صدیقه سینا، دبیر اجرایی ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیریونساز، در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز، با همکاری انجمن حفاظت در برابر اشعهی ایران و دفتر حفاظت در برابر اشعهی سازمان انرژی اتمی ایران، ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیریونساز را در تاریخ ۱۳ و ۱۴ مردادماه ۱۴۰۰، بهصورت مجازی برگزار میکند.
مدیر مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز افزود: این کنفرانس با هدف ارتقاء سطح فرهنگ کار با پرتوها و سنجش و ایمنی پرتوها در کاربردهای مختلف پزشکی، صنعتی، آموزشی، پژوهشی و تشویق پژوهشگران حوزههای مختلف به انجام تحقیقات درزمینهی سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیر یونساز برگزار میشود.
وی ادامه داد: محورهای کنفرانس شامل دو دستهی اصلی سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیریونساز میشود. در حوزهی غیریونساز تأکید بسیاری بر تکنولوژی ۵G و فرصتها و چالشهای مربوط به این تکنولوژی است. با توجه به اینکه کاربرد نسل پنجم شبکههای تلفن همراه، انقلابی در کیفیت زندگی افراد ایجاد خواهد کرد و در چندسال آینده اپراتورهای مخابراتی بهدنبال گذار به شبکههای مبتنیبر نسل پنجم شبکه موبایل هستند، درحال حاضر تکنولوژی ۵G و چالشهای مربوط به حفاظت در برابر امواج رادیویی بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای حفاظت در برابر اشعه کشور است که لازم است نهادهای علم کشور، سازمان انرژی اتمی ایران، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و اپراتورهای تلفنهای همراه، بهطور جدی به بررسی این دغدغهها بپردازند تا اعتماد عموم افراد جامعه درخصوص گذار به شبکههای ۵G هرچه بیشتر جلب شود.
سینا در مورد ضرورت برگزاری این کنفرانس اظهارداشت: با توجه به استفاده روزافزون پرتوها در بهرهوری و پیشرفت پزشکی، تحقیقات و صنایع کشور و دانش و فناوریهای پیشرفتهی موجود در تجهیزات و همچنین ارتباط مستقیم با زندگی روزمرهی مردم، نیاز فراوانی به برگزاری چنین گردهماییهای علمی و تخصصی بین مجامع دانشگاهی و تحقیقاتی و صنایع کشور با حضور متخصصین داخلی برای تبادلنظر در زمینهی آخرین دستاوردها و تجارب بینالمللی وجود دارد. برنامهریزی برای ارائهی هرچه بهتر توانمندیها و ضروریات کاربرد پرتوها در کشور و همچنین ایجاد فضای تبادلنظر با رویکرد ایمنی این گونه کاربردها از اهداف برگزاری چنین رویدادهای علمی است که امید است با استقبال صنایع، مشارکت صاحبنظران علمی و صنعتی و ارائهی تجربیات گوناگون در زمینهی سنجش و ایمنی پرتوها، گامی مهم دررمینهی پیشرفت صنایع و استفادهی بیخطر از پرتوها برای مردم برداشته شود.
دبیر اجرایی ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی بیان کرد: از تعداد ۷۷ مقالهی دریافتشده در دبیرخانهی این کنفرانس، تعداد ۳۹ مقاله برای سخنرانی مجازی و ۳۰ مقاله بهصورت پوستر مجازی پذیرش شده است که در قالب ۸ جلسهی سخنرانی مجازی و ۴ جلسهی پوستر مجازی ارائه خواهند شد.
وی به حضور میهمانان ویژهی این برنامه نیز اشاره کرد و گفت: ازجمله مهمانان ویژه و سخنرانان کلیدی این کنفرانس، دکتر Harald Breitkreutz مدیر تولید کمپانی ENVINET GmbH آلمان، دکتر امیر موافقی عضو هیأتعلمی پژوهشکده علوم و فنون هستهای، دکتر غلامرضا رئیسعلی رابط ملی جمهوری اسلامی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و استاد پژوهشگاه علوم و فنون هستهای و دکتر سید محمدجواد مرتضوی استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز هستند.
مدیر مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز با بیان اینکه دانشگاه شیراز از دیرباز یکی از دانشگاههای پیشتاز در زمینهی سنجش و ایمنی پرتوها بوده، اظهار داشت: از سال ۱۳۵۶ و قبل از تصویب قانون حفاظت در برابر اشعه در مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۶۸، دستورالعملهای حفاظت در برابر اشعه توسط مرکز تحقیقات تابش این دانشگاه تدوین شده بود و بهطور کامل در دانشگاه شیراز اجرا میشد.
وی ادامه داد: این مرکز با امکانات و متخصصین توانمندی که دارد نقش بسزایی در ارتقاء فرهنگ ایمنی کار با پرتوها در استان فارس و جنوب کشور داشته است و پس از تصویب قانون حفاظت در برابر اشعه نیز، همواره بهبود و ارتقاء ایمنی کار با پرتوها را در دستور کار خود قرار داده است.
سینا تأکید کرد: همکاری نزدیک مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز با دفتر حفاظت در برابر اشعهی سازمان انرژی اتمی، در طول چند دههی گذشته، نتیجه مثبتی در بهبود وضعیت امر حفاظت در برابر اشعه در استان فارس بهنسبت دیگر استانها را در پی داشته است.
استادیار بخش مهندسی هستهای دانشگاه شیراز گفت: در همین زمینه مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز، ارتباط تنگاتنگی نیز با انجمن حفاظت در برابر اشعهی ایران در زمینههای مختلف ازقبیل برگزاری دورههای متعدد و متنوع حفاظت در برابر اشعه، برگزاری جایزۀ فیزیک بهداشت سیمین و کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیریونساز دارد.