به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر برخی رسانههای منتقد دولت از عبور قیمت برنج از ۱۰۰ هزار تومان خبر دادهاند. بررسیهای ایرنا نشان میدهد برنج ۱۰۰ هزار تومانی احتمالا شامل یک نوع برنج خاص و لوکس یا محصولات عرضهشده در مناطق شمالی تهران میشود زیرا در سطح کشور قیمت برنج های پرمصرف خیلی کمتر از ارقام ادعایی منتقدان دولت است.
بررسی میدانی نشان میدهد که اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج درجه یک اعلا در بازار شمال کشور به دلیل افزایش هزینههای تولید حداقل ۵۰ هزارتومان و همین برنج در استانهای بزرگ کشور همچون تهران حداقل ۶۰ هزارتومان به فروش میرسد که بخشی از این افزایش قیمتها ناشی از وجود دلالان و واسطه گران سودجو است که به بازار این محصول دامن میزنند تا سود بیشتری نصیبشان شود.
البته ناگفته نماند که برنج پرمحصول شمال کشور یا سایر استانهای تولید کننده با قیمتهایی کمتر از نرخ مذکور در بازار عرضه و به دست مردم میرسد.
وضعیت بازار هوشمند کالاها نیز نشان میدهد که حتی در فروشگاههای اینترنتی که قیمت بالاتر از مغازهها است عبور قیمت برنج درجه یک از ۱۰۰ هزار تومان تنها یک دروغ بوده و همچنان قیمت این محصول در بازار همانند ماه گذشته با اندکی نوسان عرضه میشود.
همچنین دولت سیزدهم برای تنظیم بازار و حمایت از اقشار ضعیف و کم درآمد هم در فروشگاهها به وفور برنج تایلندی با قیمت ۱۲ هزارو ۵۰۰ تومان عرضه میکند که علاوه بر نرخ مناسب آن همه اقشار میتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
طبق آمارهای موجود نیاز سالانه کشور به برنج ۳ میلیون تن است که از این میزان سالانه و در شرایط خوب آب و هوایی با بارندگی مطلوب بین ۱.۵ تا ۲ میلیون تن برنج در داخل کشور تولید و مابقی از محل واردات تامین میشود. این درحالی است که سال گذشته به دلیل استمرار خشکسالی و کاهش بارندگی میزان تولید کاهش چشمگیری یافت که همین امر در افزایش قیمت برنج در دولت دوازدهم رخ داد.
برخی رسانههای منتقد دولت سیزدهم به گونه ای جلوه میدهند که گویا در همین چند ماهی که دولت جدید بر سر کار آمده، دست اقشار متوسط و کمدرآمد از برنج درجه یک ایرانی چون طارم، هاشمی و صدری اعلا کوتاه مانده و پیش ازاین میتوانستند برنج درجه یک ایرانی خریداری کنند، در حالی که از سالهای قبل خرید برنج درجه یک ایرانی توسط اقشار پردرآمد صورت میگرفت و اقشار دیگر امکان خرید و تامین این نوع برنج را در دو دولتهای گذشته نیز نداشتند.
اقشار متوسط هم پیش از این و در دولت قبل برنج هایی با قیمتهای متوسط خریداری و مصرف میکردند و امروز نیز برنجهایی با قیمت بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومانی خریداری میکنند. بنابراین این اقشار از گذشته نیز قدرت خرید برنج درجه یک ایرانی را نداشتند که امروز توقع می رود با توجه به شرایط فعلی اقتصادی که از دولت قبلی به جای مانده است بتوانند برنج ایرانی درجه یک مصرف کنند.
از آنجایی که دولتهای قبل نیز برای حمایت از اقشار ضعیف و کم درآمد به واردات برنج با قیمتهای مناسب و ارزان مبادرت میکردند این مهم نیز در دولت سیزدهم به قوت خود باقی ماند و به نحوی اجرا شده که برنج تایلندی با کمترین قیمت های ممکن به دست مردم میرسد.