به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، چندی پیش خبرگزاری رویترز در گزارشی مدعی شده بود که صادرات نفت ایران به چین کاهش یافته و روسیه با تخفیفهای چند ده دلاری بازار نفت ایران در چین را تصاحب کرده است.
سپس بلومبرگ در گزارشی خبر از مذاکرات چین و روسیه برای واردات نفت جهات پر کردن مخازن چین داد. طبق این خبر، چینیها قصد دارند ذخایر استراتژیک خود را با نفت ارزان روسیه پر کنند و در واقع نفت روسیه جایگزین نفت کشوری در بازار چین نشده است.
همچنین آمار اوپک در ماه آوریل نیز میزان تولید نفت ایران را ۳۶ هزار بشکه بیش از تولید نفت در سه ماه نخست ۲۰۲۲ عنوان کرد. افزایش تولید نفت ایران در حالی رقم خورد که برخی رسانههای خارجی مدعی کاهش حدود ۳۰۰ هزار بشکهای صادرات نفت ایران به چین بودند، ادعایی که با توجه به گزارش رسمی اوپک مبنی بر صعودی بودن تولید نفت ایران درست به نظر نمیرسد.
در این بین، اتاق بازرگانی تهران آماری را از رقم صادرات نفتی ایران به چین منتشر کرده است که حاکی از کاهش ۷۵ درصدی فروش نفت به این کشور بود.
پیش از این نیز اتاق تهران در آمارهای جداگانه مدعی صادرات روزانه تنها فقط هزار بشکه نفت ایران به چین در سال ۲۰۲۱ بود. آماری که در تضاد کامل به گزارشهای نهادهای داخلی و موسسات خارجی ردیابی نفتکشها بود و این موسسات ارقامی بین ۶۰۰ هزار تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز را عنوان کرده بودند.
مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین در صفحه توئیتر خود در واکنش به ادعای اتاق تهران مبنی بر کاهش صادرات نفت به صورت کنایهآمیزی نوشت: وقتی اتاق بازرگانی تهران آمار اشتباه میدهد و این آمار، مستندِ نشر غلط بزرگ توسط رسانهی متصل میشود.
حریری در ادامه توضیح داد: نه بنده و نه اتاق تهران مرجع اعلام آمار فروش نفت ایران در دوره تحریم نیستیم، اما آمار رسمی اوپک نشان میدهد در چند ماه اخیر ۳۶ هزار بشکه در روز تولید نفت ایران افزایش داشته است، (با توجه به ظرفیت پالایشی ثابت ایران) این موضوع بدین معنا است که حداقل صادرات نفتمان نسبت به قبل جنگ اوکراین کم نشده است.
از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم، اتاق بازرگانی تهران با انتشار گزارشهای ماهانه مدعی تقریبا صفر شدن صادرات نفت ایران به چین شده است.
اینکه بازرگانان این اتاق با استناد به چه «مرجع رسمی و معتبر» اعدادی را از صادرات نفت ایران عنوان میکنند که برخلاف تمامی گزارشهای نهادهای رسمی داخلی و خارجی است، سوالی است که تاکنون به آن پاسخ داده نشده است.