به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، 29 مردادماه 93 نهمین قسمت از سری جدید برنامه «حذف و اضافه» با موضوع «دانشگاه پیام نور» به طور زنده روی آنتن شبکه سه سیما رفت. در ابتدای برنامه گزارشی از روند استیضاح فرجی دانا، وزیر علوم پخش گردید و سپس در آیتم «خبرنامه»، به آخرین تحولات و اخبار حوزه دانشگاه کشور پرداخته شد.
پرسش پیامکی قسمت نهم برنامه «حذف و اضافه» اینگونه طرح شد: آیا اعتبار مدرک تحصیلی پیام نور با کوشش آنها متناسب است؟
در ابتدای گفتگو ابوالفضل فراهانی، ریاست دانشگاه پیامنور کشور و میهمان برنامه، در خصوص تعریف و رسالت اصلی دانشکاه پیامنور و تفاوت آن با دانشگاههای دیگر کشور گفت: دانشگاه پیام نور مصوب 1367 شورای عالی انقلاب فرهنگی است. اما عملا فعالیت خود را از سال 68 شروع کرد و امروز یک ربع قرن از فعالیت آموزشی آن میگذرد. حدود 850 هزار دانشجو در هر سه مقطع تحصیلی شاغل به تحصیل هستند و حدود 760 هزار دانشآموخته در هر سه مقطع تحصیلی دارد. این دانشگاه در حال حاضر 495 مرکز و واحد در کشور و 14 نمایندگی خارج از کشور دارد.
وی افزود: سه وظیفه اصلی آموزش عالی تولید دانش، تربیت نیروی متخصصص و ترویج دانش و ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه است. همه دانشگاهها این سه هدف را پی میگیرند. منتها برخی از دانشگاهها وظیفه محوریتری در تحقق یک یا دو هدف فوق دارد. دانشگاه پیام نور وظیفه ترویج دانش و ارتقای سطح فرهنگ عمومی به همراه تربیت نیرو را دارد. پذیرش این دانشگاه بومی است. این ویژگی کمک میکند تا دانشجویان در محل تحصیل خود ادامه تحصیل دهند. همچنین به دانش اقتصادیتر و تربیت در فضای سالمتر و در کنار خانواده خود کمک میکند.
در ادامه کریمی، معاون آموزشی دانشگاه پیامنور و میهمان دیگر برنامه «حذف و اضافه» بیان داشت: بحث تحصیل نیمهحضوری در خیلی از محافل و مجامع برابر با elearning یا آموزش از راه دور یا آموزش مجازی تلقی میشود، درصورتی که نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها یک شیوه آموزشی با نام شیوه آموزشی باز یا open univercity متعارف است که از همه شیوههای آموزشی برای انتقال محتوهای آموزشی بهره میگیرند. بخشی از این یا یکی از شیوهها میتواند شیوه آموزش مجازی باشد.
وی با اشاره به اساسنامه دانشگاه پیامنور افزود: در اساسنامه نیز به صراحت به آموزش نیمهحضوری اشاره میکند. یعنی بخشی از این آموزش حتما باید حضوری باشد. بسته به محتوا و نوع رشته این سهم تغییر میکند. قطعا در رشتههای علوم انسانی این سهم کمتر از رشتههای فنی و مهندسی است.
کریمی خاطرنشان کرد: دانشگاه پیامنور برخلاف دانشگاههای دیگر که عمدتا استادمحور است، محتوامحور است. در گذشته کتابمحور بود اما امروزه از هر شیوهای که بتوان محتوا را منتقل کرد همچون محتوای الکترونیکی و آموزش الکترونیکی استفاده میکند. ضمنا امروز سمت و سوی دانشگاه این است که این سهم را بیشتر کند.
در ادامه فراهانی در پاسخ به این سوال که "چرا سهم اساتید با درجه استاد و دانشیار در این دانشگاه کم است؟" اظهار کرد: در حال حاضر دانشگاه 3870 نفر عضو هیئت علمی دارد. حدود 63 درصد آنها مربی (کارشناسی ارشد) هستند. حدود 33 درصد استادیار هستند و حدود 4درصد دانشیار و استادتمام هستند. در حال حاضر تعداد استادتمام دانشگاه 19 نفر است. نکتهای که باید اینجا اضافه کنم این است که در نظامهای آموشی راه دور ماموریت آموزش از طریق رسانه انجام میشود؛ این رسانه میتواند کتاب و آموزش مجازی باشد.
وی افزود: همچنین تولیدکنندگان محتوا عموما رتبههای علمی بالایی دارند. تمام کسانی که در تولید محتوا نقش دارند، حداقل رتبه علمی آنها استادیار و بالاتر است. ضمن آنکه برنامه امروز دانشگاه این است که در تیمهای تهیه محتوای درسی لزوما یک نفر استادتمام یا دانشیار باشد. پس از آنکه محتوای درس اعم تهیه شد، چارچوب و محتوا یکسان است. آن کسی که آن را تدریس میکند به عنوان دستیار آموزشی شناخته میشود. لذا کار آموزش در دانشگاه پیامنور متمایز از دانشگاههای دیگر انجام میشود.
