به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در راستای تکالیف قانونی و قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی مصوب سال 1383 و آئیننامه اجرایی قانون مذکور مصوب سال 13866 و مصوبه مورخ 1390.2.27 شورای پول و اعتبار اقدامات لازم به منظور ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی از جمله تعاونیهای اعتبار را از سالهای گذشته در دستور کار خود قرار داده است.
در این راستا، شورای پول و اعتبار با صدور مجوز موسسه اعتباری کاسپین مشروط به انحلال تعاونیهای اعتبار فرشتگان، الزهرا، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، عام کشاورزان مازندران، حسنات، پیوند، بدر توس و امید جلین موافقت نمود.
متعاقباً با توجه به انحلال تعاونیهای یادشده، مجوز فعالیت موسسه اعتباری کاسپین با سرمایه 3000 میلیارد ریال در مورخ 1394.12.27 صادر شد.
مدیرعامل و اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین موظف شدند، در راستای وظایف خود با طی مراحل حسابرسی،کارشناسی و ارزیابی لازم برای تعیین ارزش و انتقال داراییها و بدهیها و همچنین برآورد میزان مازاد یا کسری هریک از تعاونیهای منحله 8 گانه، اقدام نمایند.
نقل و انتقال داراییها و بدهیها به معنی عدم مسئولیت تعاونیهای منحله در مورد کسری احتمالی نخواهد بود و مسئولیت پاسخگویی به کسری احتمالی داراییهای انتقال یافته در قبال سپردههای شهروندان در هر یک از آنها، بر عهده سهامداران و مدیران تعاونیهای منحله میباشد.
موسسه اعتباری کاسپین مکلف شده است نسبت به طرح دعوی علیه سهامداران و مدیران تعاونیهای مذکور که کسری دارایی دارند، در مرجع قضایی اقدام نماید.
متاسفانه به رغم تاکیدات مکرر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و اخذ تعهدنامههای لازم مبنی بر تسریع در ارزیابی و انتقال داراییها و بدهیهای تعاونیهای منحله، مدیرعامل و اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین در انجام تکالیف و ایفای تعهدات قصور نموده و فرایند ساماندهی تعاونیهای 8 گانه یادشده را با کندی مواجه نمودهاند که برخورد قانونی لازم با آنان به عمل خواهد آمد.
مدیران موسسه اعتباری کاسپین به دلیل وصول دستورات مغایر با رویه تعیین شده در مورد ساماندهی تعاونیهای منحله 8 گانه و برخلاف مفاد نامههای بانک مرکزی و تعهدنامههای مربوطه و بدون کسب نظر این بانک و براساس دستور مرجع قضایی در یکی از استان های کشور، مبنی بر نصب تابلوی موسسه اعتباری کاسپین در تمام شعب تعاونیها و تعویض دفترچههای سپردهگذاران تعاونیهای منحله به رغم عدم تکمیل فرایند نقل و انتقال داراییها، بدهیها و تعیین کسری یا مازاد آنها اقدام نموده و عملاً موجب عدم توانایی موسسه اعتباری کاسپین در مدیریت تامین نقدینگی و پاسخگویی به سپردهگذاران تعاونیهای مذکور و اعتراض سپردهگذاران شده اند.
بر این اساس، پاسخگویی به سپردهگذاران تعاونیهای منحله 8 گانه از سوی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین پس از انجام فرایند نقل و انتقال داراییها و بدهیها و با مسئولیت مستقیم سهامداران و مدیران تعاونیهای منحله در مورد جبران کسری داراییها، امکانپذیر خواهد بود.
در این رابطه هماهنگی لازم با دادسرای جرایم پولی و بانکی با هدف تقویم داراییها و رسیدگی به نحوه چگونگی پرداخت سپردهها صورت گرفته و متعاقباً اطلاعرسانی خواهد شد.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر مسئولیت سهامداران و هیات مدیره تعاونیهای غیرمجاز منحله 8 گانه مذکور، به استناد مجوز فعالیت موسسه اعتباری کاسپین، اقدامات لازم را از طریق این موسسه به منظور صیانت از دارایی تعاونیهای موصوف و مدیریت انتقال دارایی و بدهی تعاونیها و مشخص کردن میزان مازاد یا کسری دارایی هر یک از آنها را اعمال و مراتب را به مرجع محترم قضایی اعلام خواهد نمود، تا متعاقباً حسب تصمیم مرجع مذکور از محل داراییهای تقویم شده، نسبت به پرداخت سپرده سپردهگذاران تعاونیهای مذکور توسط موسسه کاسپین اقدام شود.