
افزایش نگرانکننده تب مالت در کهگیلویه و بویراحمد/ ۱۳۴۵ مبتلا و هشدار درباره مصرف لبنیات غیرپاستوریزه

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسین فروزان با اشاره به روند رو به رشد بیماری تب مالت در استان گفت: از این تعداد هزار و ۲۵۹ مورد مبتلا در روستاها و ۸۶ مورد در میان عشایر شناسایی شده است.
وی گفت: ناکافی بودن واکسیناسیون، گسترش محصولات غیر سنتی، وجود کشتارگاههای غیرمجاز و کمبود اقلام دارویی باعث افزایش رو به رشد این بیماری در استان شده است.
معاون فنی مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد تب مالت را یک بیماری مشترک بین انسان و دام دانست و تصریح کرد: برای کنترل بیماری، علاوه بر واکسیناسیون دامها، نمونهبرداری، شناسایی دامهای آلوده، امحای آنها و قرنطینه دامهای سالم بهصورت جدی نیز باید از سوی دامپزشکی انجام شود.
وی بر امحای دامهای آلوده به تب مالت از سوی دامپزشکی برای جلوگیری از انتشار این بیماری تاکید کرد و گفت: متأسفانه قوانین موجود اجازه مداخله مؤثر دامپزشکی در مناطق عشایری و روستایی را نمیدهد، چرا که دامها در این مناطق تحت پوشش بیمه نیستند و دامداران نیز به دلیل زیان اقتصادی، تمایلی به همکاری ندارند.
فروزان اضافه کرد: بر اساس مصوبه قانونی ، امحای دامهای آلوده نیازمند پرداخت هزینه به دامدار است که این هزینه در سطح استان پرداخت نمیشود.
وی بر حمایت همه جانبه دولت از آموزش عشایر تا پوشش بیمهای دامها آنها در راستای کاهش بیماری تب مالت در سطح استان تاکید کرد و افزود: بر اساس قانون ، وظیفه دامپزشکی است که این فرآیندها را اجرایی کند.
مدیرکل دامپزشکی استان هم با اشاره به اقدام دانشگاه علوم پزشکی در صدور مجوز برای صنفهای لبنیات سنتی گفت: بر اساس کارشناسیهای انجام شده بیشترین مبتلایان به تب مالت در سطح استان کسانی بودن که لبنیات غیر پاستوریزه مصرف کرده بودند.
کرم چهارلنگ افزود: مصرف شیر و پنیر غیر پاستوریزه، گوشت آلوده و بستنیهای محلی تهیه شده از شیر خام نیز میتواند در ایجاد آلودگی و ابتلا به بیماری تب مالت موثر باشد.
وی تصریح کرد: دامداران باید با مدیریت منابع دامی و واکسیناسیون به موقع دامها، با دامپزشکی استان همکاری کنند چرا که بیماری بروسلوز نقش بسزایی در ضررهای اقتصاد دامداران دارد.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست همکاری همه جانبه دستگاههای متولی برای شناسایی کانون بیماری تب مالت را ضروری دانست و گفت: برنامهریزی لازم برای کاهش و کنترل این بیماری باید در اولویت قرار گیرد.
سید خدادوست موسوی بر نظارت بیشتر بر صنفهای قصابی در مناطق مختلف بهخصوص حوزه تنک کناری یاسوج تاکید کرد و گفت: نیاز است دامپزشکی نسبت به تکمیل مراحل واکسیناسیون تب مالت اقدام لازم را انجام دهد.
تب مالت یا «بروسلوز» در سال ۱۸۸۷ به نام کاشف باکتری آن «دیوید بروس» نامگذاری شده است که اکنون حدود ۱۵۰ سال از نخستین مورد گزارش این بیماری میگذرد.
تب مالت از بیماریهای عفونی قابل انتقال بین انسان و حیوان است که از طریق حیوانات آلوده همچون گاو، گوسفند، بز، شتر، خوک و گاومیش به انسان منتقل میشود.
عامل انتقال بیماری میکروبی به نام «بروسلا» است که تنها از طریق جوشاندن یا پاستوریزاسیون شیر و فرآوردههای آن از بین میرود.