رئیس دانشگاه پیامنور خاطرنشان کرد: در دانشگاه حضوری کل پروسه و فرآیند آموزش در اختیار استاد است. لذا باید استاد از رتبه علمی بالایی برخوردار باشد. اما در دانشگاه پیامنور تیمهای تهیه درس عموما باید رتبههای علمی بالایی داشته باشند. اگرچه برنامه دانشگاه ارتقای سطح هیئت علمی خود است. این جایگاه 63 درصدی شایسته این دانشگاه نیست. اما به طور کلی هرم هیئت علمی دانشگاههای راه دور متفاوت از هرم هیئت علمی دانشگاههای حضوری است.
کریمی درخصوص میزان پراکندگی دانشجویان اشرد و دکترای دانشگاه پیامنور بیان داشت: اساس ورود به دورههای تحصیلات تکمیلی برخورداری از یک حداقلها است. از جمله برخورداری از اعضای هیئت علمی با درجه بالا. در کنار آن بسته به نوع رشته نوع امکانات و تجهیزات ضروری است. قطعا همانطور که انتظار میرود بخش عمده این پراکندگی در استان تهران است، اما در شهرهای دیگر نیز حضور پررنگی داریم. از جمله استانهای خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی، استان فارس و... . تقریبا میتوان گفت اکثر استانها درگیر مسئله تحصیلات تکمیلی هستند فقط باید حداقلهایی که مورد تائید مجموعه وزارت علوم و به خصوص شورای گسترش آموزش عالی است، را رعایت کنند.
وی شرایط بومی را برای دانشجویان ارشد و دکترا لزومی ندانست و گفت: ما تابع ضوابط وزارت علوم هستیم و در این مقطع بومی نمیگیریم. مسئله بومی فقط برای دوره کارشناسی مطرح است.
در ادامه فراهانی بیان داشت: دانشگاه پیامنور با شعار وحدت آموزش برای همه فعالیت خود را شروع کرد. لذا ورود به این دانشگاه سهل است. الگویی که در کشورهای توسعه یافته اغلب طرح میشود. بر این اساس همه افراد اجازه ورود یا اجزاه وورد آسانتر به دانشگاه ما را دارند. اما خارجشدن از این دانشگاه و فارغالتحصیلشدن از آن بسیار مشکل است. بار اصلی آموزش بر روی دوش دانشجو است. در دوره جدید ارتقای کیفی یکی از مؤلفههای مهم و هدفی است که از آن کوتاه نخواهیم آمد.
ریاست دانشگاه پیام نور پیرامون آزمونهای سخت این دانشگاه بیان داشت: در بخش آزمونها هر دوره از آزمون پیام نور یک کنکور است. در آخرین دوره یک میلیون و نهصد هزار نفر آزمون به سبک کنکور آزمون دادند و سریع نتایج اعلام شد. یعنی کمترین عامل انسانی نقش داشتند؛ یعنی سلامت آزمون و ارتقای کیفیت. گاها دانشجوی ما برای 0.35 نمره قبلو نمیشود. در دانشگاه پیام نور دانشجو باید به اتکای خود موفق شود. البته دانشگاه نیز باید بستر آموزش را فراهم کند. علی رغم اینکه دانشگاه پیام نور سهم بالایی از استعدادهای کنکور و بودجه عمومی دولت را ندارد، اما خروجیهای این دانشکاه در رقابت با دانشگاههای دیگر در کارشناسی ارشد و دکترا بسیار بالا است.
کریمی نیز درباره اعتبار مدرک تحصیلی دانشجویان پیام نور اظهار داشت: برای اینکه یک مدرک اعتبار داشته باشد، الزامات قبلی نیاز دارد. در بحث مدارک آموزش عالی دانشجویانی که از طریق پروسه وزارت علوم و آزمون سنجش و آموزش کشور ورود میکنند و تا آخرین لحظه تمامی مقرارتشان تابع ضوابط و مقررات مورد تائید وزارت علوم است، هیچ معنایی ندارد که بحث اعتبار مدرک را درباره آنها مطرح کنیم. البته ما نیز دغدغه اعتبار مدرک را داریم. متاسفانه در برخی از سازمانها و شرکتهای عموما خصوصی، سلیقهای برخورد میکنند. از قبل نیروهای موردنظرشان مشخص است و میگویند فارغ التحصیل دانشجویان پیامنور یا غیردولتی اولویت نیستند. تاکید میکنم فارغ التحصیلان این دانشگاه در مجموعه سازمانهای دولتی از گذشته تا امروز مدرکشان اعتبار داشته و دارد. بسیاری از فارغ التحصیلان ما در دانشگاههای خارج در حال تحصیلاند.
