به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در سال های اخیر بارها بحث لزوم تغییر در برنامه های دروس رشته تربیت بدنی از سوی دانشجویان و اساتید تربیت بدنی مطرح شده بود و بسیاری از دانشجویان از نا هماهنگی دروس رشته تربیت بدین با گرایش های ان رد مقطع کارشناسی ارشد و دکترا گلایه داشتند. دانشگاه تهران به عنوان نخستین دانشگاه کشور در اصلاح این ساختار اقدام کرد.
رحمان سوری، معاون دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص تغییرات در برنامه های دروس دکتری فیزیولوژی در دانشگاه تهران گفت: ما جزو اولین دانشگاه هایی هستیم که این تغییرات را در مقطع دکتری ایجاد کردیم و چندین سال است که متخصصان از دانشگاه ما در این مقطع فارغ التحصیل می شوند در سال های اخیر در فیزیولوژی ورزشی سه گرایش قلب و عروق، عصب و عضله و متابولیسم ایجاد شده که در این مورد بحث زیادی وجود دارد که به جایی برسیم که کاربردی و قابل استفاده باشد و برای جامعه و ورزش مفید باشد.
وی در ادامه افزود: ما وارد گرایش هایی شدیم که مبانی پایه را می طلبد. برای مثال درس هایی که در بیوشیمی و جنبه های متابولیک وجود دارد را در هر سه رشته می بینیم ولی ما دانشجویانی در مقطع دکتری داریم که هیچ دروسی در علم تمرین ندارند حتی در دروس اختیاری.
دانشیار دانشگاه تهران گفت: یکسری از درس ها وجود داشت که سرفصل های زیادی داشت مانند فیزیولوژی قلب و عروق و تنفس که هر کدام مباحث پیچیده ای را دنبال می کرد. به زعم متخصصان اشکالات زیادی وجود داشت که ما از دو سال پیش کار را آغاز کردیم و مجوز آن را گرفتیم که فیزیولوژی به سمت اصلاح گرایش ها حرکت کند بقیه گرایش ها نیز سرفصل هایشان بروزرسانی شد ما این تغییرات را در آنها اعمال کردیم و درس هایی را که در مقطع دکتری غیرضروری بود حذف شد، برخی دروس تجمیع شد و یک هارمونی و هماهنگی بین دروس برقرار شد.
وی افزود: برای سه گرایش فیزیولوژی ورزش یک کارگروه ویژه مدت ها کار کرد و در جلسه قبل در دانشگاه تهران مورد تصویب نهایی قرار گرفت و اکنون دروس این مجوز را گرفتیم و کدرشته های آن را ایجاد می کنیم و گرایش ها با توجه به این نیاز جامعه تعدیل شدند البته باید توجه داشته باشیم که این تعدیل ها باید منطبق بر نیاز دانشگاه و جامعه باشد.
دکتر سوری در پاسخ به این سوال که این کد رشته ها چه زمانی در دانشگاه ارائه خواهد شد گفت: این کدرشته ها را برای دانشجویان ترم سوم باز می کنیم. این تغییر را خیلی از دانشگاه های تهران مورد استقبال اعضای مجمع دانشگاه های تربیت بدنی شامل روسای دانشگاه ها مدیران گروه هست، قرار گرفت و باید برای گرفتن مجوز آن اقدام شود و مسئولان باید از کمیته برنامه ریزی نظرسنجی کنند و از نظر دانشگاه های بزرگ و دانشگاه های تهران نیز استفاده شود و باید در این نظرسنجی از اساتید بزرگ مانند دکتر رواسی و رحمان نیا استفاده شود و دانشگاه تهران نیز از هیچ کمکی دریغ نمی کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این تغییرات در سایر مقاطع تحصیلی یعنی کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز اعمال می شود گفت: ای کاش این فرصت وجود داشت زمانی که این رشته ها برنامه ریزی شدند دامنه گروه متخصصان افزایش پیدا می کرد و از نظرات بیشتری استفاده می شد از من که دانشیار دانشگاه تهران هستم نظرسنجی نشد از سایر متخصصان هم هیچ نظری نگرفتند اگر آن زمان نظر خواسته بودند ما همین دیدگاهی که در مقطع دکتری در دانشگاه تهران داشتیم را در اختیار آنها قرار می دادیم باید قبول کنیم که این روند بسیار طولانی است و خیلی زمان بر است که این تغییرات انجام شود.
مدیر آموزش دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران گفت: در جلسه ای که دو سال پیش در طالقان برگزار شد همه اذعان داشتند که این بخش دچار اشکالات اساسی است که این اشکال مربوط به این بود که دانشجوی دکتری تنها به تحصیلاتش به عنوان شغل نگاه نکند و دانشجویان ارشد نیز بعد از فارغ التحصیل شدن برای اشتغال به دکتری فکر نکند.
وی افزود: در کارشناسی ارشد احساس می کنم که به دروسی پرداخته شده که تنها یک منبع دارد و برخی از دروسی کم رنگ شده که باید بیشتر روی آنها کار می شد اعتقاد دارم که یکسری ایرادها وجود دارد و باید هر چه زودتر در جهت اصلاح رشته ها توسط یک گروه جدید و طیف فراگیر، اقدام شود و هر چه زودتر این اتفاق بیفتد به تربیت نیروهای متخصص و موفق در رشته تربیت بدنی کمک خواهد شد.
دانشیار دانشگاه تهران افزود: فکر می کنم هر چه سرفصل ها زودتر اصلاح شود موثرتر خواهد بود چون با یک شیب قابل قبول به سمت تحصیلات تکمیلی پیش می رویم و باید نیروهایی تربیت شوند در عرصه فنی، مربی گری و ورود به فدراسیون ها متخصص باشند و گروهی نیز باید این کار را انجام دهد که شامل افراد جدید باشد هر گاه که حرف از تغییر زدیم همان گروه قبلی با همان دیدگاه قدیمی وارد میدان می شود باید از طیف افراد وسیع و متخصص استفاده شود.