در باور عموم، این موضوع مطرح است که خوردن مادههای سرد مثل ماست، باعث از بین رفتن حساسیت میشود؛ ولی اینطور نیست. اگرچه علائم را کاهش میدهد از بین نمیبرد و درمان نمیکند.
بهگزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، پیام فرح بخش، دکترای تغذیه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبکه رادیویی سلامت با بیان اینکه حساسیت غذایی زمانی آغاز میشود که فرد وقتی غذای خاصی را مصرف میکند علائمی را بروز دهد که با وضعیت معمولش فرق کند، افزود: حساسیت غذایی، علائمی از قبیل: خارش پوستی، کهیر، تحریکهای پوستی، تغییرات تنفسی یا حالت خفگی دارد؛ اما حساسیتهایی که در خون ایجاد میشود میتواند تغییراتی در سلولهای خونی افراد ایجاد کند. وی با بیان اینکه حساسیت، طیف گستردهای دارد و ممکن است به صورت گوارشی خود را نشان دهند، ادامه داد: حساسیتها واکنشهای ایمنی اند. خیلی وقتها فرد، سالهای سال، ماده غذایی را استفاده میکند و مشکلی ندارد، اما بعد از مدتی دچار حساسیت میشود. بنابراین، حساسیتهای غذایی، در هر روز و هر سال از عمر میتواند بروز کند. این دکترای تغذیه با اشاره به عادات غذایی نامناسب افراد تاکید کرد: عادت غذایی، حساسیت ایجاد نمیکند، اما سبب بروز بیماریهای دیگر میشود. مثلا گوجه و بادمجان دو عاملند که به شدت حساسیت زا ولی مناسبند. وی با بیان اینکه حساسیت، وضعیتی است که شرایط را آزارنده میکند، گفت: شایعترین آلرژن ها، ادویه جاتند. ادویههایی مثل دارچین، فلفل و زنجبیل؛ زردچوبه به شدتِ فلفل حساسیت زا نیست. ادویه جاتی که تندند، حساسیت زایی بیشتری دارند. پس اگر حساسیت به ادویه داریم نباید از آنها استفاده کنیم؛ زیرا با هر بار مصرف، وضعیت ما را خطرناکتر میکند. فرح بخش، با تاکید بر اینکه میوههای آلرژن مثل انگور و خربزه به شدت حساسیت زایند و باعث آلرژیهای فصلی و پوستی نیز میشوند، افزود: فرد ممکن است با مصرف انگور و خربزه دچار خارش، تورم و... شود. همچنین در گروه مغز دانه ها، بادام زمینی، بسیار آلرژی زاست و میتواند خطرناک باشد. وی با بیان اینکه آلرژیهای تنفسی از آلرژیهای پوستی خطرناک ترند و بروزشان شدیدتر است، ادامه داد: برای درمان آلرژیهای تنفسی باید به پزشک مراجعه شود. بسیاری از حساسیتها به صورت معمول با خوردن شیر و لبنیات حس میشود که حساسیت گوارشی است و باعث معده درد و بهم ریختگی سیستم گوارشی میشود؛ سبب آن، وجود پروتئینهایی ست که در شیر وجود دارد. مخصوصا در شیرگاو بسیار حساسیت زاست. دکترای تغذیه با بیان اینکه بسیاری از حساسیتها در دستگاه گوارشی اتفاق میافتد مانند قرمزی و تورم که علائمش با دل درد، نفخ، اسهال و یا حتی دفع خون از فرد خود را نشان میدهد، بیان کرد: عاقلانه این است که آن ماده غذایی حساسیت زا را از برنامه غذایی فرد حذف کنیم. حساسیت به پروتئین گندم یا سلیاک هم میتواند جزو حساسیت گوارشی باشد. وی ادامه داد: افراد برای تشخیص آلرژی، به کلینیکهای آلرژی مراجعه میکنند تا چرایی آن تشخیص داده شود. پس از آنکه فرد متوجه شد به چه مادهای حساسیت دارد باید آن ماده را از برنامه غذاییش حذف کند تا حساسیتش بروز نکند. فرح بخش با بیان اینکه میوههای تابستانی به خصوص توت فرنگی میتواند حساسیت ایجاد کند، گفت: میوههای پاییزی مثل کیوی و انبه نیز برای بعضی، حساسیت ایجاد میکنند؛ بنابراین توصیه میشود ماده حساسیت زا را از فهرست برنامه غذایی خود حذف کنید. وی در ادامه تاکید کرد: در باور عموم این موضوع مطرح است که خوردن مادههای سرد مثل ماست، باعث از بین رفتن حساسیت میشود؛ ولی اینطور نیست اگرچه علائم را کاهش میدهد؛ از بین نمیبرد و درمان نمیکند. این دکترای تغذیه در پایان، در خصوص تداخل غذایی عسل و خربزه اظهارداشت: تداخل خربزه و عسل، حساسیت نیست بلکه این دو ماده با یکدیگر تداخل غذایی دارند و در یک زمان نباید مصرف شوند.