فراهانی دانشجویان پیام نور را مظلومترین دانشجویان کشور دانست و گفت: در بحث امکانات تحصیلی این دانشگاه در مواردی امکانات مورد نیاز دانشجویان را نتوانسته تامین کند و در مواردی نیز در رسالت این دانشگاه نیست که همه کلاسهای خود را حضوری کند. دانشجوی ما میداند چه زحمت و تلاشی را برای دستبیابی به مدرک تحصیلی متحمل میشود، اما این تلاش در جامعه کمتر شناخته است. اینجا نیز جای نگرانی نیست. چون ما حدود یک میلیون و ششصد هزار دانشجو و دانشآموخته داریم. یعنی در بسیاری از خانوادهها یک دانشجوی پیام نور داریم. لذا از این سختی آگاه اند. یک حرف را نیز مراجع رسمی و قانونی میزند که این مراجع نیز این مدرک را همشأن با مدارک دانشگاه دولتی میداند. اما اصلاح وجهه و باور اجتماعی شاید نیازمند زمان بیشتری است. ما کمترین ریزش دانشجو را نسبت به رقبای خود داریم. علتش این است که دانشجویان، این دانشگاه را شناختهاند و پذیرفتهاند.
وی درخصوص میزان بکارگیری از فارغ التحصیلان دانشگاه پیامنور در بدنه این دانشگاه گفت: ما اعتقادمان این است که دانشجویان و دانشآموختگان پیامنور باید افرادی قوی باشند. بر این اساس برای ایشان اولویت قائل هستیم، به خصوص در زمینه جذب اعضای هئیت علمی. چون داشتن معدل 15 در مقطع کارشناسیارشد در دانشگاه پیامنور واقعا کار و انرژی میبرد و باید این فرد سالها سختکوشی کند. لذا فارغ التحصیل دوره دکترای تخصصی خود را با اولویت بالاتری جذب میکنیم. ولی به هر حال سایر ضوابط نیز مدنظر است. جذب ما اکنون ادامه دارد، اما تنها کسانی را به عنوان عضو هیئت علمی جذب میکنیم که لزوما در مقطع دکترا فارغ التحصیل شده باشند و میانگین معدل سه مقطعش از 17 کمتر نباشد. این برای جبران اتفاقاتی است که در گذشته افتاده است.
ریاست دانشگاه پیام نور ادامه داد: البته بخش مهمی از توسعه کمی که در گذشته اتفاق افتاده را تائید میکنم. به هر حال ما باید به یاد بیاوریم دهه 60 و 70 و فشار سنگین کنکور را. دانشگاه پیام نور به داد آموزش عالی رسید. این هزینه و سرمایهگذاری در داخل کشور انجام شد. افراد مجبور به مهاجرت به کشورهای دیگر برای دستیابی به این مدرک نشدند و دانشگاه پیامنور این ابتکار عمل را به خرج داد.
فراهانی میزان حقالزحمه اساتید این دانشگاه را همانند حقالزحمه دانشگاهان دولتی عنوان کرد و بیان داشت: این اختلاف از اینجا ناشی میشود که در دانشگاههای دولتی، یک استاد مدعو واحد معادل تدریسشده را حقالزحمه میگیرد. یعنی اگر ساعاتی به تعطیلات خورد به ازای دو واحد درسی تعداد مشخصی ساعت میگیرد. اما در دانشگاه پیامنور فرد ساعاتی را که سر کلاس برای تدریس حاضر میشود، هزینه دریافت میکند. والا میزان حقالزحمه دقیقا همان حقالزحمه است.
فراهانی با اعلام این خبر که با تصویب هیئت امنای دانشگاه بحث استقلال مالی دانشگاههای شهرستان یک مرکز استان حل شده و به زودی اجرایی خواهد شد، افزود: می خواهم از همینجا در مقابل دانشجویان، خود را متعهد کنم که دانشگاه به طور جد در برابر ارتقای سطح کیفی خود تلاش خواهد کرد. هم کتاب درسی، هم ارتقای اعضای هیئت علمی و هم توسعه زیرساختهای دروس آزمایشگاهی و قطعا دانشگاه پیام نور در سال 1396 آن دانشگاهی خواهد بود که کوچکترین افت ظرفیت را نخواهد داشت.
وی در انتها از همه دلسوزان خواست برای مشاهده توانمندیهای علمی این دانشگاه به آن ورود کنند و از دور نقد نکنند. فراهانی افزود: استفاده میکنم از این رهنمود مقام معظم رهبری که تور علمی برای اساتید بگذارید و دعوت میکنم اساتید سایر دانشگاهها و خانوادهها را که توانمندیهای علمی این دانشگاه و محیط آموزشی این دانشگاه را ببنند و به ما پیشنهاد دهند.
