اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دانشگاه شیراز یکی از از قدیمیترین دانشگاههای ایران است که در سال ۱۳۲۵ خورشیدی تأسیس شد. این دانشگاه یکی از ۵ دانشگاه مادر در رشتههای مهندسی به شمار میآید.
دانشگاه شیراز اولین دانشگاه کشور است که مدرکش بینالمللی شد و همچنین «اولین دانشگاه ایران» که برنده جایزه نوبل در آن سخنرانی کرد. این دانشگاه با داشتن شش پژوهشکده تخصصی توانسته فعالیت های زیادی در جهت پیشبرد اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
پژوهشکده علوم اجتماعی،پژوهشکده نجوم، اختر، فیزیک و فناوری ابزارهای نجومی،پژوهشکده نانو تکنولوژی،پژوهشکده بیوتکنولوژی،پژوهشکده صنایع نفت و گاز فراساحلی،پژوهشکده علوم و فنون هوا دریا،پژوهشکده علوم اجتماعی از جمله پژوهشکده های این دانشگاه می باشد.
پژوهشکده علوم اجتماعی
پژوهشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز با هدف ساماندهی مراکز تحقیقاتی در زمینه علوماجتماعی (مرکز جمعیتشناسی، مرکز مطالعات اجتماعی زنان و مرکز منطقهای مطالعات اجتماعی – روانشناختی جوانان) تقویت سازمانیافته ابعاد نظری و عملی پژوهش در علوماجتماعی و حمایت از آموزشهای علوماجتماعی به لحاظ کارآیی و کاربردی، در دانشگاه شیراز فعال گردیده است.
پژوهشکده نجوم، اخترفیزیک و فناوری ابزارهای نجومی
رصدخانه ابوریحان بیرونی توسط یوسف ثبوتی و با همکاری فرانسیس گانین (ادوارد) در سال ۱۳۵۴ راهاندازی و تأسیس شد و فعالیتهای این مرکز کم و بیش در طول سه دهه گذشته ادامه داشته است.
از جمله اهداف این مرکز تحقیقاتی میتوان انجام تحقیقات و رصدهای حرفهای در زمینه نجوم و اختر فیزیک ذکر کرد. در این مرکز فعالیتهای دیگر همچون آموزش و تعلیم دانشجویان، ترویج و اشاعه دانش نجوم و... در کنار اهداف فوق صورت میگیرد.
تنها مرکز نجومی در ایران که میتوان از لحاظ امکانات و توانایی با این مرکز رصدخانهای مقایسه کرد، رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی دانشگاه تبریز میباشد. رصدخانه ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز فعالترین مرکز رصدخانهای کشور و نخستین رصدخانه پس از رصدخانه مراغه (قرن هشتم هجری) است که در ایران تأسیس شد و تاکنون در میان رصدخانههای فعال و حرفهای جایگاه نخست را در زمینه تحقیقات و رصدهای نجومی به خود اختصاص داده است.
پژوهشکده نانو تکنولوژی
پژوهشکده فناوری نانو دانشگاه شیراز فعالیت رسمی خود را در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۶ آغاز نموده و تاکنون موفق به انجام اقدامات شایان توجهی در راستای گسترش، هدفمند کردن و ارتقای سطح کیفی فعالیت های پژوهشی محققین دانشگاه شیراز در زمینه فناوری نانو گردیده است.
در حال حاضر بیش از ۳۰ تن از پژوهشگران دانشگاه شیراز در قالب گروه های تحقیقاتی در زمینه های نانو الکترونیک، نانوبیو، نانو شیمی، نانو فیزیک، نانو مواد، نانو محاسبات، نانو مهندسی شیمی و نانو مکانیک مشغول به تحقیق و فعالیت می باشند. هدف از تأسیس این مرکز، ایجاد بستری مناسب برای فعالیت پژوهشگران حوزه فناوری نانو در دانشگاه شیراز، هماهنگ نمودن فعالیت های متونع، فراهم آوردن زمینه ای مساعد برای نزدیکی و ارتباط هرچه بیشتر تخصص های گوناگون این فناوری نوین، و نیز تلاش در جهت تولید علم و گسترش مرزهای دانش در سطح جهانی و آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه نانو فناوری می باشد.
پژوهشکده بیوتکنولوژی
با درایت و تأکید مقام معظم رهبری و مسئولین محترم نظام جمهوری اسلامی ایران در راستای تحقق چشم انداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران به جنبش نرم افزاری و بهبود سطح کیفیت و امنیت زندگی مردم، سند ملی راهبرد زیست فناوری (ایران سبز) در جمهوری اسلامی ایران تدوین و تصویب شده است که مجموعه زیست فناوری دانشگاه شیراز در سال ۱۳۸۴ تأسیس گردد.
اهداف این پژوهشکده می توان به ایجاد محور و جهت دار نمودن تحقیقات زیست فناوری در راستای کاربردی نمودن آنان، کمک به حل مسائل و مشکلات و تنگناهای کشور در زمینه های علوم پایه، کشاورزی، فنی مهندسی، دامپزشکی و رشته های وابسته به آنها و ارتقاء سطح علمی در این رشته ها از طریق فعالیتهای پژوهشی، همکاری با مراکز آموزش عالی، مؤسسات پژوهشی و سازمانهای اجرائی در زمینه های فوق الذکر، اتخاذ سیاستهای راهبردی در مورد پژوهش و توسعه و توجه اساسی به پیگیری این مسئله به عنوان محوری بنیادین در توسعه کشور با عنایت به کارآیی تحقیقات زیست فناوری و آموزش دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی در زمینه تحولات علمی جدید و روشهای نوین زیست فناوری و ارتقاء سطح تحقیقات دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی اشاره کرد.
در پایان بد نیست با قطب های علمی این دانشگاه نیز آشنا شویم:
انجیر دیم
خطرات زمینشناسی زیست محیطی
گاز
مدیریت آب در مزرعه
مطالعات ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی
مطالعات تولیدمثل در گاوهای شیری پرتولید
ویروسشناسی گیاهی
قطب علمی پژوهشهاي فرهنگي و ادب فارس
قطب علمی افزارههای سوئیچینگ الکترونیک نوری
دانشگاه شیراز توانسته با داشتن مراکز پژوهشی نظیرگروه پژوهشی فرآوری آبزیان، مرکز تحقیقات بیماریهای پرندگان،مرکز تحقیقات تابش،مرکز تحقیقات دورسنجی و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS،مرکز تحقیقات محیط زیست در صنایع نفت و گاز، مرکز جمعیتشناسی، مرکز زمینشناسی پزشکی، مرکز محیط زیست و توسعه پایدار، مرکز مطالعات ادبیات کودک،مرکز مطالعات حمل و نقل و ترافیک، مرکز مطالعات خشکسالی، مرکز پایش هوشمند تصویر و ماشین بینایی،مرکز پژوهشی گیاهشناسی باغ ارم،مرکز تحقیقات ویروسشناسی گیاهی،مركز پژوهشهاي جوي و اقيانوسي، مرکز پژوهشهای فرهنگ اسلامی و مرکز مطالعات راهبردی خلیج فارس نقش به سزایی در توسعه مراکز تحیقاتی در کشور داشته باشد.