مرتضی افقه؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در خصوص واردات خودرو و چگونگی شکست انحصار در این صنعت مهم به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: برای شکستن انحصار در صنعت خودروسازی توجه به چند مقوله الزامی است. آزاد سازی فضا برای سرمایه داران و سرمایه گذارانی که مایل به تولید بدون برخورداری از رانت دولتی در فضای صنعت خودروسازی هستند. بن بست انحصار زمانی به پایان میرسد و ما از این کوچه بسته به بیرون راهی پیدا میکنیم که ایدههای خوب وارد این صنعت شود. ایدههایی مثل واردات خودروهای ارزان و قابل رقابت با خودروهای تولید ملی که رقابت را در این صنعت زنده کند.
وی در این باره افزود: واگذاری واردات خودرو به تولید کنندگان فشلی که مردم از کیفیت و قیمت آنها کمترین رضایتی ندارند ایراد بزرگی است که تبعاتش در ادامه روند واردات و قیمت گذاری و عرضه خودرو نشان داده میشود به همین خاطر نباید محدودیتی در واردات وجود داشته باشد و مجوز واردات به افراد یا نهادهای خاصی سپرده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در خصوص عدم واردات خودروهای لوکس به کشور گفت: با توجه به اهمیت حفظ ذخایر ارزی، دولت باید مانع بزرگی بر سر راه واردات خودروهای لوکس قرار دهد، بنابراین مجوز واردات و مصرف فقط باید خودروهای ارزان و اقتصادی داده شود. زمانی خودروهای متوسط با قیمتهای پایینتر از قیمت خودروهای تولید داخلی برای ایجاد رقابت وارد کشور میشود که دولت سهم مالیاتی و حقوق و عوارض گمرکی مالیات را بسیار ناچیز تعیین کند. قطع به یقین این سناریو برای رقابت پذیری صنعت خودرو و عبور از انحصارهای موجود که هم به ترقی و توسعه صنعت ضربه وارد کرده و هم مصرف کننده را تحت فشار قرار داده بسیار الزامی است.
استاد اقتصاد گفت: دو خودروساز بزرگ ایران در غیبت خودروسازان و تولیدات آنها در چندین سال گذشته بازاری انحصاری با خودروهای بی کیفیت نسبت به استانداردهای جهانی درست کرده اند، قطع به یقین تداوم چنین وضعیتی نه تنها به مصرف کننده کمک نمیکند بلکه خودروساز را از توسعه صنعت عقب میاندازد لذا صنعت خودرو از ارتقای خود و رشدی همپای سایر صنایع بین المللی و حتی منطقهای عقب میماند، به همین خاطر حمایتهای نادرست از این صنعت با توجیه پشتیبانی از تولید ملی باید کنار گذاشته شود.
افقه در پایان گفتگو خاطر نشان کرد: خودروسازان کوتوله، خودروسازانی که قابلیت رقابت در سطوح بین المللی و منطقهای ندارند محکوم به شکست و از دور خارج شدن هستند به همین خاطر با شکستن انحصار، ورای دید صنعت خودروسازی را باید به تولید برای منطقه و عرصه بین الملل باز و جهت داد و این مهم محقق نمیشود جز ارتقای کیفیت در شکستن انحصار تولید و عرضه خودرو با آزاد سازی واردات.