با اعلام نتیجه نظرسنجی این برنامه 77درصد از دانشجویان گفتند اعتبار مدرک تحصیلی پیام نور با کوشش آنها متناسب نیست و 23 درصد گفتند متناسب هست.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13930601144458 [pdate] => 13930601144458 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 4 [cat_id] => 25 [sec_id] => 73 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 353473 [title] => فرد مناسب برای "ازدواج" از طریق مناسبات اجتماعی به دست نمیآید/ 20 میلیون تومان وام برای زوجهای دانشجوی دانشگاه آزاد [pdate] => 13930613195900 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 350912 [title] => فیلم/ بررسی اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930601151200 [service_id] => 3 ) [2] => Array ( [id] => 349388 [title] => باید میان مطالب آموزشی مدارس و صداوسیما همگرایی اتفاق بیافتد [pdate] => 13930525095800 [service_id] => 4 ) [3] => Array ( [id] => 336167 [title] => فیلم/ حاشیههای دیدار دانشجویان با رهبر انقلاب در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930506123700 [service_id] => 3 ) [4] => Array ( [id] => 329052 [title] => فیلم/ بررسی راههای پیشگیری از تقلب علمی در دانشگاهها [pdate] => 13930408113900 [service_id] => 3 ) [5] => Array ( [id] => 326487 [title] => شرطبندی دانشجویان بر سر سوالات پایان ترم/ دانشآموز دبیرستانی که مدرک آکسفورد گرفت [pdate] => 13930329220600 [service_id] => 4 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 349388 [title] => باید میان مطالب آموزشی مدارس و صداوسیما همگرایی اتفاق بیافتد [pdate] => 13930525095800 [service_id] => 4 [rutitr] => در برنامه «حذف و اضافه» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 336167 [title] => فیلم/ حاشیههای دیدار دانشجویان با رهبر انقلاب در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930506123700 [service_id] => 3 [rutitr] => مستند «هفت دقیقه متن»؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 329052 [title] => فیلم/ بررسی راههای پیشگیری از تقلب علمی در دانشگاهها [pdate] => 13930408113900 [service_id] => 3 [rutitr] => برنامه حذف و اضافه؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 326487 [title] => شرطبندی دانشجویان بر سر سوالات پایان ترم/ دانشآموز دبیرستانی که مدرک آکسفورد گرفت [pdate] => 13930329220600 [service_id] => 4 [rutitr] => در برنامه «حذف و اضافه» مطرح شد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 350912 [title] => فیلم/ بررسی اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930601151200 [service_id] => 3 [rutitr] => با حضور مسئولان دانشگاه پیام نور؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 353473 [title] => فرد مناسب برای "ازدواج" از طریق مناسبات اجتماعی به دست نمیآید/ 20 میلیون تومان وام برای زوجهای دانشجوی دانشگاه آزاد [pdate] => 13930613195900 [service_id] => 11 [rutitr] => در قسمت یازدهم برنامه "حذف و اضافه" مطرح شد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => حذف و اضافه [id] => 456678 [tag_id] => 18542 ) [1] => Array ( [tag] => فراهانی [id] => 456679 [tag_id] => 562 ) [2] => Array ( [tag] => دانشگاه پیام نور [id] => 456680 [tag_id] => 1010 ) [3] => Array ( [tag] => دانشگاه [id] => 456681 [tag_id] => 357 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( [0] => Array ( [comment_id] => 129009 [cid] => 350900 [comment_name] => [comment_mail] => [comment_message] => موضوع پایان نامه در بعضی رشته ها در حد دکتری است [comment_date] => 13930601185957 [comment_ip] => 45315302 [comment_status] => P [comment_lang] => FA [changeby] => علي مرادخاني [cat_id] => 0 [parent_id] => 0 [answer] => [is_replied] => [replied_by] => [rdate] => 0 [reply_message] => [most_like] => Y [membership_id] => 0 [answer_by] => [answer_date] => 0 [country_short] => ir [country_long] => Iran (Islamic Republic of) ) [1] => Array ( [comment_id] => 129024 [cid] => 350900 [comment_name] => مجتبی [comment_mail] => [comment_message] => سلام من یک دانشجوی دانشگاه پیام نرو هستم.متاسفانه این روز برخی از شرکت ها حتی ارگان های دولتی در استخدام هایخ ود از فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی و آزاد استفاده می کنند اما مدرک پیام نور را معتبر نمی دانند .جالب اینست برخی در جواب هم می گویند که شما فقط خوندین و پاس کردید.دانش ندارید. اما دانشگاه آزادی که با ضرایب منفی هم افراد رو قبول می کند معتبره. برای دولت متاسفم که مدرک پیام نور که یک دانشگاه دولتی هست رو قبول ندارند.پس برای چی شهریه می گیرن؟ به هر ده کوره ای رسیدند یک پیام نور دادن اما در حد یک خونه کوچک هست نه امکاناتی نه چیزی بعد میگن جای خالی زیاد داریم. هیچ امکاناتی وجود نداره.