به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت هفته بهرهوری همایشی با موضوع بهرهوری ملی برگزار شد که در ابتدای این مراسم منصور انبیا؛ رییس دانشگاه علم و صنعت گفت: تعریفی که متخصصین برای بهره وری ارائه کرده اند، استفاده بهینه از منابع برای رسیدن به بهترین نتایج است و در دهه اخیر با گسترش تفکر دانش بنیان باور به عدم رضایت به اقتصاد سنتی موجود و لزوم حرکت به اقتصاد مبتنی به دانش فراگیر شد.
وی ادامه داد: باید بپذیریم که رمز ارتقا بهرهوری در دانش بنیان شدن تولید است و این مسئله بدون مشارکت دانشگاهها امکان پذیر نیست. مهم نیست چه تعداد چاه نفت داریم، بلکه این اهمیت دارد از چاههای نفتی چه مقدار نفت استخراج میکنیم.
انبیا در پایان سخنان خود مطرح کرد: این مسئله فقط با توسعه فناوری و تفکر دانش بنیان امکان پذیر است که میتواند به تحقق بهرهوری کمک کند و دانش بنیانی به معنای یادگیری بازیگران اقتصادی برای بهبود وضعیت است.
در ادامه مراسم میرسامان پیشوایی؛ رئیس سازمان ملی بهرهوری کشور با بیان اینکه قدمت بهره وری در ایران ۶۰ سال است و از سال ۱۳۴۴ به طور رسمی عضو سازمان بهره وری آسیایی شدیم، افزود: قدمت فرهنگ بهرهوری در ایران، بیشتر از این حرف هاست.
وی ادامه داد: اهداف ما در برنامههای توسعه کشور رشد اقتصادی کشور بر اساس بهرهوری بوده است و امسال رهبر انقلاب در پیام نوروزی تاکید بر بهرهوری داشتند و دغدغه بهرهوری را دغدغه ملی دانستند. سال جاری فصل جدیدی در تاریخ بهرهوری است و باید یک حرکت جمعی را برای از بین رفتن چالش کاهش بهره وری شکل دهیم.
پیشوایی گفت: در ۱۰ سال گذشته شاخص بهرهوری کل کشور حدود منفی یک درصد بوده است و عملکرد مطلوبی نداشتیم. در همین سالها کشورهایی در آسیا بوده اند که متوسط رشد اقتصادی از محل بهره وری شام ۱.۸ درصد بوده است. در دو سال گذشته رشد شاخص بهره وری کشور مثبت بود. رشد شاخص بهره وری در سال ۱۴۰۰ مثبت ۲.۹ درصد بوده و جامعه بهره وری از این امتحان سربلند بیرون آمده است.
رییس سازمان بهرهوری در پایان سخنان خود افزود: اگر دو سال پیاپی رشد بالای ۳ درصد را تجربه کنیم، تازه به شاخص سال ۱۳۹۰ میرسیم. سازمان ملی بهره وری ۳ رویکرد اساسی را در نظر دارد، اول تکمیل چرخه تنظیمگری بهره وری کشور است. مشکل کشور ما این است که سیاستها اجرا نمیشود و باید بهره وری به نظامات کلیدی مانند تخصیص بودجه متصل شود. رویکرد دوم جریان سازی نوآوری بهره وری است که باید مورد توجه قرار بگیرد. در بخش خصوصی و دولتی، قسمتی از کار ما خطر پذیری است. یکی از مجموعههایی که قرار است به ما کمک کند وزارت جهادکشاورزی است. سومین رویکرد بحث هوشمندسازی و مردمی سازی زیست بوم بهره وری است و هدفمان این است که کردم پای کار بهره وری بیایند. در اسفند گذشته، اطلاعات کشور را از طریق سامانه آیینه بهره وری ایران در اختیار عموم مردم قرار دادیم.
در پایان مراسم میثم لطیفی؛ رئیس سازمان اداری، استخدامی کشور گفت: نظام حکمرانی ایرانی، اسلامی سه بعد دارد. در صدر آن عدالت محوری است. بعد دوم بهره وری و رشد است. اگر عدالت باشد و رشد نباشد، گویی این سازه با تلاطم مواجه هست. بعد سوم هم، مربوط به رضایت است. اگر عدالت و بهره وری داشته باشیم، رضایت هم خواهیم داشت.
وی ادامه داد: ما در شرایطی قرار داریم که نیازمند به تصمیمهای سختیم. داستان کرونا شرایط اقتصادی و اجتماعی دنیا را بهم ریخته. شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و سلامت و بهداشت با چالهایی ایجاد شده است. علاوه بر آن جنگی که در شرق اروپا اتفاق افتاد، باعث شده تا قیمت نهادهها روزانه تغییر کند. این مسائل باعث شده تا تصمیمات بزرگی بگیریم.
لطیفی در ادامه مطرح کرد: اولین مصوبه دولت در سال ۱۴۰۰ خرید تضمینی کندم با قیمت بالاتر از قیمت پیش بینی بود. قیمت گاز در هر متر مکعب یک سنت است، درحالی که در دنیا به ۴۰ سنت میرسد. در قانون نوشته شده امسال پاداش برای مدیران و اعضای هیئت مدیره شرکتهای دولتی بر اساس میزان بهره وریشان باشد.
رئیس سازمان اداری، استخدامی کشور در انتهای سخنان خود افزود: امسال باید از کل رشد ۸ درصد اقتصادی، رشد ۳.۵ درصد را از محل بهره وری داشته باشیم و نوآوری بدون پذیرش خطر امکان پذیر نیست و سخت کوشی شرط لازم بهرهوری است.