آخرین هفته شهریور ماه در حالی گذشت که در ۵ روز معاملاتی، شاهد رشد ۲۰۳۷ واحدی شاخص در این هفته بودیم. لازم به ذکر است که این میزان از رشد در چند ماه اخیر رخ نداده بود.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو-عارفه نورائی: آخرین هفته شهریور ماه در حالی گذشت که در ۵ روز معاملاتی، شاهد رشد ۲.۷ درصد و ۲۰۳۷ واحدی شاخص در این هفته بودیم. لازم به ذکر است که این میزان از رشد هفتگی شاخص در چند ماه اخیر رخ نداده بود.
همچنین این هفته تنها هفته تمام مثبت شاخص در ماه گذشته بود.
افزون بر این، بار دیگر شاخص کل رکورد شکنی کرد و با رشدهای پشت سرهم، شاخص را به مرز کانال ۸۶ هزار واحد نزدیک کرد و رقم فعلی شاخص که ۸۵ هزار و ۸۳۲ واحد است در سه سال و نیم گذشته بی سابقه بود.
بر همین اساس، چهارمین روز معاملاتی هفته گذشته بیشترین رشد شاخص را در حالی به ثبت رساند که این متغیر با رشد ۹۲۹ واحدی همراه و در یک روز باعث تغییر کانال شد و عدد شاخص را به ۸۵ هزار و ۳۴۳ واحد رساند.
اما کمترین میزان رشد مربوط به اولین روز معاملاتی این هفته است که با رشد ۱۵۹ واحدی، شاخص کل به ۸۳ هزار و ۶۸۳ واحدی رسید.
بر همین اساس، انتظار گزارشات مثبت عملکرد شرکتها در ۶ ماه اول سال که حدودا از دو هفته دیگه منتشر می شود، رشد آرام نرخ دلار و احتمال ادامه دار بودن آن در نیمه دوم سال، تعدیل رشد نرخ تورم، تثبیت قیمتهای جهانی و پایدار بودن آن پس از رشد آنها، پایان فصل تسویه اعتبارات که شهریور ماه بود و شکستن سقف تکنیکالی ۳ ساله شاخص از دلایل رشد شاخص به حساب می آیند.
از سویی دیگر، ارزش بازار نیز در این هفته با رشد چشمگیری همراه بود به طوری که در این هفته شاهد رشد ۷۶۹۴ هزار میلیارد تومانی این متغیر بودیم.
سود بانکی به رشد بازار سرمایه کمک نمیکند
بر همین اساس، عظیم ثابت کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «دانشجو» و در خصوص پیش بینی وضعیت بازار سرمایه عنوان کرده بود: با فروکش کردن تب و تاب پایان شهریور ماه کفه فروش به علت اینکه برخی صندوقها و یا شرکتها سال مالی شان در این مقطع است معمولا سنگینی میکند. بعد از آن انتظار داشتیم که شاخص وضعیت بهتری داشته باشد که در روزهای انتهایی شهریور ماه نیز شاهد آن بودیم.
وی در ادامه افزود:، اما متاسفانه آیتمی نگران کننده در بازار سرمایه به نام حجم معاملات وجود دارد که ارزش و حجم معاملات در این روزهای بازار سرمایه پایین است و این نشان میدهد که در بازار همچنان پول تازه وارد و منابع جدید جذب نمیشود.
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: بر همین اساس این روزها شاهد دو مشکل در این بازار هستیم؛ یکی اینکه برخی براساس دید کوتاه مدت نوسان گیری میکنند و دیگری کمبود منابع است که امید میرود بعد از این منابع مختلف به بورس وارد شود.
ثابت افزود: هرچند بورس سالهای گذشته شرایط مناسبی نداشت، ولی امسال نشان میدهد که وضعیت بهتری دارد، بر اساس گزارش شرکت هایی که تا الان ارائه شده انتظار میرود که گزارش ۶ ماهه بهتری به نسبت سال گذشته ارائه شود.
کارشناس بازار سرمایه گفت: از سویی دیگر قیمت جهانی محصولات معدنی و فلزی در این مدت مناسب بوده که اینها در شرایط بورس اثرگذار خواهد بود، همچنین افزایش ارزش دلار نیز میتواند نویدبخش روزهای بهتری برای شرکتهای صادرکننده باشد و در کنار همه اینها توجه دولت به اقتصاد خرد به عنوان مهمترین ضرورت حاکم بر فضای کشور است.
وی اذعان داشت: از سویی دیگر وضعیت شاخصهای اقتصادی مقداری نگران کننده است، مانند وضعیت اشتغال، تولید و همچنین رشد اقتصادی که باید از گذشته بهتر شود. کمااینکه خود دولت هم متوجه این موضوع است که فضای اقتصادی کشور نیاز جان تازهای دارد و امیدواریم که این تدابیر صورت گیرد تا بازار در نیمه دوم سال بهتر باشد. بر همین اساس اگر مقداری از منابع به سمت بورس بیاید، چون برخی سهمهای ارزنده داریم که ریسک زیادی ندارند میتوانند برای سهامداران سودآور باشند.
تاثیر کاهش سود بانکی بر معاملات بازار سرمایه
عظیم ثابت در پاسخ به تاثیر کاهش سود بانکی بر معاملات بازار سرمایه گفت: کاهش سودبانکی خیلی اثرگذار نیست و نخواهد بود. به این دلیل که ۱۱ روزی که به بانکها مهلت دادند، بانکها اصل منابع خود را حفظ کردند.
وی افزود: شاید بانک مرکزی فرجه داد تا بانکها سپرده گذاران اصلی خود را حفظ کنند و آن فرجه، فرجه معنی داری بود؛ پس منابع زیادی از بانکها خارج نشد و نخواهد شد.
کارشناس بازار سرمایه گفت: هر چند ما انتظار داریم تا نرخ سود تسهیلات برای شرکتها کاهش یابد و با قیمتهای معقول تری تامین مالی شوند بلکه از این طریق وضعیت بورس بهتر شود.
ثابت بیان کرد: از سویی دیگر باید برای تولیدکنندگان فضای بیشتری ایجاد شود تا از آنها حمایت کنیم. اگر تولیدات کشور مناسب باشد قطعا شرایط بورس هم بهتر میشود.
وی افزود: افزون بر این، برای بهبود بازار سرمایه باید روابط بینالملل را توسعه داد و با کشورهایی که با ما روابط تجاری بهتری دارند تعاملات اقتصادی بیشتری برقرار کنیم. کارشناس بازار سرمایه ضمن ابراز امیدواری گفت: فکر میکنم اگر نیروی واحدی برای این موضوع تشکیل شود هم سرمایه گذاری مستقیم و هم مشترک خواهیم داشت. هرچند منابع داخلی برای رشد اقتصادی مناسب نیست و همچنان به منابع ارزان قیمت خارجی نیاز داریم تا بتوانیم بر فضای اقتصادی تاثیر مثبت داشته باشیم.
وی درپایان افزود: اگر چالش بانکها برطرف شود وضعیت بازار سرمایه بهبود خواهد یافت. بازار سرمایه نگرانیهای زیادی دارد، که از جمله آنها میتوان به صندوق هایی که مخصوص بازنشستگان است و منابع شان مشکل دارد، بانک ها، قاچاق و محیط زیست اشاره کرد. پس مشکلات اقتصادی کشور را باید با یک همگرایی بیشتر حل کنیم که اینها بتواند در رشد اقتصادی و بهبود بازار سرمایه تاثیرگذار باشد.