
تعویق امتحانات پایان ترم و اصرار بر برگزاری حضوری چه مشکلاتی برای دانشجویان خواهد داشت؟
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اخیراً اعلام کرده است که به علت شرایط خاص جنگ دوازده روزه، امتحانات پایان ترم دانشجویان در تمامی دانشگاهها از تیر ماه به شهریور ماه موکول خواهد شد و تمامی این امتحانات باید به صورت حضوری در دانشگاهها برگزار شوند. به نظر میرسد این تصمیم که مورد اعتراض دانشجویان قرار گرفته است؛ در قالب یک اصلاحیه به بخشنامه آموزشی قبلی ابلاغ شده، در شرایط کنونی نه تنها مشکلات متعددی برای دانشجویان به همراه خواهد داشت، بلکه احتمالاً اثرات منفی بیشتری نیز بر روند آموزش عالی کشور خواهد گذاشت.
با این تصمیم زمان فارغالتحصیلی دانشجویان به تعویق افتاده، داوطلبان ترم تحصیلی قبلی خود را تکمیل نکرده و همزمان برای ترم تابستانه و آغاز سال تحصیلی بعدی آماده میشوند.
تعویق و فشار زمانی
اولین سوالی که مطرح میشود این است که چرا باید امتحانات پایان ترم به این شدت به عقب انداخته شود؟ اگر چه برخی دلیل این تعویق را به شرایط امنیتی نسبت میدهند، اما با توجه به این که مدتهاست دانشگاهها و دانشجویان خود را برای برگزاری امتحانات آماده کردهاند، فشار زمانی ناشی از این تغییر میتواند بر کیفیت تحصیل دانشجویان تاثیر منفی بگذارد. بسیاری از دانشجویان که برای گذراندن ترم خود برنامهریزی کرده بودند، اکنون با بحران زمانبندی و فرصتهای محدود برای آمادگی مواجه خواهند شد.
برگزاری حضوری: ریسکها و مشکلات موجود
یکی از نقاط قابل تامل در این تصمیم، اصرار بر برگزاری امتحانات به صورت حضوری است. در حالی که بسیاری از دانشجویان به خصوص در شهرهای دورافتاده، با مشکلات زیادی برای حضور در دانشگاهها مواجه خواهند شد. هرچند که وزارت علوم این تصمیم را به عنوان اقدامی برای رعایت استانداردهای آموزشی اعلام کرده است، اما هنوز هیچ برنامه مشخصی برای مقابله با این مشکلات ارائه نشده است.
ممنوعیت آزمونهای مجازی؛ دلیلی برای افزایش هزینهها
یکی دیگر از بخشهای این تصمیم که محل بحث است، ممنوعیت برگزاری آزمونهای مجازی است. داوطلبان باید دوباره در شهریورماه برای حضور در آزمون حضوری از شهر خودشان به دانشگاه محل تحصیل بروند.
عدم توجه به شرایط واقعی دانشجویان
با وجود اینکه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرده که این تصمیم در راستای نظم و انضباط آموزشی اتخاذ شده، اما واقعیت این است که این تصمیم بیشتر به مسائل اداری و اجرایی دانشگاهها توجه داشته و کمترین توجه به وضعیت واقعی دانشجویان و شرایط متفاوت آنها در مناطق مختلف کشور دارد. بسیاری از دانشجویان با شرایط مالی و شخصی دشوار به سر میبرند و ممکن است قادر به بازگشت به دانشگاهها در شهریور ماه نباشند.