شهریه ها برای دانشجویان سال های قبل هم در سال تحصیلی جدید بالا میره.پذیرش بالا، کیفیت پایین [comment_date] => 13930601205939 [comment_ip] => 637503335 [comment_status] => P [comment_lang] => FA [changeby] => علي مرادخاني [cat_id] => 0 [parent_id] => 0 [answer] => [is_replied] => [replied_by] => [rdate] => 0 [reply_message] => [most_like] => Y [membership_id] => 0 [answer_by] => [answer_date] => 0 [country_short] => ir [country_long] => Iran (Islamic Republic of) ) [2] => Array ( [comment_id] => 129365 [cid] => 350900 [comment_name] => shia [comment_mail] => natanaeel72@gmail.com [comment_message] => خوشحالم که بالخره حرف دلمون ( درد دلمون ) رو تو رسانه منعکس کردن ... [comment_date] => 13930602190120 [comment_ip] => 45229763 [comment_status] => P [comment_lang] => FA [changeby] => علي مرادخاني [cat_id] => 0 [parent_id] => 0 [answer] => [is_replied] => [replied_by] => [rdate] => 0 [reply_message] => [most_like] => Y [membership_id] => 0 [answer_by] => [answer_date] => 0 [country_short] => ir [country_long] => Iran (Islamic Republic of) ) [3] => Array ( [comment_id] => 215024 [cid] => 350900 [comment_name] => مسعود محمدی [comment_mail] => gmcusa0@gmail.com [comment_message] => مدرک پیام نور با مدرک سراسری تفاوت دارد؟ برای ادامه تحصیل خارج از کشور چطور؟ لفظ distance university در ترجمه قید میشود یا مستر < در مقطع کارشناسی ارشد> با سپاس [comment_date] => 13940525204857 [comment_ip] => 2990469389 [comment_status] => P [comment_lang] => FA [changeby] => حسینآقا فتوحی [cat_id] => 0 [parent_id] => 0 [answer] => [is_replied] => [replied_by] => [rdate] => 0 [reply_message] => [most_like] => Y [membership_id] => 0 [answer_by] => [answer_date] => 0 [country_short] => nl [country_long] => Netherlands [childs] => Array ( [0] => Array ( [comment_id] => 256374 [cid] => 350900 [comment_name] => آریانا [comment_mail] => [comment_message] => متاسفم برای اون 77 درصد کسایی که گفتن اعتبار مدرک تحصیلی پیام نور با کوشش آنها متناسب نیست [comment_date] => 13941021134516 [comment_ip] => 45415915 [comment_status] => P [comment_lang] => FA [changeby] => فردین آریش [cat_id] => 0 [parent_id] => 215024 [answer] => [is_replied] => [replied_by] => [rdate] => 0 [reply_message] => [most_like] => Y [membership_id] => 0 [answer_by] => [answer_date] => 0 [country_short] => ir [country_long] => Iran (Islamic Republic of) ) ) ) ) [comments_stats] => Array ( [P] => 5 [N] => 3 ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ برنامه تلویزیونی «حذف و اضافه»، در دهمین قسمت خود با موضوع «ازدواج دانشجویی آسان است» با حضور مسئولین مرتبط و کارشناسان ویژه به مسائلی از قبیل ذهنیتها و باورهای غلط اجتماعی در باب ازدواج جوانان و موانع و مشکلات جدی معیشتی و اقتصادی بر سر راه جوانان میپردازد.
این برنامه پنجشنبه 6 شهریور ماه رأس ساعت 17:15 به طور زنده از شبکه سه سیما به روی آنتن میرود.
میهمانان این قسمت از «حذف و اضافه» دکتر محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان و دکتر امیرحسین بانکیپور عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، دکترای فلسفه غرب و متخصص امر ازدواج و خانواده هستند.
همچنین دکتر محمدعلی نجفی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دکتر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویی از میهمانان تلفنی این قسمت از برنامه خواهند بود. پیگیری این هفته «حذف و اضافه»، بحث پیرامون برنامههای سرپرست وزارت علوم در مورد بازگشایی دانشگاهها است.
برنامه تلویزیونی «حذف و اضافه کاری از گروه دانش و اقتصاد شبکه سه سیما به مؤلفههای دانشگاه طراز انقلاب اسلامی و بررسی مسائل و مشکلات دانشجویان و دانشگاهها میپردازد.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13930605161401 [pdate] => 13930605161401 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 11 [cat_id] => 70 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 353473 [title] => فرد مناسب برای "ازدواج" از طریق مناسبات اجتماعی به دست نمیآید/ 20 میلیون تومان وام برای زوجهای دانشجوی دانشگاه آزاد [pdate] => 13930613195900 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 352512 [title] => هرچه امکانات اقتصادی بیشتر شد، آمار طلاق بالا رفت/ دانشگاه باید مرکز آموزش، مشاوره و همسریابی شود [pdate] => 13930609100542 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 352461 [title] => مشکلات مالی دانشگاههای علوم پزشکی مانعی در توجه به ازدواجهای دانشجویی است [pdate] => 13930609090136 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 352016 [title] => ازدواجهای دانشجویی دارای ظرفیت اشاعه فرهنگ ازدواجهای