آخرین اخبار:
کد خبر:۱۰۳۹۵۷۷
نجفی‌منش در گفتگو با دانشجو:

تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف؛ راهکار مدیریت مصرف گاز/ صنایع نباید تعطیل شود

عضو اتاق بازرگانی تهران گفت: تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف ضمن اینکه به اکثر مردم فشار نمی‌آورد، تنها برای مشترکان پرمصرف، قیمت گاز را واقعی و غیر یارانه‌ای خواهد کرد که باعث می شود تا این افراد به سمت استفاده درست از انرژی و گاز سوق داده می‌شوند.

تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف، راهکاری برای مدیریت و بهینه سازی

 

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ نکته قابل‌توجه در خصوص پرمصرفین گاز طبیعی، سطح رفاهی آنان است. بررسی مشترکین پرمصرف یعنی پله‌های ۸ تا ۱۲ در فصل سرد در شهر تهران به لحاظ این شاخص نشان می‌دهد که بیش از ۹۰% از آن‌ها در مناطق مرفه تهران ساکن هستند. به طور مشخص سهم مناطق ۱ تا ۳ شهری تهران از مصرف گاز خانگی به تن‌هایی بالغ بر ۶۶% است.

این مهم نشان می‌دهد که عمده پرمصرفین در مناطق مرفه ساکن هستند. از طرف دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که الگوی مصرف در میان مرفهین، بسیار پرمصرف‌تر از سایر دسته‌های جامعه است. در تهران، بررسی توزیع مصرف مشترکین مناطق ۱ تا ۳ نشان می‌دهد که ۱۰% از کل مشترکین در این مناطق در پله‌های ۸ تا ۱۲ قرار گرفته‌اند. حال آنکه تنها ۱ درصد از ساکنین مناطق میانی (۱۰ تا ۱۲) و مناطق پایینی (۱۸ تا ۲۰) تهران جزو پرمصرف‌ها هستند.

در مقایسه‌ای دیگر در شهر مشهد، بررسی توزیع مشترکین نشان می‌دهد که در مناطق مرفه، بیش از ۱۳% از مشترکین پرمصرف هستند، در حالی که تنها ۲ درصد از ساکنین مناطق ضعیف جزو پرمصرف‌ها به شمار می‌روند. بدین ترتیب مشخص می‌شود که مرفهین جامعه بسیار پرمصرف‌تر از سایر اقشار جامعه هستند. با توجه به این واقعیات، برخی پیشنهاد می‌کنند که با اعمال سیاست‌های قیمتی برای پرمصرف‌ها به کنترل مصرف گاز خانگی بپردازیم و از تعطیلی صنایع خود در فصل سرد سال جلوگیری کنیم.

لزوم استفاده بهینه از منابع گازی

در همین راستا و باتوجه به مطالب مطرح شده، محمدرضا نجفی منش؛ عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگوی اختصاصی خود با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه منابع گازی خوبی در اختیار داریم، تصریح کرد: باید تلاش ما در این راستا باشد که بتوانیم از ذخایر گازی خود به نحو احسنت در راستای رفع نیاز‌های داخلی بهره ببریم. از طرف دیگر، چون ذخایر گازی زیادی داریم، نباید به مصرف بیش از حد و هدر دادن انرژی روی بیاوریم. باید مصرف درست انرژی را یاد بگیریم و سرلوحه کارمان قرار دهیم. بخش زیادی از انرژی در بخش خانگی هدر می‌رود. به طور مثال، برای جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی در خانه‌ها می‌توانیم به دو جداره کردن پنجره‌ها بپردازیم و با بستن منافذ از هدررفت انرژی جلوگیری کنیم. در برخی موارد شاهد هستیم که خانه‌ها تا حد زیادی گرم می‌شوند و از آن طرف پنجره‌ها باز می‌شوند. این غلط‌ترین نوع استفاده از انرژی است و باید در مدل مصرف خود بازنگری کنیم. در مرحله اول باید آموزش نحوه صحیح مصرف را برای مردم داشته باشیم. از طرف دیگر، باید ترتیبی بدهیم تا کسانی که مصرف بالاتری دارند، هزینه‌های بیشتری پرداخت کنند.

کارخانه ها را تعطیل نکنید
وی در ادامه گفت: اعتقاد بنده این است که اگر مسئولین تمهیدات لازم را پیش بینی کنند، در زمستان به لحاظ گاز به مشکل نمی‌خوریم. باید طوری برنامه ریزی کنیم که در سردترین روز‌های سال نیروگاه ها، صنایع و شرکت‌ها خوراک گاز موردنیازشان را داشته باشند. همزمان صرفه جویی در مصرف گاز باید در دستور کار باشد. نباید به بهانه اینکه کمبود گاز داریم به تعطیلی صنایع و شرکت‌ها مبادرت کنیم. زیرا این کار صدمات شدیدی به اقتصاد کشور می‌زند. باید تمهیدات دیگری در نظر بگیریم و کسری را جبران کنیم. یکی از مهم‌ترین راهکار‌ها برای مدیریت مصرف و بهینه سازی مصرف، تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش ضمن اینکه به اکثر مردم فشار نمی‌آورد، تنها برای مشترکان پرمصرف جامعه قیمت گاز را واقعی و غیر یارانه‌ای خواهد کرد. با واقعی سازی قیمت، این مشترکین پرمصرف به سمت استفاده درست و درون الگوی مصرف از انرژی و گاز سوق داده می‌شوند و بدین ترتیب بخش خوبی از ناترازی گاز به این شکل پوشش داده می‌شود. حتما کسانی که پرمصرف هستند، باید مبالغ بالاتری به نسبت مردم عادی و در درون الگوی مصرف پرداخت کنند.
نجفی منش خاطرنشان کرد: دو عامل مهم در مصرف بیش از حد انرژی در کشورمان موثر هستند. اول، عدم ارائه آموزش‌های لازم به مردم در راستای مصرف صحیح انرژی است. باید یک کار فرهنگی همه جانبه برای تصحیح الگوی مصرف در کشور انجام شود. باید به مردم توضیح بدهیم که اگرچه ما منابع عظیم گازی داریم، اما بهره برداری از آن‌ها هزینه بر است و پروسه‌ای که انرژی طی می‌کند تا از زیرزمین به خانه‌های مردم و یا صنایع برسد، طولانی است. همچنین باید به آن‌ها توضیح بدهیم که اگر انرژی را به کشور‌های دیگر صادر کنیم تا چه اندازه می‌تواند برای کشور ارزآوری داشته باشد و به رونق اقتصادی ما کمک کند. باید مردم مطلع باشند که سرانه مصرف در کشور‌های دیگر جهان چقدر است و ما در ایران چقدر مصرف می‌کنیم. از سوی دیگر، باید با تعرفه گذاری پلکانی و اعمال هزینه‌های بیشتر بر پرمصرف‌ها به تصحیح الگوی مصرف در کشور مبادرت کنیم. ارائه آموزش‌های حضوری به مردم نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار