اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشگاه صنعتی اصفهان یکی از دانشگاه های برتر کشور محسوب می شود که از لحاظ فنی و مهندسی دارای رتبه خوبی می باشد و توانسته در بین ۱۰ دانشگاه برتر ایران در رتبه بندی جهانی قرار بگیرد.
این دانشگاه پژوهشکده های مختلفی دارد که ۸ پژوهشکده برتر در زمینه های مهندسی را داراست که در ادامه به معرفی این پژوهشکده ها می پردازیم:
پژوهشکده آب وفاضلاب
با توجه به سند چشم انداز بیست ساله کشور (دستیابی به دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناوی، متکی به سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی) و به منظور تحقق بخشی از وظایف پژوهشی کشور در بخش صنعت آب و آبفا، پژوهشکده آب و فاضلاب با سه گروه پژوهشی منابع آب، کیفیت آب و مدیریت و بهرهوری در دانشگاه صنعتی اصفهان و مشترک بین شرکتهای آب و فاضلاب استان اصفهان، آب منطقهای اصفهان و آب و فاضلاب روستایی استان اصفهان و دانشگاه صنعتی اصفهان و با موافقت قطعی شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات وفناوری در حال فعالیت می باشد.
توسعه دانش، تکنولوژی و پژوهشهای مرتبط با صنعت آب و آبفا، کمک به حل مسائل، تنگناها و مشکلات صنعت آب و آبفا، ارتقاء فرهنگ پژوهش و نوآوری در صنعت آب و آبفا،تسهیل ارتباط علمی- پژوهشی فی مابین شرکتها و مراجع مرتبط ملی و بینالمللی،رعایت پژوهش مداری در سیاستگذاری، برنامهریزی و تصمیمگیری در فعالیتهای شرکتها،ارتقاء کمی و کیفی و تسهیل در فرآیند نیازسنجی، تعریف، تصویب، انجام و اجرای پروژههای تحقیقاتی، توانمندسازی پژوهشگران و نیروهای متخصص از طریق انجام پروژههای تحقیقاتی و یا پایاننامههای دانشجویی تحصیلات تکمیلی (مرتبط با صنعت آب و آبفا)، ایجاد بستری مناسب به منظور تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی صنعت آب و آبفا و رفع نیازمندیهای مرتبط با این صنعت در سایر صنایع، دستیابی شرکتها به جایگاه مناسب علوم و فناوری (در سطح کشور و منطقه) از طریق نهادینه شدن پژوهش در کلیه ابعاد و افزایش سطح مهارتهای علمی- فنی شرکتها از اهداف این پژوهشکده می باشد.
ماموریت هایی که برای این پژوهشکده دیده شده است شامل مشارکت در فرآیند تصمیم سازیها و سیاستگذاریهای کلان صنعت آب و آبفا،انجام کلیه فرآیندهای عملیاتی طرحهای تحقیقاتی کلان در صنعت آب و آبفا،بررسی و شناسایی نیازهای پژوهشی (نیازسنجی تحقیقات) در کلیه زمینههای مرتبط با صنعت آب و آبفا (تعریف طرحهای ملی) و معضلات و مشکلات مبتلا به شرکتها (تعریف طرحهای خاص منطقهای، نهادینه کردن فرهنگ پژوهش و نوآوری در صنعت آب و آبفا،توانمند سازی پژوهشگران و نیروهای متخصص از طریق انجام پروژه های تحقیقاتی و پایاننامههای دانشجوئی تحصیلات تکمیلی،ایجاد بسترهای مناسب به منظور تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی صنعت آب و آبفا، ایجاد زمینه مناسب برای ارتقاء سطح کیفی فعالیتهای پژوهشی در جهت انجام پژوهشهای بنیادی، کاربردی و توسعهای،انتقال تجارب سایر کشورها در زمینههای مرتبط با صنعت آب و آبفا به داخل و بومیسازی آنها،ایجاد نظام اطلاع رسانی تحقیقات (بانک اطلاعات تحقیقات) صنعت آب و آبفا،ایجاد شرایط مبادله و گردش اطلاعات پژوهشی ( با تأکید بر گردش مجازی، ایجاد نظام ارزیابی دقیق اثر بخشی نتایج پژوهشی حاصل از انجام تحقیقات (اجرای یافتههای پژوهشی و انتقال دستاوردهای حاصل از انجام تحقیقات به مراکز علمی- پژوهشی و صنایع مرتبط، از طریق انتشار نتایج پروژههای تحقیقاتی انجام شده می باشد.
