به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، مناظره «رابطه ایران و آمریکا، تقابل گفتمان ها و یا بازی دیپلماتیک» با حضور دکتر صادق زیبا کلام، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران ظهر امروز در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
در ادامه این نشست زیبا کلام گفت: نظام جمهوری اسلامی معتقد است ما دعوای با آمریکا نداریم بلکه چون می خواهیم مستقل باشیم آنها با ما دشمنی می کنند.
آقای خسروپناه هم می گوید چگونه می توانیم مستقل باشیم و آمریکا هم کاری با ما نداشته باشد معنی این حرف این است که ما چوپ مستقل بودنمان را می خوریم، معنای دیگری که این حرف می دهد این است که مشکل امریکا با ما مسلمان و شیعه بودن ما نیست این سخن یک مغلطه بزرگ است، معنی حرف جمهوری اسلامی این است که فقط ما استقلال داریم و همه کشورهای دنیا مزدور و نوکر امریکا هستند اینگونه نیست.
من معتقدم امریکا ستیزی بنا به دلایل پیچیده سیاسی و اجتماعی که بر می گردد به جهان بینی که از ابتدای انقلاب شکل گرفت گفتمان غالب جمهوری اسلامی شد در واقع انقلاب اسلامی به خاطر آمریکاستیزی شکل نگرفت اما امروز این گفتمان، گفتمان غالب جمهوری اسلامی شده است و بخشی از هویت جمهوری اسلامی را تشکیل می دهد اگر امریکا ستیزی را بگیرید و روابط ایران و امریکا عادی شود آن وقت مسئولین جمهوری اسلامی راجع به چه چیزی صحبت کنند؟!
من می خواهم نامه سرگشاده ای به مردم اوکراین بنویسم و از آنها عذرخواهی کم ه نظم ایران به آنها دروغ می بندد و آنها را نوکر معرفی می کند مردم ایران با شما همراه هستند و این اعتقادات حکومت ما است، بحث اساسی که در جمهوری اسلامی تابو شده است این است که چطور و چرا آمریکا ستیزی گفتمان غالب و هویت جمهوری اسلامی شد؟!
انقلاب اسلامی برای آمریکاستیزی شکل گرفت یا برای اینکه اوین را تعطیل کند و دیگر زندانی سیاسی وجود نداشته باشد و آزادی مطبوعات باشد؟!
در ادامه نشست خسروپناه گفت: اگر جمهوری اسلامی آمریکا ستیزی را بردارد، آقای زیبا کلام شما چه می خواهید بگوید؟ زیبا کلام در پاسخ گفت: من می گویم خدا را شکر که انقلاب به ریل اصلی خودش برگشته است.
خسروپناه در ادامه اظهار داشت: شعار انقلاب اسلامی نه شرقی و نه غربی بود و ما هم با آمریکا و هم با شوروی ضدیت داشتیم، چون هر دو استقلال ما را گرفته بودند در واقع هویت انقلاب استعمارستیزی بود اما چون آمریکا با شوروی مظهر استعمار بودند مردم شعار «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر شوروی» دادند اولین تحریم آمریکا علیه ایران در سال 1979 آغاز شد پس چگونه شما می گویید در آن زمان ایران و آمریکا مشکلی نداشتند.
در ادامه این نشست زیباکلام گفت: ما در مورد بسیاری از اتفاقاتی که در رابطه ایران و امریکا افتاده به همه ابعاد مسئله توجه نمی کنیم و واقعیت ها را تحریف می کنیم مثلاً اتفاقی که در طبس افتاد حمله نظامی نبود اما در تقویم نوشته شده که این اتفاق حمله نظامی است بعد از گروگان گیری سفارتخانه آمریکا در ایران دو نظر در امریکا وجود داشت عده ای در وزارت امور خارجه آمریکا می گفتند ایرانی ها برای مدتی از گروگان ها بهره برداری سیاسی می کنند و سپس آنها را آزاد می کنند اما برخی مخالف بودند و می گفتند شاید این گروگان گیری طول بکشد افکار عمومی هم از دولت عکس العمل می خواست و دولت آمریکا مجبور بود واکنشی نشان دهد به همین دلیل تصمیم گرفتند با دو هواپیما به ایران بیایند و گروگان ها را نجات دهند در واقع بسیاری از سیاستمداران آمریکا با این مسئله مخالف بودند اما زیر فشار افکار عمومی جیمی کارتر با این کار موافقت کرد بعد هم به دلیل گرد و خاکی که در طبس اتفاق افتاد هیلکوپترها به هم خوردند و عملیات شکست خورد حالا ما اسم این مسئله را عملیات نظامی در طبس گذاشته ایم، امریکایی ها اگر می خواستند در ایران کودتا کنند زمانی این کار رامی کردند که شاه هنوز در کشور بود. اگر می خواستند او را برگردانند چرا کاری کردند که از ایران برود، زمانی که صدام هم به ایران حمله کرد، روح آمریکایی ها خبر نداشت که صدام می خواهد این کار را بکند.
