به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ عادل مالک استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه آکسفورد در تحلیلی که در این پایگاه اینترنتی منتشر شده نوشت: پنج سال پیش، کشورهای بحرین، کویت،عمان، قطر، عربستان و امارات جمعا 600 میلیارد دلار مازاد مالی داشتند اما صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده این کشورها تا سال 2020 در مجموع 700 میلیارد دلار کسری بودجه خواهند داشت.
وی افزود: تداوم پایدار از قیمت نفت میتواند همه چیز را حتی بدتر کند.
این خبر بد یادآور نیاز کشورهای عربی به ایجاد اقتصادهای متنوع و سرزنده است که در برابر شوک قیمت نفت، مقاومت کنند.
این استاد دانشگاه آکسفورد ادامه داد: مشکل این است که در بسیاری از اقتصادهای کشورهای عربی، سیاست اقتصادی خوب به ندرت برای مقامات حاکم خوب محسوب میشود چرا که متنوع ساختن اقتصاد طبقه حاکم را با چالش مواجه میکند. به عنوان مثال درکویت، ظهور یک طبقه بازرگان مستقل، میتواند قدرت خانواده سلطنتی را تضعیف کند.
مالک کشورهای عربی را به استفاده از تجربه ایران فراخواند و افزود: ایران مدت مدیدی محلی برای منافع گوناگون اقتصادی بوده است. این منافع گوناگون اقتصادی، اقتصاد سیاسی آن، از اقتصاد بازار که طبقه تجاری شهری ایران آن را اداره می کنند تا یک بخش قدرتمند خودرو و یک پایگاه قوی تولید کالاهای مصرفی را عمیقا شکل دادهاند.
وضعیت ژئوپولتیک ایران نیز تنوع بخشیدن به اقتصاد را تشویق کرده است. پس از انقلاب سال 1979 و تحریمهای بینالمللی، گزینههای معدودی به غیر از نفت پیشروی این کشور قرارداشته است. بنابراین ایران مجبور بوده است به بخشهایی مانند پتروشیمی و کالاهای مصرفی توجه کند. درنتیجه، ایران اقتصادی دارد که بسیار متنوعتر از اقتصاد بسیاری از همسایگان عرب آن است.
استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه آکسفورد درباره راه برون رفت کشورهای عربی از فروپاشی اقتصادی نوشت: جوامع عرب برای دور شدن از وابستگی به نفت نیازمند یک راه حل سیاسی جدید هستند که حاکمان را وادار به واگذار کردن عرصه به بخش خصوصی کند.