به گزارش گروه ورزشی خبرگزاری دانشجو،مهمترین رویدادهای این ورزش در بعد قهرمانی، پس از المپیکها، قهرمانیهای جهان و جام های جهانی شش اسباب و تک وسیله، مسابقات قاره ایست که به طور معمول با طوالی زمانی هر دو سال یکبار برگزار می شود. همواره دستاوردهای حضور ژیمناست ها در هر یک از این رویدادها مورد توجه فدراسیون جهانی بوده و در رده بندی ژیمناست ها موثر است. آگاهی از نتایج قهرمانی ژیمناست ها(به عنوان ویترین عملکرد فدراسیون ها) در طول زمان ، زاویه تحلیلی مناسبی را در خصوص روند صعود و نزول ژیمناستیک کشورها، انتقال دانش و استراتژی¬های توسعه آنها را بدست می دهد.
بازبینی نتایج بدست آمده ژیمناستیک هنری از خلال 11 سال حضور ایران در بازی های قهرمانی آسیا (از سال 2006 تا 2017 میلادی) اطلاعات درخوری را فراهم می کند که بر مبنای آن فراز و نشیب این رشته را نیز ، بیش از پیش در طول ادوار مدیریتی گزارش می کند.
علت انتخاب یک دوره 11 ساله در این گزارش، که همزمان با سه دوره مدیریتی در این رشته بوده است، تجربه پیشرفت کشورهای توسعه یافته و موفق ژیمناستیک دنیاست؛ آنهایی که توانسته اند در طی 8 تا 12 سال ژیمناستیک خود را در سایه موفقیت های بین المللی و توسعه داخلی بر مبنای ارزش های ایجاد شده، متحول کنند. کشورهایی نظیر انگلستان، آمریکا، کانادا، ژاپن، روسیه مصداق هایی بر این مدعا بوده اند که یا توانسته اند ژیمناستیک را در کشورشان از نقطه ای نزدیک صفر به سوی کسب مدال های المپیک سوق دهند یا این رشته را پس از یک دوره طولانی رکود، بازسازی کنند.
تجربه حضور ژیمناستیک ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مردان، از سومین دوره این مسابقات در سال 2006 با مدیریت احمد محتشمی آغاز می¬شود. راهی که با برنامه ریزی روشن ژیمناستیک را به سوی توسعه سوق می داد. شهر سورات در هندوستان میزبان 18 کشور آسیایی بود و در ان مسابقات ایران در بخش تیمی با امتیاز 80/239 در جایگاه نهم آسیا قرار گرفت. محمد رمضانپور و هادی خناری نژاد دو ژیمناست ۱۸ و ۱۶ ساله کشورمان شاکله تیم را تقویت می کردند. آنها توانستند در مجموع شش اسباب با امتیاز 550/80 و 950/79 در جایگاه پانزدهم و هفدهم انفرادی آسیا قرار گیرند. با وجود علی عزیزی و حمید بابایی در تیم آن دوران، ژیمناستیک هنری ایران در این دوره از مسابقات فینالیستی در اسباب ششگانه نداشت.
ژیمناست های کشورمان در سال 2008 نیز با ترکیب ایزدفر، رمضانپور، خناری نژاد، گایینی، خدادادی و کشوری در دوحه قطر حاضر شد و در بین 13 تیم، با امتیاز 10/335(افزایش امتیازات ناشی از تغییر قوانین بوده است) در جایگاه پنجم قرار گرفتند. اگر چه در این دوره از مسابقات چین حضور نداشت، اما ژیمناست های ایران توانستند ازبکستان و تایلند را نسبت به دوره قبل مسابقات پشت سر بگذارند. خناری نژاد و رمضانپور با امتیاز 760/84 به طور مشترک در مجموع شش اسباب هفتم آسیا شدند. برای اولین بار این دو ورزشکار به ترتیب در دارحلقه و خرک حلقه قهرمانی مردان آسیا فینالیست شدند. روند رو به رشد ژیمناستیک آغاز شده بود. ایران یک تیم ملی نسبتا یکدست داشت که در وسایل مختلف ژیمناست¬های توانمندی در حال ظهور بودند. سیاست پرورش گلخانه ای استعدادهای ژیمناستیک هنری موفق شده بود، اما تمرکز بیش از حد بر این استراتژی باعث ایجاد نارضایتی در بدنه سنتی مدیریت این رشته گردید و تا حدی پیش رفت که مجمع فدراسیون در دور دوم تحت تاثیر رویکرد سنتی به محتشمی رای نداد.
با تغییر در راس فدراسیون، سیاست¬های برنامه ریزی در خصوص تیم ملی تا حد زیادی تغییر کرد. فدراسیون جعفر درویش زاده در آغاز به کار تیم ملی ژیمناستیک هنری که پیشانی ورزش قهرمانی این رشته بود را رها کرد، اما بعدتر بنا را بر استراتژی توسعه گذاشت... اعزام یک کاروان بیست و چند نفره به کشور چین، حرکت شگرفی بود که اگر درست از آن بهره برداری می شد می توانست مسیر جدیدی را برای این ورزش باز کند. اما در نظر نگرفتن استراتژی های کلان مدیریتی، تغییر مدیران بالادستی و حامی فدراسیون، کاهش بودجه دولتی ورزش، همه و همه باعث شد تا به مرور زمان، تیم ملی ژیمناستیک هنری تضعیف شود. با افزایش سن ژیمناست¬ها، کمبود اردوهای منسجم، عدم رسیدگی به آسیب دیدگی آنان و مجادله در مدیریت تیم ملی، عملکرد ژیمناست¬هایی که دیگر بیست و چند ساله شده بودند مثل گذشته نبود. ایران در سال 2012 به سختی خود را به پوتیان چین رساند. نتایج آن دوره نشان می¬دهند که ایران به صورت تیمی جایگاهی در بین 8 تیم برتر آسیا نداشته است و در مجموع شش اسباب نتوانسته است ژیمناستی در حد هشت نفر برتر آسیا معرفی کند. اما سعیدرضا کیخا با امتیاز 075/14 و هادی خناری نژاد با امتیاز 100/15 در خرک حلقه و دارحلقه به ترتیب بر جایگاه پنچم و ششم آسیا تکیه زدند. از نکات مثبت این دوره از مسابقات، معرفی کیخا به عنوان مدعی خرک حلقه آسیا و ارتقاء جایگاه دو فینالیست کشورمان نسبت به دوره قبلی رقابت¬ها در بین بزرگان آسیا بود.
