گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ وزارت کشاورزی قصد دارد با اعمال تعرفه سنگین بر روی صادرات محصولات جالیزی مزیت کشت این محصولات و خروج آنها از کشور را از بین ببرد. هدف از این اقدام جایگزینی کالاهای اساسی با اقلام جالیزی عنوان شده است.
با این حال ابهامات زیادی از جمله آسیب به معیشت کشاورزان، از دست رفتن درآمد ارزی غیر نفتی و آسیب به جایگاه تجاری ایران در منطقه بر این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی وارد شده است.
در این راستا ارسلان قاسمی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو درباره وضع عوارض بر صادرات ۷ محصول جالیزی از سوی وزارت جهاد کشاورزی گفت: وزارت جهاد کشاورزی به بهانه قانون انتزاع خلاف بسیاری از قوانین دیگر عمل میکند.
وی در ادامه بیان کرد: ماده ۲۴ و ۲۵ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار میگوید که هر تصمیمی که به اقتصاد کشاورزی مربوط است بایستی که با نظر تشکلها اتخاذ شود و دوم اینکه بایستی زمان اجرای آن بین ۳ تا ۶ ماه بعد از اتخاذ تصمیم باشد. ولی وزارت جهاد کشاورزی به بهانه قانون انتزاع تصمیمات سرِخود و خلق الساعه از این دست را در یک سال اخیر که دوباره قانون انتراع در اختیار این وزارت خانه قرار گرفته اتخاذ کرده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران در ادامه بیان کرد: بسیاری از تصمیم گیران وزارت جهاد کشاورزی اصلا با بازارهای بین المللی آشنایی ندارند و نمیدانند که اگر در بازرهای بین المللی بر اساس اصول و رویههای جاری عمل نشود، بلافاصله کشوری دیگر جایگزین ما میشود.
قاسمی در ادامه درباره ضرر و زیان وارده به کشاورزان با این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی توضیح داد: در حال حاضر که کشاورز این محصولات را تولید کرده این اقدام وزارت جهاد کشاورزی گذاشتن دست کشاورز در پوست گردو است.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران افزود: این اقدامات و تصمیمات بحث ریشه داری در وزارت جهاد کشاورزی است. وزارت جهاد کشاورزی یا به استناد قانون انتزاع یا به استناد تنظیم بازار این کار را میکند و به قوانین دیگری که در این راستا وجود دارد اصلا توجهی نمیکند.
قاسمی در ادامه درباره اینکه آیا با این محدودیت صادرات میزان قابل توجهی به کشت سایر محصولات کشاورزی اضافه میشود؟ گفت: بله قطعا کشاورز ما وقتی ببیند این محصولات با محدودیت صادرات و وضع عوارض مواجه شده اند به سراغ کشت محصولات دیگری میرود. اما این تصمیم داستان سیب زمینی و پیاز را در کشور ما دوباره تکرار میکند. وقتی یک سال پیاز کم یا زیاد از حد تولید میشود، ناشی از اتخاذ همین تصمیمات خلق الساعه است.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران افزود: اگر کشاورز به محصولی روی بیاورد که با شرایطی اقلیمی آن منطقه سازگار نباشد به آب و خاک آن منطقه آسیب وارد میکند و بهره وری را در آن منطقه پایین میآورد. متاسفانه این تصمیمات غیر کارشناسی و احساسی و بدون توجه به وضعیت بازارهای بین المللی و وضعیت تولید این محصولات جالیزی اتخاذ شده است.
وی در ادامه توضیح داد: قطعا این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی به بازارهای منطقهای ایران برای فروش این محصولات هم ضربه وارد میکند و ما این بازرها را از دست میدهیم. این نوع محصولات جالیزی ما عموما به کشورهای منطقه صادر میشود، زیرا ما امکانات لازم برای نگهداری و صادرات این محصولات به کشورهای اروپایی را نداریم.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران توضیح داد: بیشتر کشورهای همسایه هستند که این محصولات ما را دریافت میکنند و با این تصمیم کشورهای دیگر جایگزین ما خواهند شد و ما اگر دوباره بخواهیم این بازارها را به دست بیاوریم زمان زیادی نیاز دارد.