به گزارش خبرنگار اقتصادی« خبرگزاری دانشجو»، مذاکرات تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا از روز جاری در واشنگتن آغاز می شود و طرفین برای برداشتن برخی موانع تجارت آزاد به گفتوگو می نشینند.
آمریکا و اروپا که در مجموع 40 درصد تولید ناخالص داخلی دنیا را در اختیار دارند. در صورتی که همه چیز بر مبنای برنامه پیش رود، این دو قدرت تمامی تعرفه های گمرکی را در مبادلات دو طرفه حذف خواهند کرد.
موضوع همکاری اروپا و آمریکا در زمینه تجارت و سرمایه گذاری در حالی در کانون توجه اروپاییان قرار گرفته که آن ها نگران از دست دادن وزن و اعتبار خود در مقایسه با رقبای آسیایی در آمریکا هستند.
این مذاکرات در صورت موفقیت می تواند بعنوان بزگترین محرک در افزایش روابط دو سوی اقیانوس اطلس از زمان پایان جنگ سرد عمل کند. این اقدام از نگاه برخی ناظران بعنوان آخرین تلاش غرب در حفظ جایگاه پیشروی خود در دنیایی که روز به روز بیشتر تحت نفوذ و قدرت چین، هند و دیگر کشورهاست، تلقی می شود.
مذاکرات تجارت آزاد ترانس آتلانتیک در زمانی آغاز شده که روابط بین دو طرف بطور فزاینده ای پر تنش گردیده است، از نظر سیاسی گزارش شنود امریکا از اتحادیه اروپا، و از نظر تجاری، درخواست فرانسه در عدم شمول صنایع فیلم و تلویزیونی در مذاکرات تجارت آزاد بر آن سایه انداخته است.
در حال حاضر، به دلیل موانع موجود از جمله تعرفه های گمرکی، مقررات دست و پا گیر، استاندارهای ایمنی، بازرسی های گوناگون، و دفاع از مشاغل داخلی مبادلات تجاری بین دو منطقه در سطحی پائین نگه داشته است.
سال گذشته ارزش حجم مبادلات کالا بین آمریکا و اتحادیه اروپا 650 میلیارد دلار، ارزش مبادلات خدمات 359 میلیارد دلار، و میزان سرمایه گذاری بالغ بر چند تریلیون دلار بوده است.
چنانچه مذاکرات تجارت آزاد بین آمریکا و اتحادیه اروپا با موفقیت به پایان برسد، پیمان جدید، به نام «ترانس اتلانتیک» بزرگترین پیمان دوجانبه تجاری جهان خواهد شد و در صورت به نتیجه رسیدن بزرگترین مبادله تجاری جهان به وقع خواهد پیوست.
سران آمریکا و اتحادیه اروپا ماه گذشته در اجلاس گروه 8 موافقت کرده بودند تا مذاکرات پیمان تجارت ترانس اتلانتیک از سر گرفته شود.