گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در بیست و سوم شهریورماه ۱۴۰۰، سید ابراهیم رئیسی به معاون اول خود دستور داد تا سامانه جامع تجارت را در یکزمان بندی مناسب پیگیری و به نتیجه برساند. همچنین سید رضا فاطمی امین وزیر صمت پیش از نشستن بر کرسی وزارت یکی از اصلیترین برنامهها خود را تکمیل سامانه جامع تجارت عنوان کرده بود.
بر اساس برنامه پیشنهادی وزیر صمت در شهریور ۱۴۰۰، یکی از اصلیترین مأموریتهای وزارت صمت در سال ۱۴۰۰، تکمیل سامانه جامع تجارت بهویژه تبادل اطلاعات گمرک و سایر دستگاهها بوده است.
در سالهای اخیر همواره صحبتهایی در خصوص تکمیل سامانه جامع تجارت مطرح شده است با این وجود میان حرف تا عمل فاصله بسیار وجود دارد و تکمیل این سامانه به رؤیایی دستنیافتنی برای کشور تبدیل شده است.
حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت گفت: در دولت قبل ۲ مرتبه تکمیل این سامانه پیگیری شد، علاوه بر این در دولت سیزدهم، آقای رئیسجمهور فرصتی ۱۰۰ روزه را برای تکمیل و تبادل اطلاعات اعلام کردند، بااینوجود همچنان گمرک به وظیفه قانونی خود عمل نمیکند.
بر اساس اظهارنظر دهقانی نیا، گمرک جمهوری اسلامی میبایست تا پایان مردادماه ایجاد دسترسی به پایگاه داده گمرک، ارسال اطلاعات اظهارنامه پته مطابق نیازمندی وزارت صمت، پایداری در ارسال اطلاعات و دادهها، حذف کنترل سامانه مدیریت خدمات پس از ترخیص، دریافت سیستمی مجوزهای ترخیص از سامانه جامع تجارت، اتصال سیستمی پته و اسناد حمل و برخی موارد دیگر را محقق سازد؛ با این وجود بر اساس استعلامات صورتگرفته، گمرک تا میانههای خرداد هیچ یکی از وظایف خود را انجام نداده است.
نکته جالبتوجه این بوده که دهقانی نیا گمرک را تنها عامل در مسیر تکمیل سامانه جامع تجارت عنوان نکرده است. وی دراینخصوص گفت: تا زمانی که گلوگاهی مانند گمرک که دارای دادههای بسیار مهم برای رصد زنجیره تجارت است برطرف نشود، دیگر نیازمندیها هم مشروط به این موضوع باقی میماند.
بر اساس اعلام وزارت صمت، از ابتدای تیرماه سال جاری، مرکز تماس و پاسخگویی به سؤالات کاربران سامانه جامع تجارت به شرکت مگفا (مرکز گسترش فناوری اطلاعات بهعنوان شرکت تابعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)) واگذار شده است. اما گزارشها حاکی از آن است که عملکرد سههفتهای مگفا بهشدت ضعیف بوده و همین امر اعتراض برخی تجار را در پی داشته است.
یکی از فعالان حوزه دخانیات در گفتگو با دانشجو اعلام کرد: از زمانی که مرکز تماس سامانه جامع تجارت به شرکت مگفا واگذار شده است، شاهد روند عجیبی هستیم.
وی ادامه داد: نکته اول این بوده که روند پاسخگویی بسیار کند بوده و در بسیاری از موارد اپراتور تماس تلفنی را پاسخ نمیدهد، از سوی دیگر به دلیل عدم اطلاع کامل اپراتور در خصوص سامانه جامع تجارت، اکثر پاسخها اشتباه، گمراهکننده و بدون حصول نتیجه است.
به گفته این فعال حوزه دخانیات، ادامه این روند ضربات مخربی برای تجار به همراه خواهد داشت. وی دراینخصوص گفت: تجار در حوزههای مختلف تنها قادر هستند برای مشکلات ایجاد با مرکز تماس سامانه جامع تجارت ارتباط برقرار کنند و امکان حضور فرد نیز وجود ندارد، ادامه این رویه روند تجارت کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد و مشخص نیست چرا کسی در این زمینه پاسخگو نیست.
متأسفانه پیگیریهای دانشجو دراینخصوص و طرح پرسش از مسئولان وزارت صمت، بدون پاسخ باقیمانده و مسئولین این وزارتخانه پاسخ به این سؤال منوط به هماهنگی با روابطعمومی عنوان کردهاند.
محمدرضا تاجالدین، مدیر سامانههای دولت الکترونیک مرکز گسترش فناوری اطلاعات در گفتگو با دانشجو ضمن قبول انتقادات وارد شده گفت: در هفتههای اخیر سامانه مرکز تماس به سبب فرآیند تبادلات اطلاعات با مشکلاتی مواجه بوده که خوشبختانه با اتمام فرآیند انتقال، این مشکل مرتفع شده است.
وی در خصوص انتقادات مطرح شده به کارشناسان مبنی بر عدم آگاهی کامل در خصوص سامانه جامع تجارت گفت: در روزهای اخیر جلسات متعدد با کارشناسان مرکز بهمنظور آگاهی و افزایش اطلاعات برگزار شده است و این جلسات بهصورت روزانه در حال برگزاری بوده البته درگذشته این ضعف وجود داشته است.
پس از گفتگو با مدیر سامانههای مگفا خبرنگار دانشجو با تماس با شماره اعلام شده «۹۶۸۶۱۱۱۲» به بررسی روند پاسخگویی کارشناسان مگفا پرداخت.
آنچه مشخص است رویه پاسخگویی به سبب انتقادات مطرح شده توسط تجار و رسانهها، نسبت به هفتههای گذشته با تغییرات مثبتی روبرو بوده است با این وجود حداقل زمان جهت برقراری تماس با کارشناسان این مرکز حدود ۱۵ دقیقه بوده که رویه طولانی محسوب میشود.
از طرف دیگر در هفته آینده میتوان کیفیت پاسخگویی کارشناسان این مرکز را با بررسی نظر تجار و سایر افرادی که با این مرکز تماس برقرار داشتهاند، مورد ارزیابی قرار داد، هرچند تا به امروز عملکرد کارشناسان مگفا قابلقبول نبوده است.
انتهای پیام/