کامران ندری؛ استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص موضوع اخذ مالیات از صد تراکنش و تجاری شدن چنین حسابهایی توضیحاتی در راستای کاهش شبهات مطرح شده داد و گفت: مساله این است که برخی گمان میکنند شورای پول و اعتبار چنین طرحی را مصوب کرده در حالی که شورای پول و اعتبار بانکها را مکلف به همکاری با سازمان امور مالیاتی برای ارائه اطلاعات مالی در راستای روشن سازی و شفافیت درآمدها برای پرداخت مالیات کرده است.
ندری در خصوص اینکه این طرح مشمول دریافت مالیات از چه کسانی میشود، گفت: به عنوان نمونه فروشندگانی که بعد از سخت گیریهای دولت در خصوص دریافت مالیات از تراکنشهای بانکی که با دستگاه پوز، مردم را وادار به واریز پول به کارت خود یا اعضای خانواده اشان میکردند مشمول این قانون میشوند چرا که عدم استفاده از پوز راه فراری برای عدم پرداخت مالیات برای برخی اصناف و مشاغل ایجاد کرده است.
وی در این باره توضیح داد: وقتی قبل از پرداخت حقوق کارمندان و کارگران مالیات آنها کم میشود، سایر اصناف و مشاغل نباید نسبت به پرداخت مالیات معترض دولت شوند. پرداخت مالیات از ابتداییترین اصول اولیه اقتصادی است که در تمام کشورهای دنیا بخصوص کشورهای پیشرفته و توسعه یافته با دقت نظر مردم و مسوولین انجام میشود. به همین دلیل مسوولین امر برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی که عمدتا در حال حاضر کارت به کارت میشود چنین طرحی را مصوب کردند تا مانع هر گونه فرار مالیاتی شوند.
عضو پژوهشکده پولی و بانکی در خصوص این مصوبه و زوایای آن گفت: برخی به اشتباه گمان کرده اند اگر در ماه فردی صد تراکنش مالی اعم از دریافت یا پرداخت داشته باشد که بیش از ۳۵ میلیون تومان باشد، مشمول مالیات میشود، در حالی که این تعریف درست نیست.
وی در این باره توضیح داد: این مصوبه مشمول حال کسانی میشود که تراکنشهای واریزی به حساب آنها در یک ماه در صد بار مبلغ ۳۵ میلیون تومان شود. شورای پول و اعتبار اینجا بانکها را موظف به همکاری با شبکه بانکی کشور کرده تا تعداد تراکنشهایی که در ماه بیشتر از صد بار و مبلغ ۳۵ میلیون تومان میشود که البته مربوط به فعالیتهای تجاری است مالیات بپردازند.
استاد اقتصاد خاطر نشان کرد: بنابراین آنچه مورد نظر است تراکنش واریزی است، نه پرداختی. حتی ممکن است به حساب شما صد بار پول واریز شود، اما کمتر از ۳۵ میلیون تومان شود پس این تراکنش مشمول مالیات نمیشود.
ندری در خصوص اینکه درآمدهای مالیاتی باید در توسعه و تامین رفاه عمومی مردم هزینه شود؛ گفت: علاوه بر تبیین اهمیت موضوع پرداخت مالیات و تاثیر این موضوع بر توسعه کشور، دولت باید به طور خاص به مردم پاسخ دهد که مالیاتهای دریافتی صرف چه هزینههایی میشود و چرا اثرات رفاهی پرداخت مالیات در جامعه چندان هویدا نیست.
ندری در این باره توضیح داد: مردم دنیا مالیات را بابت دریافت خدمات عمومی و افزایش رفاه میپردازند، اما معمولترین خدمات مثل وسایل نقلیه عمومی که به عنوان معمولیترین خدمات عمومی است با ظرفیت مناسب و با کیفیت قابل توجهی به مردم خدمات ارائه نمیکند، پس دولت باید به این سوال پاسخ دهد که چرا با وجود دریافت مالیات، سطح خدمات عمومی مختلف در ایران مناسب نیست.