گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در طی سالهای گذشته تفکیک وزارت بازرگانی از وزارت صنعت بارها مطرح شده است، موافقان تفکیک وزارت صمت بر این باورند تشکیل وزارت بازرگانی منجر به تمرکز بر سیاستهای تولید در یک وزارتخانه میشود که به نفع تولید کننده و در نهایت اقتصاد است در حالی که مخالفان معتقدند در صورت تشکیل وزارت بازرگانی اگر تمرکز این وزارتخانه بر بازار و تنظیم بازار برود تولید یک بار دیگر به حاشیه رانده میشود. دانشجو در گفتگو با اساتید اقتصادی نظرهای موافق و مخالف و دلایل آنها را در خصوص ضرورت یا عدم ضرورت تفکیک وزارت بازرگانی را به اطلاع خوانندگان میرساند.
سید مرتضی افقه؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در پاسخ به این سوال که آیا با تفکیک وزارت بازرگانی و ایجاد یک وزارتخانه مستقل برای این بخش در اقتصاد کشور موافق هستید، گفت: از یک بعد موافق هستم، به این دلیل که وزارت صمت توانایی انجام چند وظیفه را توامان ندارد. این موضوع باید از سالهای گذشته حل و فصل میگردید تا وزارت صنعت بتواند عمده فعالیتهای خود را به درستی پیش ببرد و در سایر زمینهها دچار کاستی و عملکرد ضعیفی نشود.
وی در این باره گفت: به عینه ثابت شده وزارت صنعت همزمان توانایی به سرانجام رساندن همه وظایف خود یا اداره همزمان وزارت صنعت، معدن و بازرگانی را ندارد به همین خاطر مدیریت سه وزارتخانه در توان وزرای معرفی شده نبوده است، به همین دلیل بهتر است این وزارتخانه تفکیک شود تا وظایف ذیل وزارت بازرگانی در نهادی مستقل و با مدیرانی کاربلد و کارآموخته در این حوزه مدیریت شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز خاطر نشان کرد: هر چند ماهیت فعالیتهای هر دو وزارتخانه صمت و بازرگانی در طول هم قرار دارد و در نهایت به تجارت و تولید منتهی میشود، اما ماهیت برخی فعالیتهای این وزارتخانهها بسیار متفاوت از هم است لذا نیازمند تشکیل وزارتخانه تخصصی جداگانهای هستیم.
استاد اقتصاد با بیان اینکه از ابتدای امر نباید این وزارتخانهها با هم ادغام میگردید، گفت: ادغام این وزارت خانهها از ابتدا اشتباه بود به همین دلیل شاهد عدم توانایی وزارتخانه در امر مهم نظارت بر توزیع کالای وارداتی هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در پاسخ به این سوال که آیا تشکیل وزارت بازرگانی میتواند منجر به کاهش قیمتها یا جلوگیری از گران فروشی در بازارهای مختلف شود، گفت: نه الزاما، به این دلیل که بخشی از گرانیها و تورم موجود ناشی از مسائل سیاسی و تحریمها و ناکارآمدیهای مدیریتی است که از سیستم بروکراسی دست و پاگیر که مانع تولید بیشتر شده است، لذا کاهش قیمتها وابسته به عوامل مختلفی است که نیازمند تحولات ساختاری است.
وی در این باره خاطر نشان کرد: عدم اصلاحات ساختاری که منجر به افزایش تولید نشود به این معنا نیست که با تشکیل وزارت بازرگانی به کاهش قیمت کمک میکند، بنابراین برای بازدهی بیشتر وزارت بازرگانی، فعال سازی تولید بسیار مهم است تا در سایه این فعالیت، تجارت گسترش بیابد و تجارت بتواند حاصل بخش تولید را به دست مصرف کننده داخلی یا خارجی برساند. به دلیل بی توجهی مدیران در سالهای گذشته به مقوله تولید و عدم تصمیم گیری قاطع در این موضوع، بخش تولید زمین گیر شده، لذا بخش تجارت هم خیلی نمیتواند فعال باشد.
افقه در پایان گفتگو خاطر نشان شد: باید از دولت و مجلس برای تفکیک وزارت بازرگانی حمایت کرد، چرا که نباید بار سنگینی بر دوش وزارت صنعت گذاشت. وزارتی به این بزرگی با این حجم از کار نه تنها نمیتواند وظایف مربوط به خود را انجام دهد، وظایف اضافی که بر عهده این وزارتخانه گذاشته میشود مانع کارکردهای میشود که از این وزارتخانه انتظار میرود.
انتشار یادداشت و گفتگو از کارشناسان و فعالان اقتصادی به معنی تایید محتوای آن توسط گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو نیست.