پژوهشکده اویونیک
دانشگاه صنعتی اصفهان با توجه به زیرساختهای موجود و در اختیار داشتن نیروی متخصص مربوطه، اقدام به تأسیس پژوهشکده برق و الکترونیک هوانوردی (اویونیک) نموده است.
در این راستا، دانشگاه صنعتی اصفهان با تخصیص و تجهیز فضای بسیار مناسب جهت پژوهشکده اویونیک شامل مجموعه آزمایشگاهها و کارگاههای اویونیک، سایتهای پژوهشی، دفاتر هیئتعلمی و دفاتر اداری اقدام به راهاندازی این پژوهشکده نموده است. پژوهشکده اویونیک دانشگاه صنعتی اصفهان به طور رسمی در فروردین ماه سال ۱۳۹۲ که مزین به نام حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی میباشد، با حضور معاون وقت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، افتتاح گردید.
پژوهشکده اویونیک با در اختیار گرفتن نیروهای متخصص در گرایشهای مختلف مهندسی برق و کامپیوتر از جمله مهندسی الکترونیک، مخابرات-سیستم، مخابرات-میدان، قدرت، کنترل، سختافزار و نرمافزار امکان پژوهش در بسیاری از حوزههای مهندسی برق و کامپیوتر و به ویژه حوزههای مرتبط با صنایع هوایی همانند سیستمهای مخابرات هوایی، رادار هوایی، سیستمهای ناوبری، سیستمهای کنترل و کمک پرواز، سنسورها و محرکها، سیستمهای کامپیوتری و استاندارهای انتقال داده، سیستمهای قدرت و تأمین نیرو و همچنین سیستمهای یکپارچهسازی را فراهم آورده است.
پژوهشکده اویونیک در اولین گام خود توانسته است در قسمت اویونیک پروژه کلان ملی «توسعه فناوریهای کلیدی در طراحی و ساخت هواپیمای جت مسافربری۱۵۰ نفره» که از مهمترین طرحهای کلان مصوب شورای عالی عتف میباشد، به عنوان دانشگاه محوری فعالیت نماید. فاز مطالعات اولیه این طرح در اسفندماه ۱۳۹۱، فاز شناخت سیستمهای هواپیما در اسفندماه ۱۳۹۲ و فاز طراحی مفهومی آنها در شهریورماه ۱۳۹۳ به پایان رسید. هم اکنون فاز طراحی مقدماتی برخی از سیستمها در حال انجام می باشد و امید است این پژوهشکده در آینده بتواند گره گشای نیازهای گسترده کشور عزیزمان در حوزه برق و الکترونیک هوانوردی باشد.
یکی از اهداف مهم پژوهشکده اویونیک ایجاد یک پل ارتباطی قوی بین صنعت و دانشگاه میباشد تا در راستای دستیابی به فناوریهای پیشرفته، نیازمندیهای پژوهشی صنعت در دانشگاه به صورت مناسبی پوشش داده شود. برخی از ظرفیتها و امکانات پژوهشی که از طریق پژوهشکده اویونیک دانشگاه صنعتی اصفهان قابل حصول است عبارتند از :
۱- امکان تعریف طرحهای پژوهشی و پروژههای بزرگ و پیچیده مورد نیاز صنعت در دانشگاه
۲- ایجاد بستر انجام طرحهای پژوهشی مشترک بین اساتید با تخصصهای مختلف
۳- تخصیص امکانات و فضای تحقیقاتی
۴- امکان استفاده از پژوهشگران تمام وقت پژوهشکده و بانک اطلاعاتی پژوهشگران با تخصصهای مختلف جهت تأمین نیروی انسانی
۵- دارا بودن امکانات و نیروهای متخصص در زمینه کنترل پروژه و روالهای مدیریت پروژه
۶- امکان بهرهگیری از تجارب پژوهشگران و مستندات پژوهشکده به خصوص در زمینه برق و الکترونیک هوانوردی
از جمله اهداف اصلی پژوهشکده اویونیک میتوان به شناسایی و توسعه فناوریهای کلیدی اویونیک اشاره نمود. خوشبختانه پژوهشکده اویونیک به پشتوانه اساتید و دانشجویان توانمند دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان و با تعامل مستمر و سازنده با صنایع اویونیک کشور، در راستای اهداف ترسیم شده گام برداشته است و تا کنون نقش موثری در صنعت هوایی کشور ایفا کرده است. در همین راستای زمینههای پژوهشی و تحقیقاتی پژوهشکده را میتوان در حوزههای مختلف زیر دستهبندی نمود:
الکترونیک و تلفیق سامانهها
سامانههای کنترلی
ناوبری، هدایت کنترل
طراحی آنتن و سازگاری الکترومغناطیس
سیستمهای مخابراتی و رادار
سیستمهای کامپیوتری سخت افزار و نرم افزار
پژوهشکده فولاد
پژوهشکده فولاد به عنوان تشکیلاتی لازم و ضروری جهت گسترش کیفی و کمی فعالیت های مشترک دانشگاه و صنايع فولاد و پاسخ به نيازهاي پژوهش و فناوری در صنعت فولاد در سال ١٣٨٦ در دانشگاه صنعتی اصفهان تاسیس شد. در سال ١٣٨٩ دانشگاه با رويكرد تقويت پژوهش اقدام به تقويت اركان پژوهشي خود به ويژه پژوهشكده فولاد نمود. در اين راستا معاونت پژوهشي و معاونت آموزشي پژوهشكده فولاد تشكيل شدند تا اين پژوهشكده بتواند پاسخگوي نيازهاي پژوهشي و آموزشي صنايع مرتبط باشد.
مسئولان تمام تلاش خود را می کنند تا این پژوهشکده برترین مركز جامع و مرجع پژوهشي داراي قدرت توليد علم و فناوري در مرز علوم و تكنولوژي دنيا در كليه زمينه هاي مرتبط با صنعت فولاد در سطح خاورميانه شود و کمک به خودکفایی و ارزش افزایی صنعت فولاد کشور کند.
ایجاد مرکز تحقیقات کلان و آینده نگر برای صنعت فولاد در کشور، با قدرت نقش آفرینی در سیاستگذاریهای کلان فولاد در کشور، ايجاد توانايي ممتاز تشخيص راهبردهاي فني، مديريتي و اقتصادي برتر در توليد فولاد،ايجاد توانايي ممتاز در تحليل، طراحي، بهينه سازي، نوآوري ، افزایش بهره وری و ایحاد مکانیزمهای بومي سازي در زمينه فرايندها، سيستمها و دستگاه ها مرتبط با صنعت فولاد، ايجاد توانايي ممتاز در استفاده از نتایج تحقیقات دانشگاهی در رفع نیازهای فناوری در صنعت فولاد و ايجاد توانايي در تهيه و تدوين استانداردهاي ملی صنعت فولاد از مهمترین اهداف این پژوهشکده می باشد.
پژوهشکده علوم و تکنولوژی زیر دریا
در سال ۱۳۶۳ این مجموعه با نام مرکز تحقیقات علوم هوایی ودریایی برای طراحی و ساخت شناورهای زیرسطحی درمحل دانشگاه صنعتی اصفهان ایجاد گردید . در مهرماه سال ۱۳۷۱ با تصویب وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری نام این مرکز به پژوهشکده علوم و تکنولوژی زیردریا تغییریافت.
این پژوهشکده دارای بیش از ۵۰۰۰ مترمربع زیربنا و شامل فضاهای پژوهشی، کارگاهی و آزمایشگاهی مجزا می باشد.
این مرکز دارای گروه های پژوهشی برق و ناوبری، سازه - مواد و هیدرودینامیک وامکانات پشتیبانی قابل توجه بوده وبا استفاده از کادرتخصصی مجرب خود در امور پژوهش های منجربه تولید فناوری های پیشرفته و ساخت تجهیزات دریایی و زیردریایی فعالیت می نماید
پژوهشكده علوم و تكنولوژي زيردريا در سال ۱۴۰۰ با توجه به زمينه هاي فعاليت مشروحه زير از حيث جايگاه و ميزان تأثير در صنايع دريايي كشور و منطقه ، در زمره مراكز پژوهشي معتبر و مرجع محسوب ميگردد:
۱. انجام پژوهشهاي كاربردي و توسعهاي دانش بنيان منتهي به تجاري سازي و توليد فناوري هاي زيرسطحي پيشرفته
۲. انجام پژوهش هاي دانش بنيان منتهي به توليد علوم كاربردي و توسعه دانش فني و مهندسي دريايي، در قالب مشاركت با دانشكده هاي مرتبط در دانشگاه صنعتي اصفهان
۳. ارائه مجموعه همگن خدمات علمي و مهندسي و انتقال فناوريهاي پيشرفته و بومي سازي آنها مرتبط با توسعه صنايع زيرسطحي كشور
۴. توسعه تحصيلات تكميلي، تأسيس دورههاي جديد علمي و تخصصي، تعريف و انجام رسالههاي كارشناسي ارشد و دكتري و برگزاري همايشهاي علمي و تخصصي مرتبط با علوم و فناوري هاي زيرسطحي
۵. ايجاد مركز پيشرفته اطلاعات اسناد علمي مرتبط با فناوري هاي زيرسطحي در سطح ملي
۶. ايجاد آزمايشگاه و مركز توسعه خدمات آزمايشگاهي اكروديته دريايي كشور
۷. ايجاد مركز نوآوري تجاري (BIC) در زمينه توسعه فناوري هاي دريايي
۸. ايجاد بسترهاي لازم جهت جذب و بكارگيري قابليتهاي علمي و مهندسي در سطح ملي و بين المللي مرتبط با علوم و فناوري هاي زيرسطحي
۹. تدوين و به روز كردن سندهاي چشم انداز ، راهبردي و نقشه جامع راه توسعه علوم و فناوري هاي زيرسطحي و نظارت مستمر بر حسن اجراي آن در مراكز و سازمان هاي دريايي
پژوهشکده نانو فناوری و مواد پیشرفته
با توجه به اولويت قرار گرفتن فناوري هاي نوين در اسناد و برنامه هاي توسعه علمي تحقيقاتي كشور و نقش همه جانبه اين فناوري در عرصه هاي مختلف جامعه و نيز پتانسيل ها و توانايي هاي علمي، پژوهشي و صنعتي موجود در استان اصفهان، جهت نيل به ارتباط منسجم تر و انجام طرح هاي بزرگ با هدف توليد فناوري، تاسيس پژوهشكده نانو فناوري و مواد پيشرفته در چند سال اخير مورد توجه دانشگاه صنعتي اصفهان قرار گرفته است.
ترويج دانش، اهميت و اثرگذاري نانوفناوري در جامعه ،ايجاد بستر مناسب جهت اجراي برخي پروژه هاي تحقيقاتي-كاربردي مرتبط با فناوري نانو، تلاش در جهت توليد علم و پژوهش در مرزهاي دانش و انتشار نتايج به صورت مقالات علمي و ثبت اختراع (Patent)، تأسيس مركز محاسباتي پيشرفته جهت انجام محاسبات و شبيه سازي در زمينه نانو فناوري و مواد پيشرفته، تجهيز و راه اندازي آزمايشگاه هاي تحقيقاتي،تدوين نقشه جامع نانوفناوري استان و تشکیل گروه هاي تخصصی پژوهشکده نانو فناوری و مواد پيشرفته از جمله اهداف این پژوهشکده می باشد.
