دبیر کارگروه مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه سال گذشته از محل مشاغل خانگی ۳۵ هزار شغل جدید ایجاد شده، گفت: همچنین ۱۹ هزار نفر در مدت بیماری کرونا به تولید کالاهای بهداشتی مقابله با کرونا در مشاغل خانگی اقدام کردند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مهناز امامدادی در مورد مشارکت فعالان مشاغل خانگی در تولید اقلام بهداشتی مقابله با کرونا گفت: با وجود اینکه برخی از فعالان مشاغل خانگی در سال گذشته آمار خود را اعلام نکردند، اما تا قبل از سال جدید ۱۹۰۰ نفر در مشاغل خانگی به سمت اقلام بهداشتی سوق پیدا کرده بودند که در آخرین آمار این رقم به حدود ۱۰ برابر رسیده یعنی در حال حاضر حدود ۱۹ هزار نفر از طریق مشاغل خانگی به تولید اقلام بهداشتی مانند ماسک، گان (لباس سراسری)، کاور، کاور کفش و کاور جسد اقدام میکنند، قبلاً روزی ۴۵ هزار ماسک تولید میشد که الان این رقم به بیش از ۳۰۰ هزار ماسک رسیده است.
وی گفت: طرح ملی مشاغل خانگی هم از ظرفیت زنان سرپرست خانوار و هم ظرفیت سایر افراد استفاده میکند و تا ۱۷ فروردین امسال تعداد زیادی از فعالان در قالب طرح ملی توسعه مشاغل خانگی به تولید اقلام بهداشتی مقابله با کرونا پرداختند.
دبیر کارگروه مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با همکاری جهاد دانشگاهی که خود آن مجموعه از طرف سازمان غذا و دارو مجوزهای لازم برای تولید محصولات بهداشتی مقابله با کرونا دارد، ۶۰ هزار گان و کاورهای مختلف مانند کلاه، کاور کفش و کاور جسد تولید شده و در اختیار وزارت بهداشت قرار داده شده است.
به گفته امامدادی، سامانه OHOP.IR با شعار هر خانه یک محصول قرار است نیازهای نظام سلامت را تهیه کند و در این سامانه فقط فعالان مشاغل خانگی حضور ندارند بلکه بالغ بر ۵۰۰ سایت تولیدی که اقلام بهداشتی و نیازهای ضروری نظام سلامت را تهیه میکنند و مجوزهای لازم را از طریق این سایت دریافت میکنند محصولات تولیدی آنها جمعآوری و شناسایی میشود و اگر افراد دیگری مجوز داشته باشند به سایت میپیوندند.
وی این را هم گفت که برای کاهش ترددهای مردم قدم مؤثری برداشته شده و مواد اولیه برای کارگاههای تولیدی خانگی تهیه میشود و محصولات آنها به وسیله این سایت جمع آوری و در اختیار نظام سلامت قرار میگیرد و بیش از ۵۰۰ سایت تولیدی در این زمینه فعال است و کسانی که مایل به همکاری با این سایت هستند، باید از طریق سایت هر خانه یک محصول اقدام کنند.
دبیر کارگروه مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این را هم گفت:گروههای جهادی به صورت رایگان و جداگانه به ارائه خدمات میپردازند، اما گروه مشاغل خانگی از طریق سایت جهاد دانشگاهی اقدام به تولید کالاهای بهداشتی مانند تولید گیاهان دارویی برای اسپریهای ضدعفونیکننده و یا بستهبندی مواد ضدعفونیکننده اقدام میکنند.
امامدادی در پاسخ به این پرسش که آیا مواد تولید شده در کارگاههای مشاغل خانگی از استاندارد وزارت بهداشت پیروی میکند، گفت: در مورد مواد ضدعفونیکننده جمعآوری و تمیز کردن و بستهبندی گیاهان دارویی بر عهده مشاغل خانگی است، اما تولید مواد ضدعفونیکننده در کارگاههای ایزوله و زیر نظر وزارت بهداشت تولید میشود و در کارگاههای مشاغل خانگی کارهایی مانند بستهبندی و یا برچسب زدن به به این محصولات انجام میشود. بنابر این تولید این محصولات با نظارت و استاندارد وزارت بهداشت انجام میگیرد.