با توجه به موارد مطرحشده، میتوان گفت که این تصمیم نه تنها فشار بیشتری به دانشجویان وارد میآورد، بلکه ممکن است به جای رفع مشکلات، آنها را تشدید کند. برگزاری امتحانات به صورت حضوری در شرایط کنونی ممکن است به یک بحران جدید تبدیل شود و اثرات منفی آن بر آموزش عالی کشور، دیر یا زود نمایان خواهد شد. لذا ضروری است که وزارت علوم به جای اصرار بر برگزاری امتحانات حضوری، به دنبال راهحلهای انعطافپذیرتر و متناسب با شرایط واقعی دانشجویان باشد.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، پیرو ابلاغیه حسین سیمایی؛ وزیر علوم به تاریخ چهارم تیرماه دستورالعمل حاضر برای برگزاری امتحانات پایانی نیمسال تحصیلی دوم ۱۴۰۳-۱۴۰۴ و سایر فعالیتهای مرتبط آموزشی برای اجرا ابلاغ شد.
بر این اساس، امتحانات پایان نیمسال دوم تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ در تمام دانشگاهها و موسسات آموزش عالی دولتی و غیر دولتی کشور و در زیر نظامهای مختلف از سوم تیر ماه تا آخر مرداد ماه به تعویق افتاده و بر اساس برنامهای که توسط دانشگاهها و موسسات آموزش عالی اعلام خواهد شد در شهریور ماه برگزار میشود.
آن دسته از امتحانات پایانی که از شروع شرایط فوقالعاده ٢٣ خرداد تا دوم تیرماه امسال به صور حضوری یا مجازی برگزار شده، معتبر و ملاک عمل است. همچنین لازم است دانشگاهها و موسسات آموزش عالی برای دانشجویانی که امکان حضور در این امتحانات را نیافتهاند آزمون جبرانی را در شهریورماه پیشبینی کنند.
جلسات دفاعیه پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری، مصاحبههای داوطلبان آزمون دکتری و همچنین ارائه طرح پایانی دوره کارشناسی تا پایان مرداد ماه میتواند به شیوه مجازی برگزار شود.
با هدف تسهیل امور مرتبط با دانشجویان در شرف دانشآموختگی تدابیر لازم با تشخیص دانشگاه موسسه آموزش عالی برای مواردی همچون درس کارآموزی دانشجویان دوره کارشناسی که صرفا با گذراندن این درس در تابستان ١۴٠۴ دانشآموخته میشوند دروس معرفی به استاد و ... انجام پذیرد.
دوره تابستانی صرفا به شیوه مجازی و مطابق با ابلاغیه معاونت آموزشی در تاریخ ١٣ خرداد امکان برگزاری دارد.
مرخصی تابستانی استادان و کارکنان دانشگاههای وزارت علوم تا سوم شهریور خاتمه یابد.
سیمایی در نامه جداگانهای خطاب به روسای دانشگاهها، مراکز آموزشی، پژوهشی و فناوری تابعه و وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد که با استناد به تصویبنامه شماره ت/۵١۶٧۵ تاریخ ٢٩ خرداد امسال هیات وزیران و اختیارات حاصل از اصل یکصد و بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر میدارد پیرو اعلام قبلی مبنی بر برگزاری باقیمانده آزمونهای نیمسال دوم تحصیلی ١۴٠۴-١۴٠۳ در شهریورماه امسال به گونهای برنامهریزی کند تا مرخصی تابستانی استادان و کارکنان با رعایت قوانین و مقررات مربوطه تا سوم شهریورماه خاتمه یافته و آمادگی لازم برای برگزاری آزمونها در شهریور ماه فراهم شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پی حملات رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان، چند روز پیش اعلام کرد که تمام آزمونهای باقیمانده دانشگاههای دولتی و غیر دولتی به شهریورماه موکول شد و تا شهریور هیچ آزمونی حتی مجازی در دانشگاهها برگزار نمیشود.
سیمایی تاکید کرد: دفاع از پایاننامهها و رسالهها الزاما باید مجازی باشد همچنین مصاحبههای ورودی دکتری نیز مجازی خواهد بود و دانشگاهها ملزم هستند تاریخ فارغالتحصیلی را به تعویق بیندازند.
وی تصریح کرد: دانشجو به آرامش و امید نیاز دارد و ما نباید به هزینههای دانشجو و خانوادههای آنها اضافه بکنیم.