به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اختراع گواهينامه اختراع سندی است كه اداره مالكيت صنعتی برای حمايت از اختراع صادر میكند و دارنده آن میتواند از حقوق انحصاری بهرهمند شود.
در ماده 15 قانون ثبت اختراعات حقوق ناشی از گواهینامه اختراع به ترتیب زیر است:
الف ـ بهرهبرداری از اختراع ثبت شده در ایران توسط اشخاصی غیر از مالك اختراع، مشروط به موافقت مالك آن است. بهرهبرداری از اختراع ثبت شده به شرح زیرخواهد بود:
1 ـ در صورتی كه اختراع درخصوص فرآورده باشد:
اول ـ ساخت، صادرات و واردات، عرضه برای فروش، فروش و استفاده از فرآورده.
دوم ـ ذخیره به قصد عرضه برای فروش، فروش یا استفاده از فرآورده.
2 ـ در صورتی كه موضوع ثبت اختراع فرآیند باشد:
اول ـ استفاده از فرآیند.
دوم ـ انجام هر یك از موارد مندرج در جزء (1) بند (الف) این ماده درخصوص كالاهایی كه مستقیماً از طریق این فرآیند به دست میآید.
ب ـ مالك میتواند با رعایت بند (ج) این ماده و ماده (17) علیه هر شخص كه بدون اجازه او بهرهبرداریهای مندرج در بند (الف) را انجام دهد و به حق مخترع تعدی كند و یا عملی انجام دهد كه ممكن است منجر به تعدی به حق مخترع شود، به دادگاه شكایت كند.
ج ـ حقوق ناشی از گواهینامه اختراع شامل موارد زیر نمیشود:
1ـ بهرهبرداری از كالاهایی كه توسط مالك اختراع یا با توافق او در بازار ایران عرضهمیشود.
2ـ استفاده از وسایل موضوع اختراع در هواپیماها، وسائط نقلیه زمینی یا كشتیهای سایر
كشورها كه به طور موقت یا تصادفاً وارد حریم هوایی، مرزهای زمینی یا آبهای كشور میشود.
3ـ بهرهبرداریهایی كه فقط با اهداف آزمایشی درباره اختراع ثبت شده انجام میشود.
4ـ بهرهبرداری توسط هر شخصی كه با حُسن نیت قبل از تقاضای ثبت اختراع یا درمواقعی كه حق تقدم تقاضا شده است، قبل از تاریخ تقاضای حق تقدم همان اختراع، از اختراع استفاده میكرده یا اقدامات جدی و مؤثری جهت آماده شدن برای استفاده از آن در ایران به عمل میآورده است.
د ـ حقوق استفاده كننده قبلی كه در جزء(4) بند (ج) این ماده قید شده است، تنها به همراه شركت یا كسب و كار یا به همراه بخشی كه در آن از اختراع استفاده میشده یا مقدمات استفاده از آن فراهم گردیده، قابل انتقال یا واگذاری است.