آخرین اخبار:
کد خبر:۱۸۵۳۸۸

انتخابات اخیر یونان، شکست طرح ریاضت اقتصادی و احتمال خروج از منطقه مالی یورو

برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که روی کار امدن احزاب چپ گرا در یونان و مخالفت آنها با طرح ریاضت اقتصادی ممکن است در نهایت منجر به خروج این کشور از منطقه مالی یورو بیانجامد.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ وضع اقتصادی یونان ممکن است وضع منطقه یورو را به خطر اندازد و حتی به گفته بسیاری از کارشناسان احتمال خروج این کشور از ناحیه پولی یورو بیش از پیش محتمل است.

به گفته کارشناسان پس از ناتوانی احزاب مختلف در تشکیل دولت، احتمال دارد انتخابات پارلمانی مجددا در ماه ژوئن در یونان برگزار شود. در نتیجه اجرای بخش دوم کمک مالی به یونان متوقف می شود. به این ترتیب یونان در ماههای مه و ژوئن از دو کمک مهم مالی به ارزش کلی یازده میلیارد یورو محروم می شود و آتن قادر به بازپرداخت بدهی های خود در پایان ماه ژوئن نخواهد بود.

تحلیلگران می گویند اگر یونان از منطقه یورو خارج شود، لزوما یورو از بین نمی رود زیرا یونان فقط سه درصد از تولید ناخالص داخلی منطقه یورو را تامین می کند. این بار بانکهای اروپایی نیز از یونان فاصله گرفته اند و حاضر نیستند بدهی این کشور را بخرند وکمتر در معرض ناتوانی این کشور در بازپرداخت وام هایش قرار گیرند.

پارادوکس دیگر این است که یونانی ها به حزبی چپگرای افراطی رای داده اند اما اکثر آنان مایل نیستند که کشورشان از منطقه یورو خارج شوند و فقط خواستار کاهش تدابیر شدید ریاضتی هستند که از دو سال پیش آنان را خفه کرده است. یونان وارد پنجمین سال دوره رکود اقتصادی شده است.
 
بسیاری از سیاستمداران یونانی که اخیراً در انتخابات این کشور پیروز شده اند، خواهان لغو سیاست های ریاضتی در این کشور که به دستور اتحادیه اروپا بر یونان تحمیل شده، شده‌اند.
 
نگرانی ها در اروپا در رابطه با اظهارات اخیر آلکس تسیپراس، سیاستمدار جوان چپگرای یونانی و رهبر حزب سیریزای یونان که در انتخابات اخیر این کشور دوم شده، افزایش یافته است. تسیپراس که پس از ناتوانی حزب دمکراسی جدید یونان که بیشترین آراء را به خود اختصاص داده بود، از تشکیل دولت اتئلافی، اکنون مسئول تشکیل دولت جدید یونان شده و احتمالاً نخست وزیر بعدی یونان نیز خواهد شد، خواهان لغو سیاست‌های ریاضتی در یونان که دولت قبلی این کشور با مقامات اتحادیه اروپا بر سر آن به توافق رسیده بودند، شده است. تسیپراس تأکید کرد، این توافقنامه بدون موافقت مردم یونان امضا شده و باعث بردگی کشور یونان خواهد شد.

به علاوه این احتمال وجود دارد که دولت جدید یونان تصمیم بگیرد این کشور را کلاً از حوزه پولی یورو خارج کند

این در حالی است که در گرماگرم بحران مالی و سیاسی که گریبان یونان را گرفته است، روز سه شنبه، خوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اروپا، این کشور را تلویحا تهدید کرد که باید اقدامات ریاضتی اتحادیه اروپا را بپذیرد.

باروسو گفت: کشورهای تحت نظارت اتحادیه چاره ای جز این (قبول اقدامات ریاضتی) ندارند ؛ یا باید قبول ورشکستگی کنند – که راه حل نیست – یا باید اقدامات شجاعانه مالی و اصلاحاتی را پذیرفته از اتحاد اروپا یعنی سرمایه گذاریهایی که رشد اقتصادی بدنبال دارند مستفید شوند.

