وحید بلالی خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کامران ندری، مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو علت ورود سرمایههای مردم به سمت بازار ارز را اینگونه توضیح داد و گفت: تفکر غالب در جامعه اینطور بود که دلار میتواند سرمایهای با ارزش ثابت باشد و ارزش آن در طول زمان نسبت به ریال تقویت شود. به همین دلیل بخشی از سرمایههای جامعه به سمت بازار غیر مولد ارز حرکت کرد.
*چرا 20 میلیارد دلار در خانهها نگهداری میشود؟
ندری در ادامه علت نگهداری ارز در خانهها را بیاعتمادی مردم به شبکه بانکی دانست و تصریح کرد: به دلیل شکست سیاست سپرده ارزی در سالهای گذشته، نوعی بیاعتمادی بین مردم و سیاستگذار پولی شکل گرفته است که نتیجه آن نگهداری 20 میلیارد دلار ارز در گاوصندوق خانهها است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی ارزش ریال متزلزل بوده و ریسک نگهداری سپردههای ریالی در بانکها نیز بالا رفته است، اظهار داشت: پیشبینی افزایش قیمتها در بازار و ایجاد تورم موجب میشود، اثر نرخ سود بانکی خنثی گردد به همین جهت است که برای حفظ ارزش داراییها منطقی به نظر میرسد که عاملان اقتصادی سرمایههای خود را به سمت سایر داراییهای با دوامی مانند ارز، سکه، طلا و خودرو حرکت دهند.
*3راهکار برای بازگشت ارز خانگی به چرخه اقتصاد
این کارشناس اقتصادی در خصوص راهکار بازگشت ارزهای خانگی به بخش واقعی اقتصاد گفت: «حذف تورم»، «اعتباربخشی به ریال» و «تقویت شبکه بانکی برای اعتماد مجدد مردم» راههایی هستند که میتوانند در بازگشت ارزهای خانگی به عنوان سرمایههای راکد به چرخه اقتصاد کشور موثر باشند.
وی افزود: بر این اساس یکی از الزامات مهم برای از میان بردن تورم، ایجاد اصلاحات اساسی و بنیادی در نظام پولی و بانکی کشور است که در نهایت میتواند اعتبار را به بازارهای داخلی برگرداند.
*شرط هدایت سرمایهها به شبکه بانکی
این کارشناس اقتصادی در ادامه با بیان اینکه به علت مشکلات موجود در ساختار بانکمرکزی، سیاستهای این نهاد پولی در بلندمدت نتیجهبخش نخواهد بود، خاطرنشان کرد: برای بازگشت اعتماد عمومی به شبکه بانکی، باید رسیدگی به ناترازی ترازنامه بانکها و کسری نقدینگی آنها در اولویت قرار گیرد چراکه در این صورت سرمایهها به سمت سپردهگذاری در بانکها حرکت میکنند و درنهایت موجب حفظ ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی خواهد شد.
* خبر ابطال دلارهای خانگی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا صحت ندارد
مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی در پایان با اشاره به شایعاتی مبنی بر بی اعتبار شدن ارزهای خانگی توسط وزارت خزانه داری آمریکا گفت: به دلیل اینکه دلارهای خانگی به مرور زمان جمعآوری شده است، امکان رصد فیزیکی آنها وجود ندارد و بعید به نظر میرسد که وزارت خزانهداری آمریکا بتواند اسکناسهای دلار را ابطال کند.