رکود و سردرگمی قیمت و برخوردهای انتظامی در بازارهای موازی بورس، فرصتی ایجاد کرده تا این بازار طعم شیرین رشد را بچشد، اما دولت با کسری بودجه ۱۰۰ هزار میلیارد تومان روبهرو است باید دید این کسری برای بازار سرمایه یک فرصت است یا تهدید.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال جاری کار خود را از محدوده ۵۰۰ هزار واحد آغاز کرد و در اواخر مرداد ماه خود را به بیش از ۲ هزار واحد رساند، اما بعد از این تاریخ روند منفی را در پیش گرفت بهطوری که در اواخر آبان ماه به کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رسید و به طور مجدد تغییر روند داد تا اینکه روز گذشته در محدوده یک میلیون و ۵۲۳ واحد آرام گرفت. فراز و فرودهای سال جاری در تاریخ بورس تقریباً بیسابقه بود، اما نکته قابلملاحظه آن است که رشد بازار در ابتدای سال در شرایط رکود و سرکوب قیمتی بازارهای موازی انجام گرفت و شرایط کنونی بازار نیز تداعیکننده همان وضعیت است. رکود و سردرگمی قیمت و برخوردهای انتظامی دربرخی از بازارهای موازی بورس، فرصتی ایجاد کرده تا این بازار همچون ماههای ابتدایی سال ۹۹ طعم شیرین رشد را بچشد، اما با توجه به اینکه دولت هنوز دخل و خرج خود را در سال جاری شفافسازی نکرده و گزارشی از مالیه دولت نیز منتشر نشدهاست، این سؤال وجود دارد که کسری بودجه بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت در ماههای باقی مانده از سال ۹۹ از کدام محل تأمین خواهد شد.
با توجه به اینکه هنوز برخی از سهامدارانی که در مرداد ماه سال ۹۹ وارد بازار شدند، زیانهایشان جبران نشدهاست، این نگرانی وجود دارد که بازار سرمایه به طور مجدد محل تأمین کسری بودجه دولت شود، این در حالی است که دولت در بسیاری از شرکتهای بورسی دارای سهام است و میتواند با عرضه سهام در مقاطعی که نرخ بالا است از بازار تأمین مالی انجام دهد و در مقاطعی که بازار به اصلاح میخورد با خرید سهام موقعیت مالکیتی و مدیریتی خود را حفظ و یا بازیابی کند.
در همین رابطه حسین درودیان، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فارس در خصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه اظهار داشت: روند فعلی بازار سرمایه از یک روند نوسانی به یک روند صعودی رسیدهاست که این مسئله تابع دو موضوع در اقتصاد کشور است.
وی با اشاره به رخدادهای اخیر در اقتصاد کشور ادامه داد: از یک سو، وضعیت فعلی بورس تابع افت ۴۵ درصدی در ماههای گذشته به دلایل مختلف است. از دیگر سو، بازارهای کشور تحتتأثیر انتظار برای نتایج انتخابات امریکا بودند؛ به همین دلیل و با مشخص شدن نتیجه این انتخابات، به نظر میرسد دوره اصلاح تمام شده و بازار به یک روند مثبت بازگشتهاست. درودیان تأکید کرد: با توجه به تمام شدن انتخابات در امریکا، همه بازارها در کشور به یک روند تقریباً ثابتی دست پیدا کردهاند. این ثبات خود را در کاهش قیمتها در بازار طلا، ارز، خودرو و در روند صعودی بورس نشان دادهاست. این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: در چشمانداز داراییهایی مانند ارز، طلا و شاید مسکن افزایش قیمتی دیده نمیشود و انتظار تلویحی که برای بهبود شرایط اقتصادی وجود دارد، خود دلیلی بر بهبود معاملات در بورس است. وی با تأکید بر اینکه چشمانداز رکود در سایر بازارها میتواند پولهای افراد حقیقی را وارد بازار سرمایه کند، تصریح کرد: انتظاری که درباره بهبود شرایط اقتصادی کشور به وجود آمدهاست، میتواند چشمانداز آینده شرکتها را نیز بهتر کند و این مسئله میتواند روند رو به بهبود و صعود بورس را تضمین کند. درودیان در پایان گفت: قاعدتاً در چنین شرایطی دارایی مانند سهام میتواند در مقایسه با سایر داراییها ارزشمندتر باشد و همین مسئله نیز تأکیدی بر ورود پول حقیقی در بازار سرمایه است. منبع: روزنامه جوان