به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با برنامه «بحث روز» رادیو ایران درباره وظیفه حاکمیت در حمایت از بازار سرمایه گفت: توسعه و حمایت از بازار سرمایه وظیفه حاکمیت است و حاکمیت این مسئولیت را به شورای عالی بورس واگذار کرده است تا نمایندگانی که در این شورا از حوزه های مختلف حضور دارند با همکاری یکدیگر حمایت لازم را از این بازار به عمل آورند.
وی درباره ورود مجلس به مسئله بورس اظهار داشت: با توجه به فراگیری بازار سرمایه و فعالیت بسیاری از مردم در آن مجلس نیز از حوزه تقنینی و نظارتی به مسئله بورس ورود می کند و ما در همین روزهای اخیر جلسات مختلفی را با حضور وزیر اقتصاد و رییس سازمان بورس برگزار کردیم.
قادری ادامه داد: در این جلسات جمع بندی هایی انجام شد به عنوان مثال ایرادات و اشکالات مصوبات شورای عالی بورس را تذکر دادیم و بحث فروش اوراق تبعی را مطرح کردیم که قرار شد بررسی شود. حمایت از بورس حتما باید انجام شود اما باید دقت کنیم کارها را با شتابزدگی انجام ندهیم و کارشناسی و دقت لازم را به خرج دهیم. مجلس میتواند برای حل مشکلات بازار سرمایه طرحی را ارائه کند اما بهتر است، دولت لایحه جامعی را برای ساماندهی بازار بورس به مجلس ارسال کند.
وی افزود: بازار سرمایه در شرایط کنونی امکان و فرصتی را برای حل مشکلات کشور فراهم کرده است، دولت نباید اجازه دهد تا این فرصت تبدیل به یک تهدید شود بلکه باید حتی تهدیدهای موجود را هم تبدیل به یک فرصت برای کشور کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان گفت: ایرادات و اشکالات کنونی بازار بورس باید رفع و به شکلهای مختلف موجب ثبات نرخ سهام شود، در این عرصه میتوان از روشهای دیگر کشورها برای حمایت از بازار بورس مانند بازارگردانی، استفاده از ابزارهای پوشش ریسک و بیمه سهام و ... استفاده و آنها را تبدیل به قانون کرد.
دولت و مجلس برای حمایت از بورس اقدام عملی انجام دهند
عباسعلی حقانی نسب کارشناس ارشد بورس درباره ویژگی های سرمایه گذاری در بازار سرمایه گفت: بازار بورس به دلایلی هم در دنیا و هم در ایران بهترین روش سرمایه گذاری است. هم نسبت به بازارهای دیگر سود بیشتری دارد و هم امنیت بیشتری دارد و هم سودی که سرمایه گذار کسب می کند سود پاکی است و باعث زیان جامعه نمی شود. بازار سرمایه می تواند باعث افزایش تولید و شفافیت شده و مبنای وحدت جامعه شود.
وی با اشاره به لزوم اقدام عملی مجلس و دولت برای حمایت از بازار سرمایه اظهار داشت: نمایندگان فعلی مجلس با وعده مالیات بر عایدی سرمایه رای آوردند و به مجلس راه یافتند. مالیات بر خانه های خالی به تنهایی کافی نیست و قرار بود قانون مالیات بر عایدی مسکن، مالیات بر عایدی خودرو و مالیات بر کالاهای مصرفی در مجلس تصویب شود.
