علی شریعتی؛ عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص افزایش نرخ ارز گفت: اتفاق اثرگذاری بهمنظور جهش نرخ ارز از دید اقتصادی مشاهده نمیشود همچنین در کشور بزرگترین تاجر دولت محسوب میشود و منابع ارزی را در اختیار دارد و دولت تنظیمکننده بازار است و در رویه تغییری نداشته است.
وی افزود: البته فشار از سمت تقاضا (تورمی یا سفتهبازی) همچنین بحث ترس افت ارزش پولی نیز در کشور همیشگی وجود داشته است، البته برخی موجی سواری توسط برخی از افراد صورت میگیرد، بااینوجود این عوامل تأثیر چندانی بر روی روند نرخ ارز نخواهد داشت.
شریعتی تصریح کرد: همچنین اتفاقات برجام و آزادسازی منابع نیز دیگر اثرگذاری مثبتی و منفی ندارد، علاوه بر این اتفاقات روزهای اخیر بیشتر به بحث ارتباط با عربستان معطوف بوده است و فضای کلی اقتصاد ایران در روزهای اخیر به این صورت بوده که با افزایش نرخ ارز تطابق ندارد.
به گفته این عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق، روند تحلیلی نامطلوب و پیوستهای در کشور وجود دارد که اقتصاد ایران با تطابق یافته است. وی ادامه داد: در اتفاق عجیبی در روز دوشنبه، دلار در سلیمانیه هزار تومان ارزش کمتری نسبت به دلار تهران داشته است، درحالیکه همواره نرخ سلیمانیه بالاتر از تهران بوده است.
شریعتی تأکید کرد: وقتی قیمت دلار در سلیمانیه تا این حد بوده؛ یعنی در عراق تقاضا وجودی ندارد؛ ولی در ایران به دلایلی نامعلوم نظیر صاحبان قدرت همچنان به دنبال افزایش نرخ ارز هستند.
وی افزود: البته اقدامات مناسبی در خصوص کنترل نرخ از صورتگرفته است بااینوجود هنوز کانالهای فردایی و فروش دو هزار یورو به هر کارت ملی را مشاهده میکنیم و نهادهایی رسمی دراینخصوص اقدام مؤثری را صورت نمیدهند.
شریعتی، تفاوت قیمتی دلار نیمایی با بازار آزاد را عامل مهمی جهت خریدوفروش ارز در بازار آزاد عنوان کرد و گفت: صف خرید مردم جهت سود چندمیلیونی به جهت عدم حذف فروش سالیانه ارز به هر ایرانی همچنان ادامه دارد، همچنین به جهت تفاوت این نرخ، امضاهایی طلایی نیز وجود دارد درعینحال نیز برخی سودجویان دلارهای نیمایی خود را در بازار آزاد عرضه میکنند.
عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: اژدهای فسادی که مقام معظم رهبری همواره بر آن تأکید دارد، نیاز به خوراک داشته و تفاوت نرخ نیمایی و بازار آزاد میتواند یکی از این خوراکها باشد.
وی ادامه داد: دولت و ما منتقد ارز ۴۲۰۰ تومانی بودهایم و رویه فعلی در بازار آزاد و نیمایی نیز تداعیکننده فساد ارز ترجیحی است که با برخی از اقدامات میتوان مانعی برای اینگونه مفاسد شد.
شریعتی در انتها در پاسخ به سؤال خبرنگار دانشجو مبنی بر روند نرخ ارز تا پایان سال گفت: ازآنجاییکه فعلاً بحث مذاکرات هستهای مشخص نبوده در نتیجه نرخ ارز را باید بر اساس انتظارات تورمی و تقاضا پیشبینی کرد، همچنین اقدام دولت جهت افزایش حقوق کارمندان نیز در تورم و در نتیجه نرخ ارز تأثیر اندکی خواهد داشت.
وی ادامه داد: باوجوداینکه برخی از تحلیلگران فاندامنتال نرخ ارز را ۴۸ هزار تومان پیشبینی میکنند؛ اما ازآنجاییکه در ایران دولت تعیینکننده نرخ ارز است در نتیجه این نرخ معقول نبوده و میتوان نرخ ۴۰ هزارتومانی را تا پایان سال پیشبینی کرد.
عضو اتاق بازرگانی ایرانی در انتها اظهار داشت: البته هرگونه تغییر در روابط سیاسی و مؤلفههای اقتصادی کشور و هرگونه افزایش در نرخ ارز تأثیرگذاری است البته دولت در حالت کنترل نرخ ارز بوده و انشاءالله روند کنترل سبب خروج ارز از کشور نشود.
انتهای پیام/