حجت الاسلام شیخ جعفر الهادی خوشنویس در گفتوگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، با تاکید بر اهمیّت برپایی کرسی های آزاد اندیشی در حوزه و دانشگاه اظهار داشت: با توجه به آموزه های اسلامی و تعالیم الهی، ایجاد فضایی سالم برای اندیشیدن و به مباحثه گذاشتن نظریه های علمی جدید در پرتو احکام اسلامی امری ضروری است.
وی بیان داشت: مهمترین وظیفه علما و متفکران اسلامی این است که در موضوعات مختلف به تحقیق و پژوهش بپردازند و حقایق، افکار و اندیشه های ارزشمند اسلامی را به مردم جامعه بشناسانند، اما این امر بدون وجود محیطی سالم که اندیشه ها در آن قدرت رشد و نمو داشته باشند محقق نمی شود.
حجت الاسلام خوشنویس خاطرنشان کرد: امروز که سلطه گران و استعمارگران جهان با بهره گیری از گروه های خود فروخته تکفیری و وهابی به دنبال تخریب چهره اسلام در سطح دنیا هستند، برپایی کرسی های آزاد اندیشی و معرفی عقاید علمی و منطقی شیعه بیش از پیش ضرورت پیدا کرده و باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
سیاست زدگی آسیب جدی کرسی های آزاد اندیشی
وی عنوان داشت: البته سیاست زدگی و منافع شخصی و گروهی یکی از آسیب های جدی است که کرسی های آزاد اندیشی را تهدید می کند، متولیان و مسئولان برگزاری این کرسی ها بخصوص در حوزه های علمیه و موضوعات دینی باید مراقب باشند فضای اندیشه و آراء تخصصی دینی به فضای سیاسی تبدیل نشود.
کرسی های آزاد اندیشی نقش مهمی در توسعه علمی کشور دارند
استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص برپایی کرسی های آزاد اندیشی، تصریح کرد: این کرسی ها علاوه بر ایجاد فضایی برای ارائه نظرات و افکار، نقش مهمی در تولید و توسعه علمی کشور دارند.
وی با بیان این که فضای امروز حوزه و دانشگاه ها آمادگی لازم برای برپایی کرسی های آزاد اندیشی را دارد، ابراز داشت: مسئولان حوزه و دانشگاه باید در راستای ترویج فرهنگ آزاد اندیشی و فراهم کردن محلی برای ارائه نظرات صاحبنظران جهت برگزاری این کرسی ها برنامهریزی مستمر داشته باشند.
افراد در اسلام با اندیشه آزاد دین خود را انتخاب می کنند
حجت الاسلام خوشنویس حقیقت طلبی، حق طلبی و اخلاق محوری را از اصول آزاد اندیشی برشمرد و افزود: آزادی یکی از مبانی اصلی دین اسلام است، ما در دین اسلام سابقه خوبی برای آزاداندیشی داریم، افراد با اختیار و آزادانه حقانیت اسلام را درک می کنند و به آن روی می آورند.
کرسی های آزاد اندیشی در علوم انسانی اسلامی نقش تعیین کننده ای دارند
این محقق و پژوهشگر حوزوی تاکید کرد: با توجه به این که کرسی های آزاد اندیشی می تواند در مبحث علوم انسانی و اسلامی نقش تعیین کننده ای داشته باشد حضور نخبگان حوزوی و دانشگاهی باید در این کرسی ها پر رنگ تر شود.
وی اظهار داشت: کرسی های آزاد اندیشی همچنین در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و پاسخ گویی به شبهات اعتقادی نیز می توانند تاثیر بسزایی داشته باشد، متخصصان در فضای این کرسی ها می توانند نظرات خود را به بهترین شکل ارائه کنند و آن را در بستر جامعه به جریان بیاندازند.
حجت الاسلام خوشنویس بیان داشت: بسیاری از موضوعاتی که در کرسی های آزاد اندیشی مطرح می شود را می توان به تقریر در آورد و از آن به عنوان برنامه و راهکار اجرایی در مباحث مختلف استفاده کرد.
برپایی کرسی های آزاد اندیشی ضابطه مند و قانونی باشد
وی ادامه داد: باید سعی شود برپایی این کرسی ها بخصوص در حوزه های علمیه به شکل قانونی و ضابطه مند شکل گیرد، رسانه ها نیز می توانند در انعکاس دست آورد های این کرسی ها نقش قابل توجهی داشته باشند.
حجت الاسلام خوشنویس در پایان تاکید کرد: در کرسی های آزاد اندیشی باید از موضوعات تکراری و تبلیغی پرهیز کرد، در این کرسی ها باید مسائل ناگفته، آراء جدید اندیشمندان و سوال های مورد نیاز جامعه مورد بحث قرار گیرد.