کسادی در اقتصاد به دلیل عدم اتکا به داشتههای داخلی است
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مرتضی بکی رکود را در شرایطی تعریف کرد که در دو دوره زمانی پیوسته شاهد رشد منفی در اقتصاد کشور باشیم و ادامه داد: برای خروج از این رکود نیازمند صرف زمان هستیم تا به رشد اقتصادی دست یابیم و به شرایط رونق اقتصادی ورود کنیم.
وی کساد اقتصادی را به معنای کاهش نرخ رشد اقتصادی دانست و افزود: در این شرایط رونق سابق وجود ندارد، اما در همین شرایط تولید افزایش مییابد. در گذشته دارای رشد منفی اقتصادی در کشور بوده ایم و خوشبختانه طی سالهای اخیر شاهد رشد منفی اقتصاد نبوده ایم.
بکی با اشاره به ادعای دولت مبنی بر رشد اقتصادی، گفت: رشد اقتصادی نسبت به هدف گذاری در برنامه پایین است، ولی در مجموع برداشت عمومی از اقتصاد رونق مورد انتظار در فضای کسب و کار را ظهور نمیدهد و با کسادی در اقتصاد کشور مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه در برخی بخشهای اقتصاد با کاهش و در برخی حوزهها با افزایش رشد اقتصادی مواجه بوده ایم، ادامه داد: رشد اقتصادی متاثر از نفت، کشاورزی، خدمات و مسکن است؛ در سالهای گذشته تولید در حوزه مسکن رشد منفی را نشان میداد، اما در حوزه کشاورزی و نفت رشد قابل توجهی را پشت سر گذاشته ایم.
بکی، رشد کلی اقتصاد را برآیندی از بخشهای مختلف اقتصادی تعریف کرد و افزود:مردم عموما تولیدات صنعتی را به عنوان کسب و کار در ذهن دارند و با ترسیم بازار برای مردم، حوزه صنعت به اذهان عمومی متبادر میشود.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه انتظار تولید کنندگان از بازار برآورده نمیشود، تصریح کرد: امیدواریم رشد ۸ درصدی اقتصاد بر اساس برنامه محقق شود. در حوزه اقتصاد مقاومتی نیز باید تعارض موجود در شرایط رکود و عدم سازگاری با این اقتصاد تعریف شود.
بکی با اعلام اینکه اقتصاد مقاومتی به معنای بستن مرزها نیست، توان و تاب آوری بالای این اقتصاد در برابر شوکهای بین المللی را به عنوان تعریفی دقیق از اقتصاد مقاومتی ارائه کرد و افزود: این اقتصاد باید برون گرا و درون نگر باشد و بازارهای بین المللی را مورد توجه قرار دهد و تولیداتی قابل رقابت را عرضه دارد.
وی درآمدزایی پایدار برای کشور را از دستاوردهای اقتصاد مقاومتی خواند و گفت: درون نگری بدین معناست که برنامه استراتژیک برای حضور در بازارهای بین المللی بر مبنای ظرفیتهای درونی اجرا شود تا با هدف قرار دادن بازارهای بین المللی و شناخت ویژگی اقتصاد مسیری بهینه را طی کنیم.
بکی با ذکر مثالی از توفیق بخش اعظم اقتصادهای منطقه ای، خاصه در جنوب شرق آسیا اظهار داشت: این کشورها به رشد و توسعه پایدار و مستمر دست یافته اند و با مقاوم سازی اقتصاد این کشورها در برابر شوکهای بین المللی تاب میآورند.
وی شوک نفتی را از مهمترین تکانههای بیرونی برشمرد و افزود: بازار نفت؛ ناپایدار است و هر گونه افت و خیز در قیمتهای این بازار روی اقتصاد کشورها تاثیر کرده است و موجب نوسانات اقتصادی میشود؛ بنابراین مزیتهای اقتصادی درونی باید شناخته شود.