به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، با صنعتی شدن شهرها و افزایش استفاده از وسائل نقلیه، تاثیر آلودگی هوا بر انسان نیز بیشتر شده است. برای کاهش عوارض ناشی از این پدیده زیست محیطی، متخصصان تغذیه، توصیه هایی را به شرح ذیل مطرح می کنند.
۱-مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳: مطالعات متعدد نشان دادهاند که مصرف بیشتر امگا ۳ PUFA از روغن ماهی میتواند به طور مؤثری خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی را از طریق هدف قرار دادن عوامل خطری مانند هیپرتری گلی سیری دمی و اختلال عملکرد قلب کاهش دهد. امگا ۳ با افزایش فعالیت آنتیاکسیدانهای درون زا، استرس اکسیداتیو ناشی از ذرات موجود در هوا را تعدیل میکند. منابع غذایی امگا ۳ ماهی، گردو و خرفه است. با این وجود مصرف مکمل امگا ۳ با توجه به فرهنگ پایین مصرف ماهی در کشور راحتتر است.
۲- منابع ویتامین C بخورید: ویتامین C، یک ویتامین محلول در آب، یک ماده آنتی اکسیدانی فراوان است و به طور گسترده در سراسر بدن از جمله مایع پوشش خارج سلولی ریه پخش میشود. آسکوربات یک عامل کاهش دهنده عالی است و رادیکالهای آزاد و اکسیدانها را از بین میبرد. پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل از جمله فلفل دلمهای و پیاز را در روزهای آلودگی هوا بیشتر مصرف کنیدچای سبز هم به دلیل آنتی اکسیدان های بسیار خوب یکی از گزینههای مصرفی در شرایط آلودگی هوا است.
۳-مواد غذایی حاوی ویتامین E مصرف کنید:ویتامین E، یک ویتامین محلول در چربی، به دلیل نقش آن در شکستن واکنش زنجیرهای پراکسیداسیون لیپیدی، دفاع اصلی در برابر آسیب غشای ناشی از اکسیدان در بافت انسان را دارد. همچنین باعث کاهش فاکتورهای التهابی در بدن میشود؛ بنابراین یکی از نیازهای ضروری بدن به خصوص در آلودگی هواست که باید دریافت شود بهترین منابع این ویتامین روغنهای خوراکی مثل روغن مخلوط، مغز دانهها مثل تخم آفتابگردان، بادام، فندق، جوانهها است.
۴- منابع غذایی ویتامین A بخورید. میوه و سبزیجات زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید. مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، زرد آلو، آلو، طالبی، موز، انبه و لبو اکیدا توصیه میشود. این میوهها و سبزیها دارای بتاکاروتن بالا (که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود) هستند که به بدن کمک میکند تا اثرات مضر ناشی از ریزگردها کاهش یابد. همچنین شیر و تخم مرغ نیز منابع خوب ویتامین A هستند.
۵- مکمل ویتامین دی مصرف کنید: ویتامین D به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی نقش مهمی در مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد؛ بنابراین از وضعیت ویتامین D بدن خود با یک آزمایش ساده خون آگاه شوید و در صورت کمبود حتما با مشورت با کارشناسان یا متخصصین تغذیه از مکمل ویتامین D استفاده کنید.
۶- از مصرف سبزیجات خانواه کلم غافل نشوید: کلم بروکلی، گل کلم و کلم برگ مادهای دارند که میتواند به روند حذف سموم و پیشگیری از سرطان کمک کند. یافتههای تحقیقاتی حاکی از آن است که مصرف این سبزیجات اثرات منفی گرد و غبارهای استنشاق شده بر ریه را تا حد چشمگیری کاهش میدهند.
۷- در تهیه غذاهای خود حتما از زردچوبه استفاده کنید: این ادویه دارای کورکومین است که باعث بهبود عملکرد ریوی میشود.
۸- مراقب وزنتان باشید: چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد التهاب و فشار بر ارگانهای بدن به خصوص قلب و ریه میشود و میتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل ایجاد کننده بیماری از جمله آلودگی هوا با ریزگردها ضعیف کند؛ بنابراین اگر دچار چاقی و اضافه وزن هستید یا کودک شما درگیر این مشکل است برای رهایی از این مشکل و آسیب کمتر در برابر ریزگردهای موجود در هوا به نزدیکترین کارشناسان و متخصصین تغذیه در محل زندگی خود مراجعه کنید.
۹- پرهیز از تنقلات: از مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابههای گازدار پرهیز کنید. زیرا باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن میشوند و میتوانند اثرات سوء آلودگی هوا را دوچندان کنند.
۱۰- پرهیز از غذاهای فرآوری شده: از مصرف غذاهای کارخانهای و فراوری شده نظیر سوسیس، کالباس و کنسروها به دلیل داشتن مواد شیمیایی افزودنی، طعم دهنده و نگهدارنده در شرایط آلودگی هوا پرهیز شود و مصرف مواد غذایی تازه و غیرصنعتی برای حفظ سلامتی افراد در مواجهه با آلایندههای هوا افزایش یابد.
۱۱- افزایش نوشیدن مایعات: آب و مایعات بدن در روز برای حفظ سلامت اندامهای دفعی و تسهیل دفع سموم و مواد دفعی به میزان کافی مصرف شود. بهتر است از شیر و لبنیات کم چرب و انواع میوه و سبزیهای فصل سرما نظیر انار، خرمالو، به، نارنگی، پرتقال، کیوی، شلغم، سیر و پیاز و انواع کلم، چغندر پخته و خام در انواع آش، سوپ و خورش و البته آب و چای کم رنگ نیز بیشتر استفاده شود.