به نظر می آید سیاستمداران جدید یونانی به اتحادیه اروپا این پیام را می خواهند بدهندکه ما از وام هایی که قرار است به یونان بدهید تشکر می کنیم، اما ما این وام ها را نمی خواهیم زیرا باید برای دریافت این وام ها سیاست های ریاضتی را طبق شرایط اتحادیه اروپا و برخلاف تمایل اکثریت شهروندان یونانی در کشورمان به اجرا گذاریم.

کارشناسان اقتصادی در سیتی بنکِ آمریکا پیش بینی کردند، احتمال خروج یونان از منطقه یورو تا پایان سال 2013 میلادی، با توجه به نتایج انتخابات اخیر در این کشور، اکنون بیش از هفتاد درصد برآورد می‌شود. حتی برخی از اقتصاددانان می گویند، امکان دارد دولت جدید یونان تا پایان ژوئن امسال تصمیم به لغو عضویت این کشور در حوزه یورو بگیرد.

از سوی دیگر، جرج آسموسن، عضو هیئت مدیره بانک مرکزی اروپا با یونان اتمام حجت کرد که مقامات این کشور باید آگاه باشند که هیچ چاره یا گزینه دیگری به غیر از برنامه‌ای که (دولت قبلی) این کشور با اتحادیه اروپا بر سر آن به توافق رسیده (اجرای سیاست‌های ریاضتی در ازای دریافت وام های اتحادیه اروپا) برای یونان وجود ندارد. در غیر این صورت عضویت یونان در منطقه یورو ملغی خواهد شد.

سی ان ان در گزارشی با اشاره به تحولات اخیر در فرانسه نیز به وجود بحران در این منطقه مال پرداخته است و آورده که  از وقتی بحران مالی اروپا به بحران بدهی تبدیل شد، موجودیت اتحادیه اروپا و پایه های آن در معرض خطر قرار گرفت.
 
در این گزارش امده است که فرانسوا اولاند با شعار مخالفت با تدابیر سخت اقتصادی در انتخابات فرانسه به پیروزی رسید. اما دولت آلمان همچنان سفت و سخت ایستاده است و با وجود روی کار آمدن دولت جدید در فرانسه، آنگلا مرکل تاکیدکرده است که معاهده نظم مالی اروپا جای بحث ندارد و درباره اش مصالحه نمی شود.
 
کارشناسان می گویند که نشانه های روزهای سخت اروپا نمایان شده است.

برخی معتقدند که ایده کلی اتحاد اروپا زیر سوال رفته است. این ایده بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت.
 
رهبران این قاره تصمیم گرفتند با پیوستن به یکدیگر شکاف ها و چند دستگی هایی را که قرن ها منطقه را گرفتار کرده بود، از میان بردارند. ظرف چند دهه، این ایده به شکل اتحادیه کنون تکامل یافت و یورو پول واحد نیز به عنوان استاندارد اتحاد کشورهای اروپا بوجود آمد. اما با ایجاد بحران اقتصادی در منطقه یورو و گرفتار شدن کشورهایی مانند یونان که ناچار شده اند تدابیر سخت اقتصادی به اجرا بگذارند ، خشم افکار عمومی اروپا متوجه اتحادیه اروپا شده است. اوضاع به گونه ای شده که بسیاری از مردم می گویند دیگر اروپای متحد نمی خواهند. حتی برخی از کارشناسان بعد از روی کار آمدن دولت های جدید در ایتالیا و یونان که بدون انتخابات صورت گرفت، اعلام کردند اروپا دچار کسری دموکراسی شده است.

اکنون با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای اروپایی در مسیر تغییر و تحول قرار گرفته اند، شکل اتحادیه اروپا نیز در کانون بحث قرار گرفته است. اینکه تاثیر این اوضاع بر شکل اتحادیه اروپا چگونه باشد، به این بستگی دارد که رهبران سیاسی چه راه حلی برای بحران کنونی پیدا کنند؟
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار