به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، متولی صادرات بنزین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران است و وزارت نفت خارج از رینگ صادراتی شرکت بورس انرژی هیچ محمولهای صادر نمیکند. امسال تنها یک محموله در ۲۴ فروردینماه و به مقدار ۲۹۵ هزار بشکه با اکتان ۸۷ درصد صادر شده است که پس از رقابت در رینگ صادراتی بورس انرژی ایران به بالاترین قیمت یعنی ۷۰ سنت فروخته شد.
اخبار منتشر شده درباره صادرات ارزان بنزین که در برخی رسانهها منتشر شده است قاعدتا مربوط به بنزین غیراستانداردی است که در پالایشگاههای کوچکمقیاس (Mini Refineries) خصوصی تولید شدهاند. این پالایشگاهها میعانات گازی را به قیمت ۹۵ درصد فوب منطقه خریداری و سوخت تولید میکنند و بهدلیل اینکه این پالایشگاههای کوچکمقیاس تأسیسات لازم برای تولید با کیفیت را در اختیار ندارند، عموما سوخت تولیدی آنها غیراستاندارد و غیرقابل استفاده در داخل کشور است، بنابراین خریدار این نوع سوخت عموما کشورهایی هستند که موضوع استاندارد سوخت برایشان اهمیتی ندارد، یا برای بلندینگ و صادرات دوباره از آن استفاده میکنند، بالطبع این سوخت کم کیفیت به قیمت ارزانتر از فوب منطقه صادر میشود.
این نوع سوخت بهدلیل آنکه غیراستاندارد است به وزارت نفت تحویل داده نمیشود و در داخل نیز توزیع نمیشود، این سوخت در مبادی رسمی نیز غیرقابل توزیع است.
در عین حال باید به این نکته نیز دقت کرد که قیمتهایی که در بعضی از سایتها همچون Global Petrol Prices درج شده، قیمتهای عمدهفروشی نبوده، بلکه قیمت خردهفروشی است، به همین دلیل نمیتواند منبع مناسب و صحیحی برای قیمتگذاری بنزین صادراتی باشد.
باید تأکید کرد که مجموعه دولت و وزارت نفت، امسال بنزین ۲۷ سنتی صادر نکرده و از آنجا که مصرف بنزین در کشور افزایش داشته است در شرایط کنونی تنها دغدغه تأمین سوخت مورد نیاز کشور را دارد و تمرکزی بر صادرات بنزین ندارد.
بر این اساس تنها یک محموله آن هم در فروردینماه امسال و با قیمت ۷۰ سنت صادر شده و پس از آن نیز صادرات بنزین تاکنون از طریق وزارت نفت متوقف شده است.