به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ وزیر نیرو در آیین بهرهبرداری از سد "بار" نیشابور اظهار داشت: امروزه مساله پایداری منابع آب و حفاظت از این منابع ارزشمند از جهات مختلف برای ایران بسیار حساس و مهم است؛ چرا که ماهیت و شرایط جغرافیایی کشور ما خشک و نیمه خشک است.
حمید چیتچیان با بیان اینکه بیش از 14 سال است که خشکسالی ممتد بر کشور مستولی شده است، ادامه داد: در شرایط حاضر ما با تغییر اقلیم نیز مواجهیم که در این وضعیت نیاز کشور به آب رو به افزایش است.
وی افزود: به منظور تامین آب طی سه دهه گذشته دولت جمهوری اسلامی ایران و وزارت نیرو برنامه بسیار گسترده و موثری را به اجرا گذاشته است، بهطوریکه هماکنون بیش از 140 سد بزرگ در کشور در حال بهرهبرداری است و 119 سد دیگر نیز در حال ساخت است.
وی ادامه داد: این فعالیتها هر یک به تنهایی شامل مجموعه بسیار بزرگی از سازماندهی، تامین اعتبار و اجرا است.
به گفته وی در زمینه سد دوستی که آب آن از 10 سال قبل به مشهد منتقل شده، طی بهرهبرداری بخشی از پروژههای سفر دولت به استان دو طرح مرتبط با انتقال آب از این سد افتتاح شده است.
وزیر نیرو ادامه داد: یکی از این طرحها افتتاح مخزن ذخیره آب از سد دوستی با ظرفیت یک میلیون مترمکعب است که بهعنوان پشتوانهای برای تداوم جریان آب در خطوط لوله اجرا شده و میتواند به تنهایی حدود چهار روز آب مورد نیاز شهر مشهد را تامین کند.
چیتچیان با اشاره به افتتاح ایستگاه پمپاژ جدید در مخزن سد دوستی، این طرحها را همانند ارگانیسمی زنده عنوان کرد که باید دایم تکامل یابد و گفت: امروز آبگیری دو سد در شمالیترین نقطه خراسان رضوی انجام شد که یکی از آنها سد "چهچهه" و دیگری "قرهتیکان" یا "سررود" بود که در پایاب یکی 822 هکتار و دیگری 729 هکتار زمین کشاورزی از ذخیره این سدها آبیاری میشود.
وزیر نیرو با اشاره به سد "بار" نیشابور که امروز به بهرهبرداری رسید، گفت: این سد آب مورد نیاز صنعت بزرگ فولاد این شهر را تامین میکند و با ساخت خطوط انتقال میتواند منبع مطمئن برای تامین آب شرب شهرهای نیشابور و فیروزه نیز باشد.
در ادامه، محمدحسین جعفری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، 78 درصد مصارف آبهای استان از منابع آبهای زیرزمینی تأمین میشود و 22 درصد مصارف را آبهای سطحی تشکیل میدهند.
وی افزود: از 37 محدوده مطالعاتی در استان خراسان رضوی، 34 محدوده وضعیت ممنوعه و 15 محدوده در وضعیت بحرانی قرار دارند.
جعفری در ادامه افزود: استان خراسان رضوی در حدود یک میلیارد و 170 میلیون مترمکعب با کسری مخازن آبهای زیرزمینی روبرو است که در این زمینه در کشور رکورددار است.
وی اعلام کرد: مدیریت مصرف آب باید توسط مردم صورت گیرد که در این زمینه پروژه نصب کنتورهای حجمی آب (کنتورهای هوشمند) توسط شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در حال انجام بوده و شهرستان نیشابور در این زمینه پیشتاز است.