بازار دنیا از واکسن کرونا اشباع نیست که ما هروقت و با هرتعدادی که بخواهیم، بتوانیم آن را بخریم.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عبدالحسین روحالامینی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، روز گذشته باحضور در ویژه برنامه زنده «انارستان» با موضوع واکسن کرونا، به بحث پیرامون ابعاد علمی، فنی، و سیاسی این موضوع پرداخت و گفت: «ساخت یا خرید واکسن کرونا ابعاد مختلفی دارد که بهتر است با درنظر گرفتن تمام زوایا آن را بررسی کنیم. بازار دنیا از واکسن کرونا اشباع نیست که ما هروقت و با هرتعدادی که بخواهیم، بتوانیم آن را بخریم. واکسن آنفولانزا هم که سالها پیش ساخته شده، از یکسال قبل سفارش گرفته میشود، بهار تولید، تابستان توزیع و زمستان مصرف میشود. پس خیال نکنیم دسترسی به خرید واکسن، مخصوصا واکسن کرونا که تمام جهان در اولویت دریافت آن هستند به همین راحتی امکان پذیر است. تولید هر واکسنی که به مرحله تست انسانی میرسد باید از چند مرحله مطالعاتی بگذرد. درفاز اول تست بر روی تعداد محدودی نزدیک به ۶۰ نفر، اگر این مرحله موفق بود، تست حدود چند صد نفری و درمرحله سوم تست چندهزار نفری، حالا پس از این مرحله واکسن به اصطلاح وارد مرحله صنعتی میشود و زیرساختها و میزان تیراژ آن که صنعتی یا نیمه صنعتی است مشخص میشود؛ اما هنوز فاز مطالعاتی چهارم ادامه دارد. این فاز مطالعاتی برای بررسی عوارض بلند مدت آن در نظرگرفته شده است و تقریبا حدود ۵ سال و یا بیشتر طول میکشد.»
روحالامینی در ادامه فازهای مطالعاتی، پیرامون روشهای موجود ساخت واکسن نیز افزود: «واکسنها معمولا به سه روشِ سنتی یا ویروس ضعیف شده، ماده پروتئینی، و روشهای ژنی که به دو صورت "DNA" و "RNA" هستند، ساخته میشود.»
عضو کمیسیون بهداشت و درمان با اشاره به این نکته که مطالعات علمی تولید واکسن به روشهای ژنی سال هاست که درایران هم درحال انجام است، گفت: «ما مخالف تکنولوژی نیستیم، اما ساده هم نیستیم. این تصور اشتباه است که ما با تولید واکسن به روش ژنی مخالفیم؛ اما نه تنها مخالف نیستیم، بلکه آن را یکی از مؤثرترین روشهای تولید واکسن میدانیم. که نه فقط آمریکا و انگلیس، بلکه بسیاری از کشورهای دیگر هم درحال مطالعه و آزمایشات ساخت واکسن با این روش هستند. اما حالا فارغ از مسائل سیاسی و عدم اعتماد ما به برخی کشورها، یک نکته علمی و فنی برای تهیه نکردن واکسنهای موجود داریم. تولید واکسن به روشهای ژنی، همانطور که میتواند اثربخشی بیشتری داشته باشد، میتواند عوارض بلندمدت ناشناختهای نیز داشته باشد. اما واکسنهای موجود نه تنها هنوز فاز مطالعاتی چهارم و بررسی بلند مدت را آغاز نکرده اند. بلکه با گرفتن یک تاییدیه اضطراری، میخواهند فاز سوم تست انسانی را روی مردم جهان انجام دهند. ماهم اجازه نمیدهیم مردم ما موش آزمایشگاهی تست چنین واکسن حساسی شوند.»
کوواکس چه بود و ما چه کردیم؟
عضو کمیسیون بهداشت مجلس پیرامون کواکس و ابهامات موجود در رابطه با درخواست ایران برای واکسن، گفت: کواکس یک قرارداد از برنامههای سازمان بهداشت جهانی، در رابطه با بحث واکسن کرونا است. یک قرارداد مشترک از چند شرکت تولید کننده واکسن که اینها سبد پیش خرید واکسنهای خود را از مدتها قبل به همه کشورهای دنیا ارائه کردند. ماهم از همان موقع درخواست دادیم و متعهد پرداخت یک مبلغی هم به عنوان پیش پرداخت شدیم. حالا خیلیها میگویند ما که هزینه پرداخت کردیم و واردات واکسن انگلیسی و آمریکایی را ممنوع کردیم، پس پولمان چه میشود؟ موضوعی که خیلیها از آن بی اطلاع اند این است که در این قرارداد دو مدل درخواست وجود داشت؛ اجباری و اختیاری، که مسئولین مربوطه با هوشمندی بسیار از همان اول گزینه واکسن اختیاری را انتخاب کردهاند، یعنی ما اختیار داریم از واکسنهای موجود در بازار جهانی هر واکسنی که مورد تایید خودمان بود را خریداری کنیم و مجبور به خرید یک واکسن از قبل مشخص شده نیستیم.
روح الامینی ضمن دادن اطمینان خاطر به مردم ایران، افزود: ما مسئول سلامت مردم هستیم، چه از طری تولید واکسن که اولویت اولمان است چه از طریق واردات آن و یا از طریق تولیدات مشترک با کشورهای مورد اطمینان.
ما در ساخت مشارکت میکنیم، اما برده محصول نهایی نمیشویم!
روح الامینی درباره مشارکت ایران در ساخت واکسن کرونا با دیگر کشورها گفت: تعریف ما از مشارکت در ساخت با تعریف بعضی کشورها متفاوت است. ما انتظاری که از یک تولید مشترک داریم این است دو کشور درجریان تمام مراحل تولید از جمله مرحله مطالعاتی تا فرمولاسیون واکسن، نحوه ترکیب، کنترل، طریقه نگهداری، و سایر فرایند تولید تا رسیدن به یک محصول نهایی، باشند. اما تعریف بعضی کشورها از مشارکت این است که آنها محصول نهایی را دراختیار ما بگذارند و ما فقط مرحله بسته بندی آن را انجام دهیم.
اما ما با مشارکت در ساخت مشکلی نداریم، اما به هیچ عنوان برده محصول نهایی که حتی نحوه نگهداری آن را هم به ما نمیگویند نمیشویم.»
روح الامینی ضمن ابراز امیدواری از مشارکت با کشور در کوبا در ساخت واکسن کرونا، ادامه داد: «قرار است همکاریهای خوبی با کشورهای دیگر از جمله کوبا داشته باشیم که براساس همین نوع مشارکت فعالانه خواهد بود و امیدواریم به نتایج خوبی برسد.»
فصل چهارم برنامۀ «انارستان» به کارگردانی یاسر غفاری و تهیه کنندگی علی خواجه، روزهای زوج هر هفته ساعت ۱۶ و تکرار آن ساعت ۲۴ و ۹ صبح از شبکه افق پخش میشود.