حقانی نسب ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در یکی از بیانات خود گفتند اقتصاد کشور را معطل روابط با کشورهای دیگر نکنید، این حرف کاملا درست است و همه ما باید را مورد توجه قرار دهیم. دولت در سال پایانی خود قرار دارد و ممکن است در این مدت لایحه مالیات بر عایدی سرمایه را به مجلس ارائه نکند، آیا مجلس باید معطل حرکت دولت بماند و جریان سوداگری در کشور همچنان با قدرت به کارش ادامه دهد؟
کارشناس ارشد بورس با بیان اینکه ما نمی توانیم موانعی را بر سر بازار سرمایه ایجاد کنیم و از آن انتظار داشته باشیم رو به جلو حرکت کند گفت: بازار سرمایه یک بازار حرفه ای بلند مدت است و ما باید ابزارهای آن را به دست مردم برسانیم. اگر فردی بخواهد از این ابزارها استفاده کند باید 50 روز در بازار سرمایه صبر کند اما فردی که به صورت مستقیم، کوتاه مدت و غیرحرفه ای بخواهد وارد بازار شود ظرف 10 دقیقه می تواند این کار را انجام دهد. این افراد اصطلاحا دیر آمده اند و زود می خواهند بروند.
حقانی نسب در پایان اظهار داشت: برخی افراد که اسم اقتصاددان را یدک می کشند و الفبای ارزش گذاری شرکت ها را هم بلد نیستند اما در بین مردم چهره هایی شناخته شده هستند با اظهارات نادرست خود تاثیر منفی بر بازار می گذارند و ما از آنها درخواست می کنیم که تا جایی که ممکن است نظر خود را به صورت عمومی مطرح نکنند.
سرمایه گذاری در بورس به معنی مشارکت در پیشرفت اقتصاد کشور است
مهدی حاجیوند کارشناس بورس و استاد دانشگاه نیز که مهمان دیگر برنامه بود درباره مزیت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه نسبت به بانک و سایر بازارها گفت: مزیت بازار سرمایه نسبت به بانک این است که به دلیل معافیت های مالیاتی تامین مالی ارزان در آن اتفاق می افتد، شفاف است و مشارکت عمومی را به همراه خود دارد. علاوه بر این باعث جذب نقدینگی می شود، به ویژه در کشور ما که نقدینگی بالاست بسیار مفید است. وقتی فردی با هدف سرمایه گزاری و کسب سود اقدام به خرید مسکن،خودرو،ارز و سکه می کند این به معنی تحمیل تورم و نقدینگی به اقتصاد است اما اگر همین فرد وارد بازار سرمایه شود در حقیقت به تولید کمک می کند.
وی در مورد ضرورت داشتن نگاهی صحیح به بازار سرمایه عنوان کرد: نگاهی که مردم باید به بازار سرمایه داشته باشند نگاهی میان مدت و بلند مدت است و اگر یک سرمایه گذار در این روزها می بیند که ارزش سرمایه اش کاهش پیدا کرده نباید با تصمیمات هیجانی سهم خود را به فروش برساند. آن سرمایه گذار باید بداند که باید در طی شش ماه تا 2 سال سود مناسبی را کسب کند. سرمایه گذاری در بورس به معنی مشارکت در چرخیدن چرخ اقتصاد کشور است.
حاجیوند با اشاره به لزوم تشکیل میز بورس در مجلس گفت: پیشنهاد من به نمایندگان مجلس این است که میز واحدی به نام میز بورس در مجلس تشکیل شود تا دیگر شاهد شنیدن صداهای متفاوت و نظرات پراکنده نمایندگان در مورد بورس نباشیم. بازار سرمایه اخیرا خیلی بزرگ شده و نقدینگی خوبی در آن وجود دارد اگر احیانا اوضاع بورس خوب نباشد این نقدینگی به سمت بازارهای دیگر می رود و به اقتصاد آسیب می رساند.
وی در پایان گفت: راه حل هایی برای تقویت بورس وجود دارند که کوتاه مدت و بلند مدت هستند. در کوتاه مدت باید حمایت ها انجام شده و تعادل بخشی و بازار گردانی خوبی انجام شود. در بلند مدت باید افرادی که سررشته ای از بورس ندارند فقط در این مورد درد دل کنند و از اظهارات غیرکارشناسانه ای که بر بازار سرمایه تاثیرگذار است بپرهیزند و همچنین سازمان بورس در این زمینه باید کمیته ای به نام کمیته فرهنگ سازی و اطلاع رسانی تشکیل دهد. دولت، مجلس و همه مردم باید دست به دست هم دهیم تا ثبات به اقتصاد کشور بازگردد.