دبیر کارگروه مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد اشتغال ایجاد شده از طریق مشاغل خانگی گفت: وقتی آمار تولید ماسک بهداشتی از ۴۵۰۰ عدد در روز الان ۱۰ برابر شده بنابر این افراد شاغل هم از ۱۹۰۰ نفر به بیش از ۱۰ برابر یعنی ۱۹ هزار نفر رسیده است.
وی همچنین در مورد روش تهیه مواد اولیه گفت:فعالان مشاغل خانگی از طریق سایت OHOP اقدام میکنند و همچنین برای محصولات آنها بازاریابی با همکاری بخشهای مختلف صورت میگیرد و مواد تولید شده آنها ضدعفونی میشود، بخشی از ماسکهای نخی در مراحل ایزوله و کاملاً بهداشتی تولید میشود و قبل از مصرف هم کاملا ضدعفونی میشوند.
امامدادی در مورد نحوه تمدید مجوز مشاغل خانگی گفت: قبلاً مجوز مشاغل خانگی دو ساله اعتبار داشت الان این مجوزها ۵ سال یکبار تمدید میشود و برای فروردین امسال که هیچ مشکلی نبود، اما برای ماه اردیبهشت که مجوز برخی مشاغل خانگی رو به اتمام است فعلا گفتهایم نگرانی از این بابت وجود ندارد و تا اطلاع ثانوی که شرایط کشور از نظر بیماری کرونا به حالت عادی برگردد، مجوز مشاغل خانگی اعتبار دارد و کسانی که میخواهند با این مجوزها وام بگیرند، از نظر ما این مجوزها فعلا اعتبار دارند.
وی این را هم گفت: یک سامانه پیامکی در نظر گرفتهایم که به افراد دارای مجوز اطلاعرسانی میشود که مثلا مجوز شما ظرف دو سه ماه آینده تمام میشود و برای تمدید آن مراجعه شود.
دبیر کارگروه مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد بیکاری سایر مشاغل خانگی گفت: برخی از افراد که تولیدات مرتبط با آنها به خاطر کرونا متوقف شده از مشاغل خانگی هم بیکار شدهاند که آمار دقیقی هنوز دریافت نکردهایم و خود ما بر اساس رشتهها و اطلاعاتی که داریم برخی از فعالیتها راکد شدهاند، اما آن بخش که برای تولید مواد ضدعفونی فعال بوده است، برعکس اشتغال ایجاد کرده است.
وی در مورد اینکه آیا بیکاران مشاغل خانگی مشمول بیمه بیکاری میشوند گفت:چون فعالان مشاغل خانگی به صورت خویشفرما بیمه بودهاند بنابر این مستمری بیمه بیکاری ندارند، چون تحت پوشش قانون کار قرار ندارند البته با وزارت بهداشت هماهنگی شده است که برای کسانی که امکان شروع فعالیت زیر نظر وزارت بهداشت و تولید محصولات ضدکرونایی دارند، باید به سامانه وزارت بهداشت مراجعه و ثبتنام کنند.
امامدادی همچنین در مورد آمار اشتغال از محل مشاغل خانگی گفت:سال گذشته در مجموع ۳۵ هزار نفر شغل جدید از مشاغل خانگی ایجاد شد البته به دلیل شرایط کرونا در بهمن و اسفند این روند متوقف شد، عدهای از افرادی که در صف گرفتن تسهیلات بودند و هنوز وام دریافت نکردهاند اکنون باید به بانک مراجعه کنند و اشتغالی که از محل این پروندهها و با وام بانکی ایجاد میشود در آمار امسال اعلام خواهد شد.
وی گفت: سال گذشته ۳۵ هزار و ۹۰۰ نفر مجوز مشاغل خانگی دریافت کردند که ۲۰ هزار نفر از این افراد وام گرفتهاند و حدود ۳۵ هزار شغل ایجاد شده است، البته بعضی قبلا هم به تولید کالاهای مشاغل خانگی میپرداختند که صرفا نیاز به مجوز داشتند که گرفتند، بنابر این با آورده خود بدون نیاز به وام بانکی به تولید میپردازند.
وی تأکید کرد: برخی از فعالیتهای مشاغل خانگی اعتبار و وام زیادی نمیخواهند و با آورده متقاضی راهاندازی میشوند.