آسان در جامعه هستند [pdate] => 13930607125848 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 352013 [title] => 10 ازدواج دانشجویی در دانشگاه آزاد رودسر انجام شد [pdate] => 13930608145029 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 350912 [title] => فیلم/ بررسی اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930601151200 [service_id] => 3 ) [6] => Array ( [id] => 350356 [title] => نقدوبررسی عملکرد دانشگاه پیامنور به برنامه «حذف و اضافه» میآید [pdate] => 13930529090300 [service_id] => 11 ) [7] => Array ( [id] => 336167 [title] => فیلم/ حاشیههای دیدار دانشجویان با رهبر انقلاب در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930506123700 [service_id] => 3 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 350912 [title] => فیلم/ بررسی اعتبار مدرک دانشگاه پیام نور در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930601151200 [service_id] => 3 [rutitr] => با حضور مسئولان دانشگاه پیام نور؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 350356 [title] => نقدوبررسی عملکرد دانشگاه پیامنور به برنامه «حذف و اضافه» میآید [pdate] => 13930529090300 [service_id] => 11 [rutitr] => با حضور رئیس و معاون آموزشی دانشگاه پیامنور؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 336167 [title] => فیلم/ حاشیههای دیدار دانشجویان با رهبر انقلاب در برنامه «حذف و اضافه» [pdate] => 13930506123700 [service_id] => 3 [rutitr] => مستند «هفت دقیقه متن»؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 352013 [title] => 10 ازدواج دانشجویی در دانشگاه آزاد رودسر انجام شد [pdate] => 13930608145029 [service_id] => 11 [rutitr] => معاون فرهنگی دانشگاه آزاد رودسر: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 352016 [title] => ازدواجهای دانشجویی دارای ظرفیت اشاعه فرهنگ ازدواجهای آسان در جامعه هستند [pdate] => 13930607125848 [service_id] => 11 [rutitr] => مسئول نهاد رهبری در دانشگاه لرستان: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 352461 [title] => مشکلات مالی دانشگاههای علوم پزشکی مانعی در توجه به ازدواجهای دانشجویی است [pdate] => 13930609090136 [service_id] => 11 [rutitr] => استاک در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 352512 [title] => هرچه امکانات اقتصادی بیشتر شد، آمار طلاق بالا رفت/ دانشگاه باید مرکز آموزش، مشاوره و همسریابی شود [pdate] => 13930609100542 [service_id] => 11 [rutitr] => در قسمت دهم برنامه «حذف و اضافه» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 353473 [title] => فرد مناسب برای "ازدواج" از طریق مناسبات اجتماعی به دست نمیآید/ 20 میلیون تومان وام برای زوجهای دانشجوی دانشگاه آزاد [pdate] => 13930613195900 [service_id] => 11 [rutitr] => در قسمت یازدهم برنامه "حذف و اضافه" مطرح شد [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => حذف و اضافه [id] => 461586 [tag_id] => 18542 ) [1] => Array ( [tag] => ازدواج آسان [id] => 461587 [tag_id] => 10458 ) [2] => Array ( [tag] => ازدواج دانشجویی [id] => 461588 [tag_id] => 11009 ) [3] => Array ( [tag] => جوانان [id] => 461589 [tag_id] => 2578 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، عصر روز 13 شهریورماه یازدهمین قسمت از سری جدید برنامه «حذف و اضافه» با موضوع «سبک زندگی و ازدواج دانشجویی» به طور زنده روی آنتن شبکه سه سیما رفت. در ابتدای برنامه گزارشی از برنامه پیشین پخش گردید و سپس در آیتم «خبرنامه»، به آخرین تحولات و اخبار حوزه دانشگاه کشور پرداخته شد.
پرسش پیامکی قسمت دهم برنامه «حذف و اضافه» اینگونه طرح شد: "آیا دوستیهای دختر و پسر را در افزایش سن ازدواج موثر میدانید؟"
20 میلیون تومان وام برای زوجهای دانشجوی دانشگاه آزاد
در ابتدای گفتگو دکتر سعید کاردار، معاونت دانشجویی دانشگاه آزاد میهمان برنامه، در خصوص افزایش وام ازدواج دانشجویی در دانشگاه آزاد بیان داشت: این مبلغ قبلا یک و نیم میلیون تومان بود که فرد باید تا قبل از فارغالتحصیلی هزینه را بازمیگرداند. اما امروز مبلغ وام را با مطالعه و ارزیابی منابع مالی به 10 میلیون تومان در هر مقطع تحصیلی افزایش دادیم و بازپرداخت آن 60 ماهه و 14 درصد سود است. همچنین ارتباطی هم به زمان فارغ التحصیلی افراد ندارد و در کمتر از یک ماه این هزینه به آنها پرداخت خواهد شد. به علاوه به یک زوج دانشجوی دانشگاه آزاد 20 میلیون تومان وام خواهیم داد.
وی همچنین با اشاره به اختصاص خوابگاه متاهلی برای زوجهای دانشجو گفت: علاوه بر وام دانشجویی سالنهای دانشگاه آزاد را در ایام تعطیل به صورت رایگان در اختیار زوجهای جوان قرار دادیم. علاوه بر این برای تهیه کالاهای اساسی زندگی نیز فکر شد و با تولیدکنندگان داخلی برنامهریزی شد تا سقف 10 میلیون به هر زوج کالا با وام فروخته شود.
مشکل اصلی افزایش سن ازدواج فرهنگی است؛ نه اقتصادی!
