به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ دکتر مجید حاجی فرجی گفت: یکی از مشکلات بخش کشاورزی، دسترسی نداشتن به سموم استاندارد است و علت دسترسی کم به سموم استاندارد گران بودن آن است، بنابراین کشاورزان ترغیب می شوند که ترکیبی از سموم را استفاده کنند و ترکیب سموم، مشابه ترکیب دیگر آلاینده هاست.
وی افزود: به کشاورزان توصیه می کنیم که از سموم به صورت ترکیبی استفاده نکنند چون علاوه بر اینکه به ماندگاری و پایداری این سموم آسیب می رسد، عاملی برای افزایش ماندگاری سموم روی محصولات کشاورزی و آسیب رساندن به سلامت مردم است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به شعار امسال هفته سلامت که ایمنی غذاست گفت: ایمنی غذا یکی از ارکان امنیت غذایی و زیر مجموعه امنیت تغذیه است و وقتی سخن از دسترسی مردم به غذای سالم و پایدار با کفایت تغذیه ای به میان می آید، موضوع امنیت غذایی به عنوان دسترسی اقتصادی و فیزیکی به یک غذای سالم و ایمن مطرح است.
دکتر حاجی فرجی با بیان اینکه به طور کلی امنیت غذایی از مزرعه شروع و به سفره ختم می شود افزود: در بخش تولید، دانه یا بذر باید سالم باشد.
وی گفت: کودهای شیمیایی نیز اثر منفی در غذا می گذارد و امروزه ترجیح بر این است که از کودهای ارگانیک به میزان مشخص استفاده شود.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور افزود: یکی از دغدغه های بهداشتی کشور سالم و ایمن بودن میوه ها و سبزیجات مصرفی است که در این زمینه شورای سلامت و امنیت غذایی از حدود ۳ سال پیش در وزارت بهداشت با حضور مسئولان وزارت بهداشت و تمامی دست اندرکاران و سازمان های مرتبط با حوزه سلامت از جمله جهاد کشاورزی، سازمان دفع آفات، سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و مراجع دانشگاهی از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و دیگر دستگاه ها و نهادهای مرتبط با بهداشت و سلامت جامعه تشکیل شده است.
دکتر فرجی با تأکید بر اینکه دغدغه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ایمنی و سلامت غذاست گفت: نمی توان گفت در حال حاضر این مشکلات به طور کامل برطرف شده است، رفع این مشکلات به همت همگانی بین نهاد های مسئول نیاز دارد که علاوه بر تسهیل دسترسی به این سموم و کودهای استاندارد با قیمت مناسب، آموزش کافی و تجهیزات لازم نیز در اختیار کشاورزان قرار دهند.
وی افزود: البته این اقدام زمان بر و هزینه بر است و در این زمینه با تخصیص وام های مناسب و کمک دولت می توان مشکلات را برطرف کرد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: در حوزه دامپزشکی نیز در زمینه تولید مرغ و تخم مرغ و آنتی بیوتیک ها و هورمون هایی که در مرغ استفاده می شود، نظارت های بیشتری در حال انجام است.
دکتر حاجی فرجی افزود: نظارت های سازمان دامپزشکی بر تولید مرغ و تخم مرغ در سالهای اخیر افزایش یافته است و خوشبختانه از هورمون ها در پرورش مرغ استفاده نمی شود.
وی گفت: بیشتر نگرانی ها در تولید مرغ مربوط به مصرف آنتی بیوتیک هاست که از آن برای حفظ سلامت مرغ استفاده می شود و استانداردهای ویژه ای دارد که با توجه به کارگاه ها و مراکز سنتی تولید مرغ و محصولات دامی انتظار داریم نظارت بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور افزود: زمانی که اطمینان و کنترل بر صنایع غذایی زیاد شود، دغدغه صاحبان صنایع غذایی نیز برای تولید محصولات غذایی سالم تر بیشتر می شود.
وی گفت: اگر آلاینده ها، مواد افزودنی و مواد اضافی در محصولات از میزان استاندارد بیشتر شود، ممکن است در بدن در کوتاه مدت مسمومیت ایجاد و در بلند مدت حالت سم پیدا کند.
دکتر حاجی فرجی افزود: ممکن است یک ماده غذایی واقعا ایمن و سالم باشد و در همان لحظه مشکلی در فرد ایجاد نکند، اما در طول زمان و به علت نوع مصرف، باعث بیماری های غیر واگیر مانند چاقی، افزایش وزن، دیابت، بیماری های کبدی و قلبی عروقی که وابسته به نوع مصرف و الگوی مصرف غذایی هستند شود.
وی با اشاره به اینکه سازمان های نظارتی و وزارت بهداشت توجه ویژه ای به مصرف روغن و میزان اسیدهای چرب ترانس و اشباع دارند، گفت: در همین زمینه تغییر الگوی مصرف مردم از روغن جامد به نیمه جامد و سپس تا پایان سال ، قطع روغن جامد خانوار و تولید و مصرف روغن مایع مورد تأکید است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور افزود: روغن های سرخ کردنی از دیگر موادی است که مصرف آن باید کاهش پیدا کند و در این خصوص اگر در خانواده ها، روش طبخ اصلاح شود، دیگر نیازی به مصرف روغن های سرخ کردنی نداریم؛ اما باوجود اسیدهای چرب ترانس پایین در این نوع روغن، میزان اسیدهای چرب اشباع آن بالاست که ممکن است در بروز بیماری های قلبی و سایر بیماری های غیر واگیر خطرساز باشد.
دکتر حاجی فرجی در پایان گفت: طبق هدفی که شورای سلامت و امنیت غذایی پیش گرفته است، امیدواریم تا پایان سال ۹۴ میزان اسیدهای چرب اشباع مصرفی در تولیدات صنایع غذایی را به کمتر از ۲۵ درصد و اسیدهای چرب ترانس را به کمتر از دو درصد برسانیم.