خسروپناه در واکنش به سخنان زیبا کلام بیان داشت: شما کتاب خاطرات حسین فردوست که نزدیک ترین شخص به پهلوی دوم بود را بخوانید او در آنجا در مورد نقش انگلیسی ها و آمریکایی ها در کودتای 28 مرداد توضیح می دهد، آقای زیبا کلام هم فرزند این انقلاب است و زحمت کشیده و دو سال در رژیم پهلوی زندانی بوده و نبینند که اینگونه صحبت می کند نه او می خواهد از امریکا طرفداری کند و سودی می برد و نه من اما چگونه این مسئله که هیلکوپترهای نظامی وارد ایران شده اند حمله نظامی نیست، چه چیزی نصب ما می شود که جنایت های امریکا را توجیح کنیم، اینها ندیدن واقعیت ها است.
در ادامه نشست دانشجویان سئوال خود را اینگونه مطرح کرد ما دعوا را با امریکایی ها اغاز کردیم در حالی که آمریکا انقلاب ما را به رسمیت شناخت اما ما در اقدامی احساساتی سفارت امریکا را تسخیر کردیم و شما انتظار دارید امریکا در قبال این اقدام زشت کاری نکند.
آقای دکتر روحانی در سازمان ملل گفت: ما خواستار ادامه تنش نیستیم حالا سئوال من این است که معنای این تناقض چیست؟ که از یک طرف خواستار ادامه تنش ها نباشیم و از طرف دیگر مرگ بر امریکا بگوییم، شما آقای خسرو پناه فرمودید، امریکا ایران ستیز است و می خواهد ما را مستعمره خود کند اما چطور همین امریکا در دوره پهلوی شاه را بهترین دوست خود می دانست؟!
از سوی دیگر چرا آمریکا که اکنون در اوج قرار دارد باید با ایران رابطه 50-50 و برد- برد داشته باشد؟ ما باید به مسائل منطقی نگاه کنیم.
خسرو پناه در پاسخ گفت: امریکا هیچ گاه انقلاب را به رسمیت نشناخت و پول های ایران را بلوکه کرد شما می گویید عامل دشمنی آمریکا با ایران تسخیر لانه جاسوسی بوده و اقدام افرادی که این کار را انجام دادند احساسی بوده اما خود دانشجویانی که در این کار دخالت داشتند می گویند ما با فکر و تدبیر به این نتیجه رسیدیم، آیا شما یک جلد از کتاب های لانه جاسوسی را مطالعه کرده اید تا ببنید آنها در خاک ایران چه می کردند چگونه آمریکا ایران را دوست داشت اما حق توحش می گرفت و ایران حق مجازات یک جانی آمریکایی را نداشت.
شما می گویید در ایران سیاست های دوگانه وجود دارد اما این مردم هستند که مرگ بر آمریکا می گویند و در هیچ قانونی نیامده که عملکرد توده مردم باید با سیاست دولت هماهنگ باشد.
در ادامه یکی از دانشجویان از زیباکلام پرسید شما که می فرمایید در هویت انقلاب اسلامی امریکا ستیزی وجود نداشته پس چگونه در 16 آذر دانشجویان به دلیل ورود نیکسون به ایران کشته شدند از طرف دیگر چه مدلی پیشنهاد می کنید که هم استقلال مان حفظ شود و هم نفت مان به فروش برود؟
زیبا کلام در پاسخ گفت: اینکه فکر می کنید دانشجویان قربانی نیکسون شدند درست نیست من منکر 16 آذر نیستم اما مشکل من با تحریف ان است از سوی دیگر اولین ملاقات بین رهبران ایران و مقامات امریکا در آبان سال 58 صورت گرفته و امریکایی ها پیشنهاد مذاکره با ایران را دادند و گفتند ما ایران را به رسمیت می شناسیم و دشمن مشترک ما شوروی است از طرف دیگر در زمان شاه صدها قرارداد بسته شده که باید تکلیف ان مشخص شود یک ریال از پول ما توسط آمریکا بلوکه نشد اما پس از اینکه برخلاف کنوانسیون های بین المللی سفارت امریکا اشغال شد آنها روابط خود را با ما قطع کردند.
در خصوص مسئله هسته ای هم مسئله اصلی این نیست که در توافق نامه ژنو چه نوشته شده است، بلکه مهمتر این است که شما سئوال کنید که ما در ازای هزینه سنگینی که برای انرژی هسته ای کرده ایم چه دستاوردی داشته ایم؟
آقای احمدی نژاد می گفت: در نتیجه انرژی هسته ای 250 رشته و صنعت ایجاد می شود اما سئوال من این است که فقط یک صنعت و تولید را نام ببرید که در نتیجه انرژی هسته ای در کشور شکوفا شده بود ما باید ببنیم هزینه و فایده انرژی هسته ای برای جامعه ما چه بوده است زیرا شما می دانید تحریم ها چه بلایی بر سر این مملکت آورده است.
در ادامه یکی از دانشجویان پرسید با وجود اینکه فعالیت های هسته ای ما صلحآمیز است چرا امریکا با این فعالیت ها مخالفت می کند.
زیبا کلام در پاسخ گفت: چون ایران تنها کشوری است که صراحتاً اعلام کرده که می خواهد اسرائیل را نابود کند پس آنها هم حق دارند احساس ناامنی کنند چون حکومتی به سمت دستیابی به تکنولوژی هسته ای می رود که امنیت آنها را تهدید می کند!