در ادامه برنامه دکتر بانکیپورفرد، استاد دانشگاه و کارشناس حوزه ازدواج و خانواده در خصوص علت بالارفتن سن ازدواج خاطرنشان کرد: مسائل اقتصادی، مسائل ملموسی است که افراد بیشتر آن را حس میکنند، اما با این وجود باید گفت مسائل فرهنگی بیشتر در افزایش سن ازدواج تأثیر دارد. امروز در میان وزراتخانههای مختلف، وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت و درمان بیشترین میزان بالای سن ازدواج را دارند، علی رغم آنکه افراد حقوق ثابت دارند و شاغلاند. اما وقتی از آنها سوال میپرسی چرا ازدواج نمیکنید میگویند با این حقوق نمیتوان زندگی کرد.
ایدهآلنگری در تهیه نیازهای اقتصادی، مشکل فرهنگی است
بانکیپورفرد افزود: این در حالی است که افراد به میزان افزایش حقوق خود، توقعشان نیز بالاتر میرود. پس بنابراین این یک مشکل فکری است. ایدهآلنگری است. یعنی فکر میکنند باید همه چیز فراهم شود تا من ازدواج کنم. لذا این مشکل اقتصادی نیست؛ بلکه فرهنگی است.
افزایش حقوق، افزایش توقعات را همراه دارد
این کارشناس حوزه ازدواج در ادامه خاطرنشان کرد: حدود 10 سال پیش یکی از خبرنگاران صداوسیما با من صحبت میکرد، میگفت مشکل اصلی ازدواج، مشکلات اقتصادی است. گفتم تو ازدواج کردهای؟ گفت نه! گفتم حقوقت چقدر است؟ گفت دو میلیون تومان! گفتم اینکه تو فکر میکنی با این میزان حقوق نمیتوانی زندگی اولیه را تشکیل دهی، مشکل فرهنگی است، نه اقتصادی!
مشکل دیگر ازدواج، طولانیشدن فرآیند انتخاب است
این استاد دانشگاه، مشکل دیگر را طولانیشدن فرآیند انتخاب در ازدواج عنوان کرد و بیان داشت: این اتفاق بدی است. امروز این فرآیند بدین صورت است که جوانان خیلی اوقات فرد مورد نظر خود را انتخاب کردهاند، اما به دلیل سختگیری خانوادهها طولانی میشود. اگر والدین در زمینه فرهنگی توجیه شوند، این مشکل نیز حل خواهد شد. از طرفی بسیاری از افراد میخواهند ازدواج کنند اما مورد مناسبی پیدا نمیکنند یا اینکه تا سرباز هستی زن نمیدهیم. لذا اینها باورهای غلط فرهنگی است که مانع ازدواج است.
افزایش بسترهای ارتباط اجتماعی میان دختران و پسران، احساس نیاز به ازدواج را کاهش میدهد
بانکیپورفرد نظرسنجی را زمانی واقعی دانست که مشکلات دو طرف ترازو تبیین شده باشند و گفت: وقتی شما میگویید مشکلات اقتصادی، فرد سریع همین را انتخاب میکند. اما وقتی ده مورد از مشکلات فرهنگی را لیست کنید، میبینید چقدر مشکلات ملموس و درستی است. همین فضاهای ارتباطی به خصوص از ناحیه پسران احساس نیاز به ازدواج را کاهش میدهد. او میبیند بخشی از نیاز او از طریق همین رابطه تامین میشود، چرا به آن سروشکل ازدواج دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نمیتوان این دوستی را مقدمه ازدواج تعریف کرد، گفت: باید بررسی کرد مثلا در کلاسهای مختلط دانشگاهی، ازدواج بیشتر صورت گرفته است یا خیر؟ آیا این ارتباط اجتماعی به شناخت مقدمه ازدواج منتجشده یا صرفا فکر آنان را درگیر کرده است؟ خیلی اوقات دختر شرایط سنی و روحی ازدواج دارد، اما پسر این شرایط را ندارد. نیاز هست اما ازدواج ممکن نیست. او این نیاز را به سمت دختر میکشاند؛ نه ازدواج را. لذا پسر با این نگاه جلو میآید و میگوید این جایگزین ازدواج من خواهد شد. اما معمولا دختران این دوستی را مقدمه ازدواج تصور میکند.
فرد مناسب برای ازدواج از طریق مناسبات اجتماعی بدست نمیآید
بانکیپورفرد ادامه داد: فرد مناسب برای ازدواج از طریق مناسبات اجتماعی بدست نمیآید. پسری که حاضر باشد برای رسیدن به این دختر راه درست و منطقی را پیدا کند، ستودنی است اما این فرد از این طریق پیدا نمیشود. پسران و دختران با یکدیگر متفاوت اند. دختر در ارتباط عواطفش درگیر میشود. اما پسران حس نیازشان. جامعه نیز این را میگوید. جامعه و شهرهایی که فضای ارتباط بیشتر است، سن ازدواج بالاتر است. هر چه فضاها بازتر شده است، ازدواج سختتر شده است. درصورتی که شعار اولیه این بوده فضا را آزاد کنید تا دختر و پسر هم را بشناسند و با هم ازدواج کنند. لذا میبینید در شهرهای کوچکتر که فضاها کوچکتر و بستهتر است، فرد زودتر برای تامین نیازش ازدواج را انتخاب میکند. اینها دو سبک زندگی متفاوت است.
