به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ در اسناد سفارت آمریکا، حاجسیدجوادی نیز فردی روشنفکر، میانهرو و لیبرال معرفی شده است که تماس با او ـ از سوی سفارت ـ میتواند مفید باشد. وی که در زمانپیروزی انقلاب به نویسندگی در نشریات مشغول بود، همیشه خواستار اقدامات آرام وغیرانقلابی بود و سرعت حرکت انقلاب را تند میدانست. روش میانهرو سیدجوادی وتوانایی در نگارش مقالهها موجب شده بود تا «بسیاری از گروههای میانهرو، خط مشیاصلی افکار حاجسیدجوادی را بپذیرند.»
اسناد سفارت آمریکا نشان میدهد که حاجسیدجوادی، یکی از اشخاصی بود که درپیروزی انقلاب به عنوان یک نویسندهی تأثیرگذار ـ ولی میانهرو ـ مورد توجه و مشورت مأموران سفارت قرار گرفت. از جمله در تاریخ 28 دیماه 1357، یعنی کمتر از یک ماه به پیروزی انقلاب، همراه عدهای از همفکرانش به ملاقات یکی از جاسوسان سفارت میرود. در این ملاقات چنین ابراز عقیده میشود:
«با رفتن شاه آنها ]سیدجوادی و همفکرانش[ انتظار ندارند که حتماً یکی از آیتاللهها نقش بزرگی داشته باشد. مأمور سفارت پرسید که اگر انتخابات آزاد یک گروه از نمایندگان تأیید شده خمینی را روی کار آورد چه میشود؟ آنها گفتند که اینطور فکر نمیکنند، مگر در بعضی از روستاها... چهار پنجم مردمشهرها تحصیلکرده هستند و به جای آنکه کورکورانه به دنبال خمینی بروند، خود انتخاب خودشان را میکنند.»
در بخش دیگری از سند لانهی جاسوسی درباره مشی اعتقادی وی چنینمیخوانیم:
«در مقالهای که او به خاطر آن ]در زمان شاه[ دستگیر شده است، حتی یک بار همکلمه اسلام را به هیچگونه ]و[ شکلی به کار نبرده است، ولی او همواره به « نهضت مردم ایران » و «انقلاب بزرگ ملی» اشاره میکند.» دست آخر آنکه در سند دیگری که مربوط به پس از انقلاب است، این نویسنده فردی با استعداد و نوید بخشترین رهبر غیرمذهبی محسوب میشود که در انتقاد ازنهضتهای سختگیر اسلامی صریح بوده است.
منبع: مشرق نیوز