نویسنده و تحلیلگر برجسته بازار نفت نوشت اگر عربستان امروز سیاست تولید بالا و پایین آوردن قیمت نفت را تداوم بخشد، باید در طی ۳ تا ۴ سال آینده در انتظار ورشکستگی اقتصاد این کشور بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه خبری اویل پرایس، سیمون واتکینز نویسنده و تحلیلگر برجسته بازار نفت نوشت، ظاهرا عربستان و متحدانش در اوپک که پس از مخالفت روسیه با کاهش بیشتر تولید جنگ قیمت را در بازار نفت به راه انداختند، تبعات فاجعه بار تجربه قبلی ریاض در اتخاذ سیاست افزایش تولید طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ را از یاد برده اند. اما این بار احتمالا این اقدام ماجراجویانه عربستان برای این کشور و متحدانش تبعات بسیار جدی تری از ۴ سال قبل خواهد بود.
آخرین باری که عربستان در سال ۲۰۱۴ همین استراتژی را برگزید، این کشور شانس بسیار بیشتری نسبت به وضعیت کنونی برای موفقیت داشت. در آن زمان تصور عمومی بر این بود که با افت قیمت نفت برنت به زیر ۷۰ دلار، تولید کنندگان نفت شیل آمریکا نمیتوانند به حیات خود ادامه دهند. در آن زمان همچنین میزان ذخایر ارزی عربستان به ۷۳۷ میلیارد دلار میرسید و به این کشور اجازه میداد که بدون آسیب دیدن جایگاه پول ملی خود که به دلار گره زده شده و بدون نگرانی از کسری بودجه عظیم خود رویکرد جنگ قیمت در بازار نفت را به پیش ببرد. به علاوه در آن زمان روسیه تنها یک ناظر علاقمند بود که در حاشیه بازار به تماشای این رقابت میان عربستان و تولید کنندگان شیل نشسته بود.
عربستان در اکتبر ۲۰۱۴ به حدی به موثر بودن استراتژی خود امیدوار بود که در جریان نشستهای خصوصی در نیویورک میان مقامات سعودی و دیگر مقامات عالیرتبه صنعت نفت جهان، سعودیها میگفتند کشورشان میتواند برای یک تا ۲ سال قیمت ۸۰ تا ۹۰ دلاری قیمت نفت را تحمل کند. سعودیها در این نشستها اذعان میکردند که ۲ هدف عمده از پایین آوردن عمدی قیمت نفت دنبال میکنند. هدف نخست نابود کردن صنعت نوپای نفت شیل آمریکا بود و هدف دوم فشار بر سایر اعضای اوپک برای مشارکت در سامان بخشیدن به سهمیه بندی عرضه نفت. اما سیاست سعودیها مبنی بر روانه کردن میلیونها بشکه نفت ارزان به بازار نه تنها موجب بهینهتر شدن و کاهش هزینههای تولید نفت شیل توسط شرکتهای آمریکایی شد بلکه در طی ۲ سال مجموعا ۴۵۰ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی اعضای اوپک کاست. عربستان به دلیل اتخاذ این رویکرد نادرست از مازاد بودجه بی سابقه ۹۸ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۵ به نقطهای رسید که ناگزیر شد برای تامین هزینههای خود ۲۵۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود برداشت نماید.
وضعیت اقتصادی و سیاسی عربستان در سال ۲۰۱۶ و به دنبال اجرای ۲ سال سیاست نفت ارزان به حدی به وخامت گرایید که محمد التویجری، معاون وزیر اقتصاد عربستان در آن زمان اظهار داشت: «اگر ما اقدامات اصلاحی در پیش نگیریم، و اگر اقتصاد جهان در همین وضعیت فعلی باقی بماند، عربستان در طی ۳ تا ۴ سال آینده ورشکسته خواهد شد.» این بدان معناست که اگر عربستان امروز نیز سیاست تولید بالا و پایین آوردن قیمتها را تداوم بخشد، باید در طی ۳ تا ۴ سال آینده در انتظار ورشکستگی اقتصاد این کشور بود.