راه تسریع ازدواج متوسلشدن به واسطههای خوب است نه ارتباط مستقیم
وی راه تسریع ازدواج را متوسلشدن به واسطههای خوب و دوری از ارتباط مستقیم عنوان کرد و بیان داشت: برخلاف تصور رابطه عامه، ارتباط مستقیم به بهانه شناخت، بیشتر از اینکه فکر درگیر شود، احساس درگیر میشود. دو گونه آشنایی وجود دارد. یک گونه اینکه ما با هم باب دوستی را فراهم کنیم تا بعد شناخت حاصل شود تا ازدواج کنیم که در این نوع عموما به ازادواج منتج نمیشود. چون نیاز با همین دوستی کمتر و کمتر میشود و میبینید که امروز جمعیت بیش از یک میلیونی دختران بالای سی سال را که به علت توقعات بالا یا نداشتن فرد مناسب مجرد ماندهاند.
در دانشگاه فرهنگ غالب یگانهای بر فرهنگ خانواده چیره میشود
این کارشناس حوزه خانواده ادامه داد: ما تا وارد دانشگاه میشویم، فرهنگ غالبی بر فرهنگ خانواده ما چیره میشود. این را در جدیدالوروداها می توان دید. افراد در این فرهنگ خیلی احساس یگانگی میکنند. تحقیق شده است که دانشجویان مجرد مهمترین مشکل ازدواج دانشجویی را مشکل اقتصادی میدانند، اما دانشجویان متاهل ازدواج دانشجویی بزرگترین مشکل آن را عدم تطابق فرهنگی میدانند. این از کجا ناشی میشود؟ از اینکه پس از ازدواج آن تضاد فرهنگی خانواده خود را نشان میدهد.
سالک: طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده، حلکننده مشکلات ازدواج جوانان
در ادامه برنامه در ارتباط تلفنی با حجت الاسلام و المسلمین احمد سالک مسئول کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درخصوص عملکرد مجلس در قانونگذاری و نظارت بر وام ازدواج بیان داشت: ما تشویق میکنیم به موضوع ازدواج آسان برای همه دختران و پسران. این موضوع را از چند نکته پاسخ میدهم. ما در طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده که 4 فصل دارد، کاهش سن ازدواج، کاهش میزان طلاق و مشوقات ازدواج و مقابله با پیر را هدف قرار دادیم. این طرح به صحن مجلس فرستاده شده است. امیدورایم با حمایت دولت، تأمین بودجه اتفاق بیافتد.
وی در ارتباط با وام ازدواج بیان داشت: بنده چندی پیش جلسهای با دکتر طیبنیا وزیر اقتصاد داشتم. کاری که دولت کرده برای تسهیلات ازدواج وام سه میلیونی برا هر یک از طرفین است. ایشان قولهایی دادند برای سفارش به بانکها برای تحقق این موضوع. یکی از رسالتهای مجلس شواری اسلامی یعنی نظارت را نیز مجلس انجام خواهد داد و اگر مواردی باشد پیگیری میکند.
بانکیپورفرد: باید در دانشگاهها دفاتری برای ازدواج سالم و آسان فراهم کنیم
در انتها نیز دکتر بانکی پور بیان داشت: ما باید در دانشگاهها دفاتری برای ازدواج سالم و آسان فراهم کنیم. یعنی محیطی برای شناخت سالم. این کار را تابه حال دفاتر رهبری خودجوش انجام دادهاند و موفق نیز بوده است. نکته دوم اینکه به خصوص در تربیت پسران، ما باید به گونهای عمل کنیم که زودتر توانایی تصمیمگیری و مسئولیتپذیری را یابند. او باید یاد بگیرند بتواند از هر راه سالمی با تلاش بسیار استفاده کند تا با کار دانشجویی معاش خود را تامین کند. اگر دانشجو در دوره تحصیل تجربه کار را یافت، بعد از مدرک نیز توانایی کاریابی را دارد. اما اگر به انتظار فارغ التحصیلی نشست ناتوان خواهد ماند.
افزایش تسهیلات به تنهایی، زمینه بالارفتن توقعات را فراهم میکند
وی افزایش تسهیلات به تنهایی را مانع گسترش ازدواج دانست و گفت: امروز هرچه تسهیلات و وامها را بالا ببریم همان میزان توقعات بالا نیز خواهد رفت و مشکل بدتر خواهد شد. من مخالف تسهیلات هدفمند نیستم. اما با افزایش بیبرنامه تسهیلات مسکن، ازدواج و... مخالفم. اگر تسهیلات ازدواج ما بر اساس الگوی ازدواج آسان ما باشد و نگاه تجملگرایانه را کنار بگذاریم، مشکل گسترش ازدواج حل خواهد شد.
طبق نتیجه نظرسنجی برنامه بیش از 70 درصد مخاطبان دوستیهای پیش از ازدواج را باعث افزایش سن ازدواج عنوان کردند.
چقد چرت و پرت میگن
عجب تعجبه عجیبی!!!