگی با بیان اینکه کشور کره بدعهدیهایی در زمان تحریمها با ایران داشت و با وجود حجم بالای خریدی که از او میشود در شرایط سختی ایران را تنها گذاشت، اما همچنان یکی از همکاران اقتصادی ماست و با وجود آنکه برخی قطعات مانند بوردهای الکتریکی را از آنها خریداری میکنیم اما ترجیح ما بر این است که اگر توانمندی تولید این قطعات در داخل به وجود بیاید، آنها را از تولیدکننده داخلی بخریم.