آلبرت بغزیان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو در خصوص اهمیت سیاستهای بانک مرکزی و تاثیر آن بر حفظ ارزش پول ملی گفت: یکی از مهمترین وظایف بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی کشور است. متاسفانه ظرف یک دهه گذشته به دلیل سوء مدیریت روسای ادوار بانک مرکزی ارزش پول ملی همواره نزولی بوده و همین موضوع تاثیر منفی بر معیشت مردم گذاشته و تبدیل به یکی از عوامل تشدید تورم است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: در ماههای اخیر اغلب سیاستهای اجرا شده در بانک مرکزی، نسخههای بازار سرمایهای بود. به عقیده من به جای مسائلی مانند اوراق ارزی و گواهی سپرده، رئیس کل بانک مرکزی میبایست روی مدیریت نرخ ارز تمرکز میکرد، به طور کلی بانک مرکزی احتیاج به یک اقتصاددان دارد موضوعی که حداقل در حدود یک سال گذشته محقق نشده بود.
بغزیان با بیان اینکه بانک مرکزی باید یک رژیم ارزی کارا و پویا را طراحی کند، اظهار داشت: برای حفظ و ثبات ارزش پول ملی احتیاج به طراحی الگویی است که بر اساس آن تمام بخشهای اقتصادی کشور عرضه و تقاضا ارز خود را انجام دهند. اگر این الگو یا رژیم وجود نداشته باشد به طور حتم همواره باید منتظر نوسانات ارزی باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره رئیس جدید بانک مرکزی گفت: محمدرضا فرزین به عقیده من کارنامه خوبی از خود در جایگاههای قبلی که داشته به جای گذاشته است و امیدوارم با توجه به اینکه اقتصاددان است و زبان حوزه پولی و بانکی را میفهمد بتواند در این شرایط سخت ضمن حفظ ارزش پول ملی گامهای موثری برای بهبود معیشت مردم بردارد.
این اقتصاددان در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: به غیر از اهداف کوتاه مدت مانند حفظ ارزش پول ملی، بانک مرکزی هر چه سریعتر میبایست به سمت استقلال و تثبیت اقتدار خود حرکت کند؛ این موضوع شاید زمانبر باشد، اما زمانی میبایست روند آن شروع شود.
بغزیان اظهار داشت: واقعیت این است که سالهاست بانک مرکزی زیر سلطه نظام بانکی است و حتی میتوان گفت اعضای هیات مدیره بانکها هستند که بانک مرکزی را اداره میکنند، این موضوع باعث آن شده است که بانکها بدون نظارت هر کاری که میخواهند انجام میدهند، این روند باید معکوس شود.
وی افزود: زمانیکه بانک مرکزی هیچ تسلطی بر بانکها نداشته باشد، شاهد بنگاهداری بانکها، حرکت به سمت فعالیتهای تجاری و کمرنگ شدن تسهیلات خرد میشویم. اتفاقی که عملا در حال حاضر روی داده است.
این اقتصاددان افزود: همین عدم نظارت باعث شده با وجود اینکه تسهیلات کلانی به نام بخش تولید اعطا شده، فاصله معناداری بین خلق نقدینگی و میزان تولید در کشورمان پدیدار شود. مسلما این نقدینگی خلق شده از سوی بانکها به جای اینکه موتور تولید شود تبدیل به تسهیلگری برای افزایش تورم شده است.
وی ادامه داد: حل ناترازی بانکها از دیگر موضوعاتی است که باید از سوی رئیس کل جدید بانک مرکزی دنبال شود، این مسئله نیز احتیاج به افزایش استقلال و اقتدار بانک مرکزی دارد که پیشتر درباره آن سخن گفتیم.