سال 2015، خوش یمن ترین سال برای ژیمناستیک ایران در مسابقات قهرمانی مردان آسیا بود. ژیمناست¬های کشورمان به صورت انفرادی در هیروشیما ژاپن حاضر شدند تا شانس خود را در تک وسیله های تخصصی خود بیازمایند. سه ژیمناست، سه فینالیست، یک مدال برنز خرک حلقه نتیجه این اعزام بهره ور فدراسیون بود. عبدالله جامعی که برای اولین در یک مسابقه بین المللی زندگی خود شرکت می کرد، به همراه سعیدرضا کیخا وارد فینال خرک حلقه شدند و با امتیاز 675/14 و 665/14 به ترتیب سوم و چهارم آسیا شدند. خناری نژاد نیز در فینال دارحلقه امتیاز 925/14 را دریافت کرد تا با اختلاف اندکی چهارم شود و از مدالی که سال¬ها برایش تلاش می¬کند بازماند. اگر چه ریاست این دوره از فدراسیون، به خاطر کاهش اردوهای آماده سازی و کمبود منابع مالی فدراسیون همواره منتقدان را در برابر خود می دید، اما الحق و الانصاف سال 2015 تحت مدیریت و دیپلماسی مناسب ورزشی درویش زاده، تیم ملی در هیروشیما بهترین نتایج ژیمناستیک هنری در مسابقات قهرمانی آسیا بدست آمد. اما متقابلاً دیگر خبری از تیم ملی نبود و تمامی اعزام¬ها به قصد موفقیت در تک اسباب صورت می گرفت و پس از آن نیز بودجه محدود فدراسیون به سایر زیر شاخه ها اختصاص یافت و ژیمناست¬های ملی پوش با هزینه شخصی و جذب حامی مالی به مسابقات اعزام شدند.
هفتمین دوره مسابقات قهرمانی مردان آسیا(2017) در حالی در تایلند آغاز شد که کادر سرپرستی فدراسیون تمام توان فنی و اجرایی خود را به کار گرفته بود تا تیم¬های جوانان و بزرگسالان را آماده این رویداد کند. برگزاری 12 دوره آماده سازی زمان مناسبی بود تا ضمن شناسایی استعدادهای جدید، فرصت به ژیمناست با تجربه ای همچون احسان خدادادی داده شود. با این وجود مجددا همان تیم ملی سال 2015 به مسابقات تایلند اعزام شد، با این تفاوت که نتایج فاصله زبادی با سال 2015 داشت.
ژیمناست های اصلی تیم که مستقیم پس از یک اوج عملکرد، در مسابقات کشورهای اسلامی بدون فاصله به تایلند اعزام شدند؛ در این دوره از مسابقات قهرمانی آسیا، اگر چه کیخا خوش درخشید و سومین حرکت خود را در جهان ژیمناستیک ثبت کرد و مدال جامعی که در سال 2015 نیز کسب شده بود را تکرار کرد، اما هادی خناری نژاد علی رغم آسیب دیدگی و تلاش مضاعفش به فینال راه نیافت و عبدالله جامعی نیز با کسب امتیاز 000/13 اختلاف منفی قابل توجهی را رقم زد تا این سوال در ذهن ایجاد شود که کادر فنی در طول یکسال گذشته با عبدالله جامعی چه کرده است؟
نتایج کلی حضور ایران در هفتمین دوره قهرمانی آسیا چنگی به دل نمی زد و سه ژیمناست اعزامی ایران با رقابت در 4 وسیله-دانسته ویا ندانسته- مجموع تیمی 200/54 را بدست آوردند تا در سایت کنفدراسیون ژیمناستیک آسیا به عنوان تیم پانزدهم و آخر قلمداد گردند.
با این تفاسیر قضاوت در خصوص سقوط ژیمناستیک هنری ایران در طی سال¬های اخیر پر واضح است. روندی که بدون در نظر گرفتن تغییر در آن، آینده ژیمناستیک را در ذهن مخاطبین و علاقه مندانش تنزل می بخشد.
نتایج تیمی سال ۲۰۰۶
نتایج تیمی سال ۲۰۰۸
نتایج تیمی سال ۲۰۱۲
نتایج تیمی سال ۲۰۱۵
نتایج تیمی سال ۲۰۱۷
نتایج تیمی سال ۲۰۱۷
نتایج انفرادی سال ۲۰۰۸
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۰۸
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۰۸
نتایج انفرادی سال ۲۰۱۲
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۱۲
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۱۲
نتایج انفرادی سال ۲۰۱۵
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۱۵
نتایج انفرادی سال ۲۰۱۷
فینالیست های ایرانی سال ۲۰۱۷