پژوهشکده زیست فناوری ومهندسی
حضور دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از دانشگاههای مادر کشور که در زمینه انجام پژوهشهای کاربردی صنعتی و تبدیل علم به ثروت از برترینهای کشور به شمار می رود، موقعیت ویژه ای را برای راه اندازی یک پژوهشکده جامع و توانمند در زمینه انجام پژوهشهای کاربردی زيست فناوري در حوزههای مختلف پزشکی، کشاورزی، صنعتی و مهندسی پزشکی فراهم آورده است.
لذا با توجه به پتانسیلهای ویژه استان اصفهان و منطقه مرکزی کشور و همچنین توانمندیهای دانشگاه صنعتی اصفهان در انجام پژوهشهای کاربردی، پژوهشکده زیست فناوری ومهندسی زیستی دانشگاه صنعتی اصفهان، با هدف توسعه تحقیقات بینرشتهای و تجمیع فعالیتهای پژوهشی مرتبط با زیست فناوری و مهندسی زیستی، در سال ۱۳۸۷ در دانشگاه صنعتی اصفهان راهاندازی گردید.
در حال حاضر این پژوهشکده از نه گروه پژوهشی فعال در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، محیطی، دارویی و پزشکی تشكيل شده است. این گروهها از پتانسیل بسیار مناسبی در توسعه زمینههای کاربردی دانش زيست فناوري و پاسخگویی به نیازهای فناوری کشور برخوردار میباشند. در حال حاضر ۴۶ عضو هیأت علمی شامل ۹ استاد، ۷ دانشیار، ۲۹ استادیار و ۱ مربی با تخصصهای مختلف در گروههای پژوهشی زیرمجموعه پژوهشکده به فعالیتهای تحقیقاتی میپردازند.
درسند چشم انداز بیست ساله ، دستیابی ایران به جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه آسياي جنوب غربي با تأکيد بر جنبش نرم افزاري و توليد علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادي، ارتقاء نسبي سطح درآمد سرانه و رسيدن به اشتغال ، هدف گزاری شده است. کاربردهای فراوان زیست فناوری، آنرابه عنوان برجسته ترین نشان پیشرفت بشر و همتراز با فناوری اطلاعات قرارداده و به یکی از مهمترین ابزار برای تامین نیازهای متنوع وگوناگون تبدیل کرده است.
از اينرو اهداف پژوهشکده مطابق با سند ملی زیست فناوری جمهوری اسلامی ایران ،بستر سازی و ظرفیت سازی برای ایجاد، انتقال و توسعه فرایندهای تولید فرآوردههای زیستی،دستیابی و به کار گیری دانش فناوری زیستی گیاهی مورد نیاز برای افزایش و بهبود کیفیت تولید فرآوردههای راهبردی (گیاهان هدف: گندم، برنج، دانههای روغنی ، چغندر قند، گیاهان دارویی علوفه ای و باغی)، دستیابی و به کارگیری فناوری زیستی در زمینه تولید فرآوردههای تشخیصی پیشگیری و درمانی دامی و بهبود کیفیت و کمیت غذای دام از طریق زیست فناوری، دستیابی به استانداردهای جهانی در زمینه تضمین کیفیت فرآوردههای زیست فناوری، استفاده از زیست فناوری برای حفظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی، استفاده از زیست فناوری برای پاکسازی محیط زیست، زمینه سازی برای توسعه زیست فناوری در بخش صنعت، معدن و انرژی، افزایش کیفی وکمی محصولات غذایی، ارتقاء سطح ایمنی موادغذایی و تبدیل ضایعات کارخانههای موادغذایی به موادی با ارزش افزوده بالا می باشد.
علاوه براین، پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات، پژوهشکده شهید اعتباری هم از زیر مجموعه های این دانشگاه هستند که در امر تحقیق و پژوهش کشور را یاری می دهند.
آنچه واضح است حضور فعال و پررنگ دانشگاه صنعتی اصفهان در مجامع علمی و تحقیقاتی است که دستاوردهای این پژوهشگاه ها را در معرض دید قرار می دهد.